Patent Ewy Wachowicz na letni deser bez pieczenia. Te kuleczki są pyszne, łatwe i zdrowe
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Z czym można zrobić kulki ryżowe? Z pomocą przychodzi przepis Ewy Wachowicz. Właśnie podzieliła się nim z czytelnikami. Jej kulki ryżowe są pyszne i zdrowe. Nie zawierają białego cukru i glutenu. To świetny deser lub słodka przekąska na lato. Jak więc Ewa Wachowicz robi kulki ryżowe? Oto prosty i szybki przepis na zdrową i pełną smaku przekąskę z ryżu.
Z czego Ewa Wachowicz robi kulki ryżowe?
Do przyrządzenia pysznych domowych kulek ryżowych piękna Miss Polski wykorzystuje proste składniki, które z łatwością można kupić w prawie każdym sklepie spożywczym. Na liście składników znalazło się sześć produktów, szczypta soli oraz wiórki kokosowe i sezam do obtoczenia kuleczek ryżowych. Jak mówi Ewa Wachowicz, to smak dzieciństwa.
Co więc jest potrzebne, aby zrobić pyszne i zdrowe kulki ryżowe według przepisu Ewy Wachowicz? Smakowity deser przyrządza się z takich składników jak:
- mleko kokosowe
- ryż
- daktyle
- wanilia
- masło
- przyprawy – cynamon i szczypta soli
- wiórki kokosowe i biały sezam do obtoczenia
Jak Ewa Wachowicz robi kulki ryżowe?
Miss Polski od lat dzieli się swoimi sprawdzonymi przepisami na pyszne domowe jedzenie. Jej potrawy są pełne smaku i aromatu. Dania nie wymagają skomplikowanych czynności. Nie inaczej jest z przepis na pełne zdrowych składników kulki ryżowe bez białego cukru. Ten pyszny deser robi się łatwo i w miarę szybko. Nawet ci, którzy nie mają dużego doświadczenia w robieniu domowych przysmaków na słodko, z tym przepisem zrobią je na piątkę z plusem.
Jak więc przygotować porcję doskonałych kulek ryżowych? Wystarczy robić je tak, jak przyrządza je Ewa Wachowicz.
- 1. krok – namoczenie daktyli w gorącej wodzie
- 2. krok – ugotowanie ryżu na mleku kokosowym z masłem, wanilią, cynamonem i solą
- 3. krok – zmiksowanie daktyli i wymieszanie ich z masą ryżową
- 4. krok – uformowanie kulek ryżowych i obtoczenie w wiórkach kokosowych i sezamie
Jak podawać kulki ryżowe Ewy Wachowicz?
Zdrowe kulki ryżowe, na które przepis opracowała Ewa Wachowicz, to idealna przekąska na słodko na lato i nie tylko. Kulki ryżowe są uniwersalne, składniki są w sklepach przez cały rok, a przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Sprawdzą się na deser i są znakomitym dodatkiem do kawy. Kuleczki z ryżu można też zabrać ze sobą na wynos i zapakować dzieciom na drugie śniadanie do szkoły. W każdej wersji zdrowe kulki ryżowe bez białego cukru według sprawdzonego przepisu Ewy Wachowicz smakują znakomicie.
SKŁADNIKI
- 250 ml mleka roślinnego kokosowego
- 200 g ryżu
- 50 g daktyli
- 1 laska wanilii
- 1 łyżka masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
dodatkowo:- migdały blanszowane
- wiórki kokosowe
- biały sezam
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Daktyle przełożyć do miseczki, zalać gorącą wodą i odstawić.
- Do rondelka przełożyć masło i roztopić. Wsypać ryż i podsmażyć, cały czas mieszając.
- Wlać mleko kokosowe i wsypać cynamon oraz szczyptę soli. Dodać wydrążone ziarenka wanilii. Wymieszać i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż wchłonie mleczko kokosowe. Odstawić do ostygnięcia.
- Daktyle odcedzić i zmiksować na gładką pastę. Dodać do ryżu i dokładnie wymieszać.
- Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy ryżowej kulki wielkości orzecha włoskiego. Do środka włożyć po jednym blanszowanym migdale.
- Kulki ryżowe obtoczyć w wiórkach kokosowych i sezamie. Można wstawić do lodówki, aby się schłodziły.
- Podawać na deser lub jako słodką przekąskę.