Aksamitny krem z dyni: przepis Ewy Wachowicz

2020-08-31
przepis-na-krem-z-dyni-ewy-wachowicz.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupa krem z dyni to danie w sam raz na jesień
łatwy
45 min
4

Krem z dyni to jedno z tych dań, których nie może zabraknąć jesienią. Wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na aromatyczną, rozgrzewającą zupę dyniową. Smakuje znakomicie, syci i dostarcza sporej dawki składników odżywczych. Krem z dyni to najlepsza jesienna zupa.

 

Indywidualnie dobrana dieta pozwoli Ci schudnąć, jeść zdrowo i smacznie bez efektu jojo. Skorzystaj z JeszCoLubisz!

 

Zobacz dostępne gatunki dyni:

Dynia makaronowa: co to za odmiana dyni? Właściwości i zastosowanie w kuchni

Dynia piżmowa - jakie ma właściwości?

Dynia hokkaido: właściwości i wartości odżywcze

Dynia muscat: co to za odmiana dyni? Zastosowanie w kuchni

Składniki

1 kg dyni

1 cebula

1 łyżka masła

3 ząbki czosnku

1 szklanka śmietany

3 szklanki bulionu warzywnego

szczypta soli

szczypta pieprzu czarnego

szczypta gałki muszkatołowej

pestki z dyni

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Na maśle podsmaż pokrojoną drobno cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno posiekany czosnek. Podsmaż razem. Uważaj, żeby nie przypalić.

Dynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój miąższ w kostkę i dodaj do podsmażonej cebuli z czosnkiem. Smaż całość przez kilka minut, po czym zalej dynię bulionem i duś do miękkości przez jakieś 30 minut.

Ostudzoną i miękką dynię zmiksuj na gładko blenderem. Dodaj śmietanę, sól, pieprz i szczyptę gałki muszkatołowej.

Pestki dyni (ilość według uznania) upraż na suchej patelni i posyp nimi zupę w talerzach. Świetnie smakuje posypana grubo mielonym pieprzem.