Patent Ewy Wachowicz na letni deser bez pieczenia. Te kuleczki są pyszne, łatwe i zdrowe

kulki ryżowe Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Pyszne kulki Ewy Wachowicz podbijają internet. Są zdrowe i łatwe do zrobienia.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Z czym można zrobić kulki ryżowe? Z pomocą przychodzi przepis Ewy Wachowicz. Właśnie podzieliła się nim z czytelnikami. Jej kulki ryżowe są pyszne i zdrowe. Nie zawierają białego cukru i glutenu. To świetny deser lub słodka przekąska na lato. Jak więc Ewa Wachowicz robi kulki ryżowe? Oto prosty i szybki przepis na zdrową i pełną smaku przekąskę z ryżu.

Z czego Ewa Wachowicz robi kulki ryżowe?

Do przyrządzenia pysznych domowych kulek ryżowych piękna Miss Polski wykorzystuje proste składniki, które z łatwością można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Na liście składników znalazło się sześć produktów, szczypta soli oraz wiórki kokosowe i sezam do obtoczenia kuleczek ryżowych. Jak mówi Ewa Wachowicz, to smak dzieciństwa.

Co więc jest potrzebne, aby zrobić pyszne i zdrowe kulki ryżowe według przepisu Ewy Wachowicz? Smakowity deser przyrządza się z takich składników jak:

  • mleko kokosowe
  • ryż
  • daktyle
  • wanilia
  • masło
  • przyprawy – cynamon i szczypta soli
  • wiórki kokosowe i biały sezam do obtoczenia

Jak Ewa Wachowicz robi kulki ryżowe?

Miss Polski od lat dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami na pyszne domowe jedzenie. Jej potrawy są pełne smaku i aromatu. Dania nie wymagają skomplikowanych czynności. Nie inaczej jest z przepis na pełne zdrowych składników kulki ryżowe bez białego cukru. Ten pyszny deser robi się łatwo i w miarę szybko. Nawet ci, którzy nie mają dużego doświadczenia w robieniu domowych przysmaków na słodko, z tym przepisem zrobią je na piątkę z plusem.

Jak więc przygotować porcję doskonałych kulek ryżowych? Wystarczy robić je tak, jak przyrządza je Ewa Wachowicz.

  • 1. krok – namoczenie daktyli w gorącej wodzie
  • 2. krok – ugotowanie ryżu na mleku kokosowym z masłem, wanilią, cynamonem i solą
  • 3. krok – zmiksowanie daktyli i wymieszanie ich z masą ryżową
  • 4. krok – uformowanie kulek ryżowych i obtoczenie w wiórkach kokosowych i sezamie

Jak podawać kulki ryżowe Ewy Wachowicz?

Zdrowe kulki ryżowe, na które przepis opracowała Ewa Wachowicz, to idealna przekąska na słodko na lato i nie tylko. Kulki ryżowe są uniwersalne, składniki są w sklepach przez cały rok, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Sprawdzą się na deser i są znakomitym dodatkiem do kawy. Kuleczki z ryżu można też zabrać ze sobą na wynos i zapakować dzieciom na drugie śniadanie do szkoły. W każdej wersji zdrowe kulki ryżowe bez białego cukru według sprawdzonego przepisu Ewy Wachowicz smakują znakomicie.

SKŁADNIKI

  • 250 ml mleka roślinnego kokosowego
  • 200 g ryżu
  • 50 g daktyli
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli

  • dodatkowo:
  • migdały blanszowane
  • wiórki kokosowe
  • biały sezam

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Daktyle przełożyć do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić.
  • Do rondelka przełożyć masło i roztopić. Wsypać ryż i podsmażyć, cały czas mieszając.
  • Wlać mleko kokosowe i wsypać cynamon oraz szczyptę soli. Dodać wydrążone ziarenka wanilii. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż wchłonie mleczko kokosowe. Odstawić do ostygnięcia.
  • Daktyle odcedzić i zmiksować na gładką pastę. Dodać do ryżu i dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy ryżowej kulki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włożyć po jednym blanszowanym migdale.
  • Kulki ryżowe obtoczyć w wiórkach kokosowych i sezamie. Można wstawić do lodówki, aby się schłodziły.
  • Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania
Anna Szulc-Górska
więcej