Wyborna zapiekanka ziemniaczana Ewy Wachowicz. Prosty przepis podbija internet
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Przepisy Ewy Wachowicz od lat cieszą się wielką popularnością. Miss Polski przekonuje, że gotowanie w domu jest łatwe i przyjemne. Jednym z przepisów, którym ostatnio podzieliła się z fanami, jest prosta zapiekanka z ziemniaków. Chociaż jej przygotowanie jest banalnie proste, ma obłędny smak i cudowny aromat. Poznajcie sprawdzony przepis Ewy Wachowicz na pyszną zapiekankę ziemniaczaną.
Z czego Ewa Wachowicz robi zapiekankę ziemniaczaną?
Aby upiec doskonałą zapiekankę z ziemniaków według prostego przepisu Ewy Wachowicz, nie potrzeba wielu wyszukanych składników. Danie robi się z produktów, które są powszechnie dostępne, a wiele osób zawsze ma je w domu. Ich zaletą jest także to, że ich cena nie jest wygórowana. Zapiekankę robi się z pięciu składników i trzech przypraw.
Co więc jest potrzebne, aby upiec smakowitą zapiekankę Ewy Wachowicz? Na liście składników, które wykorzystuje autorka, znalazły się takie produkty jak:
- ziemniaki
- czosnek
- śmietanka o zawartości tłuszczu 36%
- jajko
- zmielone suszone grzyby
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
- masło do wysmarowania formy
Jak Ewa Wachowicz robi zapiekankę ziemniaczaną?
Przepis autorki programu „Ewa gotuje” jest łatwy i zajmuje tylko kilka minut. Wystarczy pokroić składniki i ułożyć je w formie. Resztę pracy wykona piekarnik. Nic nie trzeba wcześniej gotować, ani podsmażać.
Jak więc zrobić pyszną i aromatyczną zapiekankę według przepisu Ewy Wachowicz? Przepis jest naprawdę prosty i nie wymaga nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych.
- 1. krok – przygotowanie sosu śmietanowego
- 2. krok – obranie i pokrojenie ziemniaków i czosnku
- 3. krok – ułożenie składników w formie i zalanie ich sosem śmietanowym
- 4. krok – upieczenie zapiekanki ziemniaczanej w piekarniku
Jak podawać zapiekankę ziemniaczaną Ewy Wachowicz?
Przepis Ewy Wachowicz na wyśmienitą zapiekankę z ziemniaków dobrze jest zapisać i mieć pod ręką. To smaczne i uniwersalne danie, które sprawdzi się przez cały rok. Ziemniaki zapieczone w piekarniku z czosnkiem i sosem śmietanowym mogą być samodzielnym wegetariańskim obiadem lub dodatkiem do potraw z mięsem w roli głównej. Zapiekankę można też serwować na kolację lub jako ciepłą przekąskę na imprezę.
SKŁADNIKI
- 8 ziemniaków
- 150 ml śmietanki 36%
- 1 jajko
- 4 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 łyżeczki zmielonych na puder suszonych grzybów
- 1 łyżeczka soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- masło do wysmarowania formy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jajko wbić do miseczki i roztrzepać widelcem. Wlać śmietankę. Wsypać zmielone suszone grzyby i doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Dokładnie wymieszać.
- Obrane ziemniaki i czosnek pokroić w cienkie plastry.
- Na dnie formy do zapiekania wysmarowanej masłem ułożyć plasterki czosnku, a na nim ziemniaki.
- Ziemniaki zalać sosem śmietanowym.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 1 godzinę.
- Podawać na ciepło jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych.