Tak robię najlepszy domowy ketchup. Przepis Ewy Wachowicz to mistrzostwo świata
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ketchup to klasyczny sos pomidorowy na zimno, bez którego niektórzy nie mogą żyć. Chociaż sklepowe półki uginają się od gotowych ketchupów, zamiast kupować, można łatwo i szybko zrobić go w domu. Swój sprawdzony przepis na domowy ketchup właśnie udostępniła Ewa Wachowicz. To najłatwiejsza na świecie receptura na pyszny i aromatyczny ketchup. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi domowy ketchup i skorzystajcie z jej przepisu.
Z czego Ewa Wachowicz robi domowy ketchup?
Do przyrządzenia słoika pełnego doskonałego domowego ketchupu Ewa Wachowicz wykorzystuje proste i łatwo dostępne produkty. Na liście składników znalazły się tylko cztery artykuły spożywcze i przyprawy, które bez problemu można kupić w sklepach i na bazarkach. Właśnie teraz jest najlepszy czas na robienie domowych przetworów z dojrzałych w letnim słońcu pomidorów.
Co jest więc niezbędne, aby zrobić domowy ketchup według przepisu Ewy Wachowicz? Wszystkie składniki są niedrogie, a część z nich zawsze jest w domu.
- pomidory
- czosnek
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
- przyprawy – cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak Ewa Wachowicz robi domowy ketchup?
Przepis Miss Polski na pyszny i aromatyczny domowy ketchup z czterech składników nie jest skomplikowany. To najłatwiejsza receptura, jaką można znaleźć w internecie. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a domowy ketchup jest gotowy praktycznie zaraz po przyrządzeniu. Od razu można cieszyć się jego obłędnym smakiem.
Aby przedłużyć termin przydatności do spożycia, Ewa Wachowicz radzi, aby słoiki z domowym ketchupem zapasteryzować na sucho. Oznacza to, że przetwory należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C. Po 20 minutach słoiki wyjmuje się i odstawia do ostygnięcia.
Jak samemu zrobić ketchup domowy? Wystarczy skorzystać z przepisu Ewy Wachowicz.
- 1. krok – sparzenie, obranie i pokrojenie pomidorów w kostkę
- 2. krok – przełożenie pomidorów do garnka i dodanie pozostałych składników
- 3. krok – gotowanie ketchupu, aż pomidory się rozpadną
- 4. krok – przetarcie lub zmiksowanie ketchupu i przełożenie do słoików
Przepisy Ewy Wachowicz
Miss Polski od lat dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami na pyszne domowe dania, ciasta i przetwory. Poniżej znajdziecie kilka łatwych autorskich receptur Ewy Wachowicz, które zawsze się udają i świetnie smakują. Każdy może z nich skorzystać i bez problemu przygotować różne pyszności samodzielnie w domu.
- Niezwykle puszyste ciasto drożdżowe. Uniwersalny przepis Ewy Wachowicz
- Wyborna zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz. Prosty przepis podbija internet
- Zacznij go jeść, a szybko zapomnisz o boczkach. Keto chleb Ewy Wachowicz nie ma sobie równych
- Patent Ewy Wachowicz na letni deser bez pieczenia. Te kuleczki są pyszne, łatwe i zdrowe
- Aksamitny krem z dyni. Świetny przepis Ewy Wachowicz
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Następnie przełożyć do garnka.
- Wlać oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Dodać posiekany czosnek i wsypać cukier. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Gotować na małym ogniu, aż pomidory całkowicie się rozpadną i zgęstnieją.
- Sos przetrzeć przez drobne sitko. Składniki można też zmiksować.
- Jeszcze gorący ketchup przełożyć do słoika, mocno zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
- Słoiki można zapasteryzować. Ketchup wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i pasteryzować 20 minut. Następnie wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce.