Zacznij go jeść, a szybko zapomnisz o boczkach. Keto chleb Ewy Wachowicz nie ma sobie równych

keto chleb Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Jest pyszny i pomaga schudnąć. Odchudzający chleb Ewy Wachowicz to dietetyczny hit.
łatwy
15 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia chleba. Szukając alternatyw dla pieczywa, warto skorzystać z tego sprawdzonego przepisu, którego autorką jest Ewa Wachowicz. Pyszny keto chleb bez mąki robi się szybko tylko z kilku prostych składników. To dobry zamiennik tradycyjnego chleba. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz piecze dietetyczny chleb bez mąki i wybierzcie jej sprawdzony przepis.

Z czego Ewa Wachowicz piecze keto chleb?

Ewa Wachowicz właśnie podzieliła się w serwisie Interia.pl swoim najnowszym przepisem. Jej smakowity chleb bez mąki składa się z kilku produktów. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i nie trzeba ich szukać w sklepach ze zdrową żywnością czy internetowych delikatesach. Możliwe, że macie je wszystkie w domu. Często wykorzystuje się je do przyrządzania innych potraw, ale niekoniecznie do domowego chleba.

Jakie więc składniki są potrzebne, aby upiec lekki i smaczny chleb keto? Ewa Wachowicz wykorzystuje takie produkty jak:

  • białka jaj kurzych
  • siemię lniane
  • pestki słonecznika
  • czarnuszka
  • proszek do pieczenia
  • sól

Jak upiec keto chleb Ewy Wachowicz?

Przepis Ewy Wachowicz na dietetyczny chleb nie jest skomplikowany. Przygotowanie jest błyskawiczne. Nawet jeżeli nie macie doświadczenia w pieczeniu domowego chleba, pyszne i niskowęglowodanowe pieczywo uda się za pierwszym razem. Wystarczy przestrzegać zaleceń podanych w przepisie. Białka, które są jednym z głównych składników keto chleba, powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki i odstawić, aby nabrały temperatury pokojowej.

Jak więc zrobić keto chleb według przepisu Ewy Wachowicz? To naprawdę łatwa receptura na dietetyczne domowe pieczywo.

  • 1. krok – zmielenie siemienia lnianego i pestek słonecznika
  • 2. krok – ubicie białek na sztywną pianę
  • 3. krok – wymieszanie piany z białek ze zmielonym siemieniem i słonecznikiem oraz pozostałymi składnikami
  • 4. krok – przelanie masy do formy i upieczenie chleba w piekarniku

Jak podawać keto chleb Ewy Wachowicz?

Lekki jak chmurka wyborny chlebek, na który przepis wymyśliła Ewa Wachowicz, jest uniwersalny. Jada się go tak samo jak tradycyjne pieczywo. To doskonała baza do kanapek. Pysznie smakuje z wędliną, serem i pomidorem. Można przygotować z niego grzanki i upiec w tosterze. Keto chleba Ewy Wachowicz można serwować jako dodatek do wielu różnych dań na ciepło i na zimno.

SKŁADNIKI

  • 100 g siemienia lnianego
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 10 białek jaj
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • ulubione ziarna do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Siemię lniane i pestki słonecznika zmiksować na proszek.
  • Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Do piany stopniowo wsypywać zmielone siemię lniane ze słonecznikiem. Mieszać do połączenia składników.
  • Wsypać pozostałą sól, czarnuszkę i proszek do pieczenia. Krótko i delikatnie wymieszać.
  • Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Wierzch posypać ulubionymi ziarnami.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 45 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Podawać jako bazę do kanapek lub dodatek do innych dań.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Anna Szulc-Górska
więcej