Wyborna zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz. Prosty przepis podbija internet

zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz
Autor: Shutterstock Tak Ewa Wachowicz robi aromatyczną zapiekankę ziemniaczaną.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Przepisy Ewy Wachowicz od lat cieszą się wielką popularnością. Miss Polski przekonuje, że gotowanie w domu jest łatwe i przyjemne. Jednym z przepisów, którym ostatnio podzieliła się z fanami, jest prosta zapiekanka z ziemniaków. Chociaż jej przygotowanie jest banalnie proste, ma obłędny smak i cudowny aromat. Poznajcie sprawdzony przepis Ewy Wachowicz na pyszną zapiekankę ziemniaczaną.

Z czego Ewa Wachowicz robi zapiekankę ziemniaczaną?

Aby upiec doskonałą zapiekankę z ziemniaków według prostego przepisu Ewy Wachowicz, nie potrzeba wielu wyszukanych składników. Danie robi się z produktów, które są powszechnie dostępne, a wiele osób zawsze ma je w domu. Ich zaletą jest także to, że ich cena nie jest wygórowana. Zapiekankę robi się z pięciu składników i trzech przypraw.

Co więc jest potrzebne, aby upiec smakowitą zapiekankę Ewy Wachowicz? Na liście składników, które wykorzystuje autorka, znalazły się takie produkty jak:

  • ziemniaki
  • czosnek
  • śmietanka o zawartości tłuszczu 36%
  • jajko
  • zmielone suszone grzyby
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
  • masło do wysmarowania formy

Jak Ewa Wachowicz robi zapiekankę ziemniaczaną?

Przepis autorki programu „Ewa gotuje” jest łatwy i zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy pokroić składniki i ułożyć je w formie. Resztę pracy wykona piekarnik. Nic nie trzeba wcześniej gotować, ani podsmażać.

Jak więc zrobić pyszną i aromatyczną zapiekankę według przepisu Ewy Wachowicz? Przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych.

  • 1. krok – przygotowanie sosu śmietanowego
  • 2. krok – obranie i pokrojenie ziemniaków i czosnku
  • 3. krok – ułożenie składników w formie i zalanie ich sosem śmietanowym
  • 4. krok – upieczenie zapiekanki ziemniaczanej w piekarniku

Jak podawać zapiekankę ziemniaczaną Ewy Wachowicz?

Przepis Ewy Wachowicz na wyśmienitą zapiekankę z ziemniaków dobrze jest zapisać i mieć pod ręką. To smaczne i uniwersalne danie, które sprawdzi się przez cały rok. Ziemniaki zapieczone w piekarniku z czosnkiem i sosem śmietanowym mogą być samodzielnym wegetariańskim obiadem lub dodatkiem do potraw z mięsem w roli głównej. Zapiekankę można też serwować na kolację lub jako ciepłą przekąskę na imprezę.

SKŁADNIKI

  • 8 ziemniaków
  • 150 ml śmietanki 36%
  • 1 jajko
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 i 1/2 łyżeczki zmielonych na puder suszonych grzybów
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
  • masło do wysmarowania formy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Jajko wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Wlać śmietankę. Wsypać zmielone suszone grzyby i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
  • Obrane ziemniaki i czosnek pokroić w cienkie plastry.
  • Na dnie formy do zapiekania wysmarowanej masłem ułożyć plasterki czosnku, a na nim ziemniaki.
  • Ziemniaki zalać sosem śmietanowym.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę.
  • Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej