Najlepszy domowy ketchup według Ewy Wachowicz – ten przepis to kulinarne złoto

Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Domowy ketchup Ewy Wachowicz to prawdziwy hit – gęsty, aromatyczny i o nieporównywalnym smaku. Kilka prostych składników, chwila gotowania i masz sos, który bije na głowę każdy sklepowy. Raz spróbujesz i już nigdy nie wrócisz do gotowców.
Z czego Ewa Wachowicz robi domowy ketchup?
Do przyrządzenia słoika pełnego doskonałego domowego ketchupu Ewa Wachowicz wykorzystuje proste i łatwo dostępne produkty. Na liście składników znalazły się tylko cztery artykuły spożywcze i przyprawy, które bez problemu można kupić w sklepach i na bazarkach. Właśnie teraz jest najlepszy czas na robienie domowych przetworów z dojrzałych w letnim słońcu pomidorów.
Co jest więc niezbędne, aby zrobić domowy ketchup według przepisu Ewy Wachowicz? Wszystkie składniki są niedrogie, a część z nich zawsze jest w domu.
- pomidory
- czosnek
- oliwa z oliwek
- ocet jabłkowy
- przyprawy – cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Jak Ewa Wachowicz robi domowy ketchup?
Przepis Miss Polski na pyszny i aromatyczny domowy ketchup z czterech składników nie jest skomplikowany. To najłatwiejsza receptura, jaką można znaleźć w internecie. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a domowy ketchup jest gotowy praktycznie zaraz po przyrządzeniu. Od razu można cieszyć się jego obłędnym smakiem.
Aby przedłużyć termin przydatności do spożycia, Ewa Wachowicz radzi, aby słoiki z domowym ketchupem zapasteryzować na sucho. Oznacza to, że przetwory należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C. Po 20 minutach słoiki wyjmuje się i odstawia do ostygnięcia.
Jak samemu zrobić ketchup domowy? Wystarczy skorzystać z przepisu Ewy Wachowicz.
- 1. krok – sparzenie, obranie i pokrojenie pomidorów w kostkę
- 2. krok – przełożenie pomidorów do garnka i dodanie pozostałych składników
- 3. krok – gotowanie ketchupu, aż pomidory się rozpadną
- 4. krok – przetarcie lub zmiksowanie ketchupu i przełożenie do słoików
Przepisy Ewy Wachowicz
Miss Polski od lat dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami na pyszne domowe dania, ciasta i przetwory. Poniżej znajdziecie kilka łatwych autorskich receptur Ewy Wachowicz, które zawsze się udają i świetnie smakują. Każdy może z nich skorzystać i bez problemu przygotować różne pyszności samodzielnie w domu.
- Niezwykle puszyste ciasto drożdżowe. Uniwersalny przepis Ewy Wachowicz
- Wyborna zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz. Prosty przepis podbija internet
- Zacznij go jeść, a szybko zapomnisz o boczkach. Keto chleb Ewy Wachowicz nie ma sobie równych
- Patent Ewy Wachowicz na letni deser bez pieczenia. Te kuleczki są pyszne, łatwe i zdrowe
- Aksamitny krem z dyni. Świetny przepis Ewy Wachowicz
SKŁADNIKI
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Następnie przełożyć do garnka.
- Wlać oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Dodać posiekany czosnek i wsypać cukier. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Gotować na małym ogniu, aż pomidory całkowicie się rozpadną i zgęstnieją.
- Sos przetrzeć przez drobne sitko. Składniki można też zmiksować.
- Jeszcze gorący ketchup przełożyć do słoika, mocno zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
- Słoiki można zapasteryzować. Ketchup wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i pasteryzować 20 minut. Następnie wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce.