Tak robię najlepszy domowy ketchup. Przepis Ewy Wachowicz to mistrzostwo świata

domowy ketchup Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Ewa Wachowicz ma swój patent na domowy ketchup. Ten przepis nie ma sobie równych.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ketchup to klasyczny sos pomidorowy na zimno, bez którego niektórzy nie mogą żyć. Chociaż sklepowe półki uginają się od gotowych ketchupów, zamiast kupować, można łatwo i szybko zrobić go w domu. Swój sprawdzony przepis na domowy ketchup właśnie udostępniła Ewa Wachowicz. To najłatwiejsza na świecie receptura na pyszny i aromatyczny ketchup. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz robi domowy ketchup i skorzystajcie z jej przepisu.

Z czego Ewa Wachowicz robi domowy ketchup?

Do przyrządzenia słoika pełnego doskonałego domowego ketchupu Ewa Wachowicz wykorzystuje proste i łatwo dostępne produkty. Na liście składników znalazły się tylko cztery artykuły spożywcze i przyprawy, które bez problemu można kupić w sklepach i na bazarkach. Właśnie teraz jest najlepszy czas na robienie domowych przetworów z dojrzałych w letnim słońcu pomidorów.

Co jest więc niezbędne, aby zrobić domowy ketchup według przepisu Ewy Wachowicz? Wszystkie składniki są niedrogie, a część z nich zawsze jest w domu.

  • pomidory
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • ocet jabłkowy
  • przyprawy – cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak Ewa Wachowicz robi domowy ketchup?

Przepis Miss Polski na pyszny i aromatyczny domowy ketchup z czterech składników nie jest skomplikowany. To najłatwiejsza receptura, jaką można znaleźć w internecie. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a domowy ketchup jest gotowy praktycznie zaraz po przyrządzeniu. Od razu można cieszyć się jego obłędnym smakiem.

Aby przedłużyć termin przydatności do spożycia, Ewa Wachowicz radzi, aby słoiki z domowym ketchupem zapasteryzować na sucho. Oznacza to, że przetwory należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C. Po 20 minutach słoiki wyjmuje się i odstawia do ostygnięcia.

Jak samemu zrobić ketchup domowy? Wystarczy skorzystać z przepisu Ewy Wachowicz.

  • 1. krok – sparzenie, obranie i pokrojenie pomidorów w kostkę
  • 2. krok – przełożenie pomidorów do garnka i dodanie pozostałych składników
  • 3. krok – gotowanie ketchupu, aż pomidory się rozpadną
  • 4. krok – przetarcie lub zmiksowanie ketchupu i przełożenie do słoików

Przepisy Ewy Wachowicz

Miss Polski od lat dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami na pyszne domowe dania, ciasta i przetwory. Poniżej znajdziecie kilka łatwych autorskich receptur Ewy Wachowicz, które zawsze się udają i świetnie smakują. Każdy może z nich skorzystać i bez problemu przygotować różne pyszności samodzielnie w domu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Następnie przełożyć do garnka.
  • Wlać oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Dodać posiekany czosnek i wsypać cukier. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Gotować na małym ogniu, aż pomidory całkowicie się rozpadną i zgęstnieją.
  • Sos przetrzeć przez drobne sitko. Składniki można też zmiksować.
  • Jeszcze gorący ketchup przełożyć do słoika, mocno zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
  • Słoiki można zapasteryzować. Ketchup wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i pasteryzować 20 minut. Następnie wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej