Podsmaż mięso i dodaj warzywa. Węgierski kociołek to prawdziwa uczta dla podniebienia

węgierski kociołek
Autor: Shutterstock Oto pyszny obiad dla mięsożerców. Węgierski kociołek zachwyca smakiem i aromatem.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Węgierski kociołek to prawdziwa uczta dla mięsożerców. Soczysta wieprzowina, kolorowe papryki i inne warzywa tworzą pyszne, aromatyczne i sycące danie w stylu gulaszu. To propozycja na rodzinny obiad, który zachwyci każdego, kto lubi mięso i nie wyobraża sobie bez niego porządnego posiłku. Poznajcie przepis na pełen smaku kociołek węgierski z mięsem i warzywami.

Węgierski kociołek – składniki

Do przyrządzenia domowego kociołka po węgiersku wykorzystuje się składniki, które są dostępne w sklepach i na bazarkach przez cały rok. Kociołek jest połączeniem miękkiego i soczystego mięsa wieprzowego, kolorowych warzyw oraz dodatków, które idealnie podkreślają smak tego gulaszowego dania.

Co jest potrzebne, aby zrobić w domu węgierski kociołek? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:

  • mięso wieprzowe
  • bulion warzywny
  • warzywa – krojone pomidory w puszce, kolorowe papryki, cebula, cukinia, ogórki konserwowe
  • dodatki – łagodny ketchup, koncentrat pomidorowy
  • przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, czosnek

Jak przygotować węgierski kociołek?

Pełen smakowitych składników kociołek według przepisu pochodzącego z Węgier jest nie tylko pyszny. Przepis można zaliczyć do łatwych receptur na sycące domowe dania obiadowe z mięsem. Kociołek węgierski z wieprzowiną to potrawa prosta, ale pełna smaku i aromatu.

Jak więc zrobić węgierski kociołek? Przepis na to sycące danie z wieprzowiny i kolorowych warzyw jest łatwy i nie zajmuje tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać.

  • 1. krok – pokrojenie i doprawienie wieprzowiny
  • 2. krok – podsmażenie mięsa i dodanie warzyw
  • 3. krok – wlanie bulionu warzywnego i dodanie pozostałych składników

Jak podawać węgierski kociołek?

Wyjątkowo dobry i aromatyczny węgierski kociołek to danie, które świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta. To sprawdzona propozycja na rodzinny obiad. Danie gulaszowe można zrobić dzień wcześniej. Po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej, ma głębszy smak i obłędny aromat. Kociołek węgierski można podać w towarzystwie domowego chleba na zakwasie. Dzięki temu obiad w węgierskim stylu będzie jeszcze bardziej sycący.

SKŁADNIKI

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 3/4 szklanki łagodnego ketchupu
  • 2 papryki czerwone
  • 2 papryki żółte
  • 2 cebule
  • 1 średnia cukinia
  • 10 ogórków konserwowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Dokładnie wymieszać.
  • W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim mięso, aż zacznie się rumienić.
  • Dodać pokrojone w piórka cebule i smażyć, aż się zeszklą, często mieszając.
  • Dodać krojone pomidory, pokrojone w kostkę papryki i cukinię. Dusić około 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
  • Wlać bulion warzywny. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.
  • Dodać pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i wymieszać. Gotować około 5 minut.
  • Podawać na obiad posypane posiekanym koperkiem oraz z chlebem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej