Aksamitny krem z dyni. Świetny przepis Ewy Wachowicz

2024-08-27
afoltyn
Aksamitny krem z dyni. Świetny przepis Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock / Instagram @Ewa Wachowicz Aksamitny krem z dyni. Świetny przepis Ewy Wachowicz
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Krem z dyni to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć jesienią. Aromatyczna zupa koi i rozgrzewa, dostarcza też porządnej porcji witamin i minerałów.  Przepisów na krem z dyni jest naprawdę wiele, ale u nas od zawsze króluje ten stworzony przez Ewę Wachhowicz. Wypróbuj koniecznie przepis na krem z dyni Ewy Wachowicz. Smakuje znakomicie, syci i dostarcza sporej dawki składników odżywczych. Krem z dyni to najlepsza jesienna zupa.

 

Zupa krem - aksamitna przyjemność

Zupa krem - nie tylko ta z dyni - to idealne danie na jesienne wieczory. Jej przygotowanie nie jest trudne, zrobisz ją właściwie z każdych warzyw. Nie trzeba wędrować do sklepu, wystarczy kilka zapomnianych ziemniaków czy marchewek, puszka groszku albo fasoli, resztki dyni lub cukinii. Trochę wyobraźni, nieco przypraw i kremowa zupa może być gotowa w kilka chwil. Zupę można ugotować na dowolnym bulionie lub na wodzie i dodaj nieco masła lub ulubionego oleju. Odpowiednio przyprawiona i tak będzie smaczna. 

Zupa krem bez blendera

Jeśli nie masz blendera - dobrze ugotuj warzywa, a kiedy już będą zupełnie miękkie - przetrzyj przez sito. Uzyskasz taki sam lub bardzo zbliżony efekt. Niektóre zupy nawet lepiej smakują przygotowane w ten sposób.

Coś chrupiącego na wierzch

Zupy kremy kochamy za ich konsystencje - aksamitną i delikatną. Ich gęstość można dopasować do indywidualnych preferencji, sposób jedzenia także. Można ją jeść z talerza lub wypić z kubeczka. Jeśli lubisz nieco tekstury w zupie można dodać podprażone pestki dyni czy słonecznika, kilka posiekanych orzechów, migdałowe płatki lub wiórki kokosowe. Dla tych, którzy wolą mniejszy kontrast świetnym dodatkiem będą warzywa strączkowe z puszki, na przykład groszek lub soczewica albo pokruszony miękki ser - feta, kozi, pleśniowy. Zupę można również podać posypaną zieleniną i grubomielonym czarnym pieprzem.

Jaki gatunek dyni jest najlepszy na zupę? Sprawdź!

Dynia makaronowa: co to za odmiana dyni? Właściwości i zastosowanie w kuchni

Dynia piżmowa - jakie ma właściwości?

Dynia hokkaido: właściwości i wartości odżywcze

Dynia muscat: co to za odmiana dyni? Zastosowanie w kuchni

Przepis na krem z dyni

SKŁADNIKI

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż razem. Uważaj, żeby nie przypalić.
  • Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój miąższ w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smaż całość przez kilka minut, po czym zalej dynię bulionem i duś do miękkości przez jakieś 30 minut.
  • Ostudzoną i miękką dynię zmiksuj na gładko blenderem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.
  • Pestki dyni (ilość według uznania) upraż na suchej patelni i posyp nimi zupę w talerzach. Świetnie smakuje posypana grubo mielonym pieprzem.
Zupa-krem z marchewki
afoltyn