Najlepszy domowy ketchup według Ewy Wachowicz – ten przepis to kulinarne złoto

domowy ketchup Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock/ Shutterstock Ewa Wachowicz ma swój patent na domowy ketchup. Ten przepis nie ma sobie równych.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Domowy ketchup Ewy Wachowicz to prawdziwy hit – gęsty, aromatyczny i o nieporównywalnym smaku. Kilka prostych składników, chwila gotowania i masz sos, który bije na głowę każdy sklepowy. Raz spróbujesz i już nigdy nie wrócisz do gotowców.

Z czego Ewa Wachowicz robi domowy ketchup?

Do przyrządzenia słoika pełnego doskonałego domowego ketchupu Ewa Wachowicz wykorzystuje proste i łatwo dostępne produkty. Na liście składników znalazły się tylko cztery artykuły spożywcze i przyprawy, które bez problemu można kupić w sklepach i na bazarkach. Właśnie teraz jest najlepszy czas na robienie domowych przetworów z dojrzałych w letnim słońcu pomidorów.

Co jest więc niezbędne, aby zrobić domowy ketchup według przepisu Ewy Wachowicz? Wszystkie składniki są niedrogie, a część z nich zawsze jest w domu.

  • pomidory
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • ocet jabłkowy
  • przyprawy – cukier, sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Jak Ewa Wachowicz robi domowy ketchup?

Przepis Miss Polski na pyszny i aromatyczny domowy ketchup z czterech składników nie jest skomplikowany. To najłatwiejsza receptura, jaką można znaleźć w internecie. Przygotowanie jest łatwe i szybkie, a domowy ketchup jest gotowy praktycznie zaraz po przyrządzeniu. Od razu można cieszyć się jego obłędnym smakiem.

Aby przedłużyć termin przydatności do spożycia, Ewa Wachowicz radzi, aby słoiki z domowym ketchupem zapasteryzować na sucho. Oznacza to, że przetwory należy wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C. Po 20 minutach słoiki wyjmuje się i odstawia do ostygnięcia.

Jak samemu zrobić ketchup domowy? Wystarczy skorzystać z przepisu Ewy Wachowicz.

  • 1. krok – sparzenie, obranie i pokrojenie pomidorów w kostkę
  • 2. krok – przełożenie pomidorów do garnka i dodanie pozostałych składników
  • 3. krok – gotowanie ketchupu, aż pomidory się rozpadną
  • 4. krok – przetarcie lub zmiksowanie ketchupu i przełożenie do słoików

Przepisy Ewy Wachowicz

Miss Polski od lat dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami na pyszne domowe dania, ciasta i przetwory. Poniżej znajdziecie kilka łatwych autorskich receptur Ewy Wachowicz, które zawsze się udają i świetnie smakują. Każdy może z nich skorzystać i bez problemu przygotować różne pyszności samodzielnie w domu.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparzyć wrzątkiem. Obrać ze skórki i pokroić w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Następnie przełożyć do garnka.
  • Wlać oliwę z oliwek i ocet jabłkowy. Dodać posiekany czosnek i wsypać cukier. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
  • Gotować na małym ogniu, aż pomidory całkowicie się rozpadną i zgęstnieją.
  • Sos przetrzeć przez drobne sitko. Składniki można też zmiksować.
  • Jeszcze gorący ketchup przełożyć do słoika, mocno zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Po otwarciu przechowywać w lodówce.
  • Słoiki można zapasteryzować. Ketchup wstawić do piekarnika nagrzanego do 120 stopni C i pasteryzować 20 minut. Następnie wyjąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w spiżarni lub kuchennej szafce.
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej