Podsmaż mięso i dodaj warzywa. Węgierski kociołek to prawdziwa uczta dla podniebienia
Dieta bezglutenowa
Węgierski kociołek to prawdziwa uczta dla mięsożerców. Soczysta wieprzowina, kolorowe papryki i inne warzywa tworzą pyszne, aromatyczne i sycące danie w stylu gulaszu. To propozycja na rodzinny obiad, który zachwyci każdego, kto lubi mięso i nie wyobraża sobie bez niego porządnego posiłku. Poznajcie przepis na pełen smaku kociołek węgierski z mięsem i warzywami.
Węgierski kociołek – składniki
Do przyrządzenia domowego kociołka po węgiersku wykorzystuje się składniki, które są dostępne w sklepach i na bazarkach przez cały rok. Kociołek jest połączeniem miękkiego i soczystego mięsa wieprzowego, kolorowych warzyw oraz dodatków, które idealnie podkreślają smak tego gulaszowego dania.
Co jest potrzebne, aby zrobić w domu węgierski kociołek? Na liście składników znalazły się takie produkty jak:
- mięso wieprzowe
- bulion warzywny
- warzywa – krojone pomidory w puszce, kolorowe papryki, cebula, cukinia, ogórki konserwowe
- dodatki – łagodny ketchup, koncentrat pomidorowy
- przyprawy – sól, pieprz, słodka papryka, czosnek
Jak przygotować węgierski kociołek?
Pełen smakowitych składników kociołek według przepisu pochodzącego z Węgier jest nie tylko pyszny. Przepis można zaliczyć do łatwych receptur na sycące domowe dania obiadowe z mięsem. Kociołek węgierski z wieprzowiną to potrawa prosta, ale pełna smaku i aromatu.
Jak więc zrobić węgierski kociołek? Przepis na to sycące danie z wieprzowiny i kolorowych warzyw jest łatwy i nie zajmuje tak dużo czasu, jak mogłoby się wydawać.
- 1. krok – pokrojenie i doprawienie wieprzowiny
- 2. krok – podsmażenie mięsa i dodanie warzyw
- 3. krok – wlanie bulionu warzywnego i dodanie pozostałych składników
Jak podawać węgierski kociołek?
Wyjątkowo dobry i aromatyczny węgierski kociołek to danie, które świetnie sprawdzi się na co dzień i od święta. To sprawdzona propozycja na rodzinny obiad. Danie gulaszowe można zrobić dzień wcześniej. Po odgrzaniu smakuje jeszcze lepiej, ma głębszy smak i obłędny aromat. Kociołek węgierski można podać w towarzystwie domowego chleba na zakwasie. Dzięki temu obiad w węgierskim stylu będzie jeszcze bardziej sycący.
SKŁADNIKI
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 3/4 szklanki łagodnego ketchupu
- 2 papryki czerwone
- 2 papryki żółte
- 2 cebule
- 1 średnia cukinia
- 10 ogórków konserwowych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łopatkę wieprzową pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Dokładnie wymieszać.
- W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim mięso, aż zacznie się rumienić.
- Dodać pokrojone w piórka cebule i smażyć, aż się zeszklą, często mieszając.
- Dodać krojone pomidory, pokrojone w kostkę papryki i cukinię. Dusić około 15 minut, aż warzywa staną się miękkie.
- Wlać bulion warzywny. Dodać ketchup i koncentrat pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować 15 minut.
- Dodać pokrojone w kostkę ogórki konserwowe i wymieszać. Gotować około 5 minut.
- Podawać na obiad posypane posiekanym koperkiem oraz z chlebem.