Przepis na tego pysznego kurczaka przywiozłam z Neapolu. To świetny pomysł na szybki obiad na niedzielę

kurczak alla pizzaiola
Autor: Sergii Koval/ Shutterstock Szybki obiad na niedzielę? Tego soczystego kurczaka w aromatycznym sosie zrobisz w 30 minut.
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Co zrobić na szybki obiad na niedzielę? Wystarczy wybrać przepis na soczystego i miękkiego kurczaka alla pizzaiola. To włoskie danie jest pyszne i aromatyczne, a jego przygotowanie jest błyskawiczne. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad w niedzielę. Poznajcie prosty przepis na wybornego kurczaka alla pizzaiola, który smakuje jak prawdziwa włoska kuchnia.

Czym jest kurczak alla pizzaiola?

Kurczak alla pizzaiola to danie kuchni włoskiej. Są to piersi kurczaka duszone w aromatycznym sosie pomidorowym przypominającym taki, jaki wykorzystuje się do pizzy. Stąd też wywodzi się nazwa potrawy, którą można przetłumaczyć z języka włoskiego na „w stylu pizzy”. Zwieńczeniem dania jest włoski ser mozzarella. Kurczak alla pizzaiola idealnie sprawdzi się na szybki obiad na niedzielę i nie tylko.

Czym charakteryzuje się kurczak alla pizzaiola?

  • Kurczak – jest głównym składnikiem dania. Najczęściej jest to piersi kurczaka, ale sprawdzą się również udka.
  • Sos pomidorowy – aromatyczny sos pomidorowy na bazie passaty i oliwy z oliwek z dodatkiem czosnku i oregano idealnie komponuje się z miękkim i soczystym kurczakiem. Często dodaje się do niego kapary i oliwki.
  • Prostota i smak – danie jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczne i aromatyczne.
  • Sposób podawania – kurczaka alla pizzaiola podaje się na gorąco z makaronem, ryżem, pieczywem lub ziemniakami. Czasami posypuje się go startym parmezanem i dekoruje listkami świeżej bazylii.

Z czego zrobić kurczaka alla pizzaiola?

Przepis na kurczaka alla pizzaiola pochodzi z Neapolu we Włoszech. Danie łączy wszystkie elementy typowe dla kuchni tego słonecznego kraju. Aby przekonać się, jak pysznie smakuje, nie trzeba tam jechać. Aromatyczną potrawę można przygotować bez konieczności podróży, ponieważ wszystkie składniki są dostępne w naszych sklepach. Można je kupić przez cały rok.

Jakie produkty wykorzystuje się do przyrządzenia wybornego kurczaka alla pizzaiola? Lista składników nie jest długa. Znalazły się na niej dobrze nam znane artykuły spożywcze, takie jak:

  • pierś kurczaka
  • passata pomidorowa
  • ser mozzarella
  • czosnek
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, oregano

Jak zrobić kurczaka alla pizzaiola?

Włoski przepis na pierś kurczaka alla pizzaiola nie jest skomplikowany i nie wymaga długiego czasu przygotowania. Kurczaka nie trzeba marynować i czekać, aż mięso przejdzie przyprawami. To znacznie skraca i ułatwia przygotowanie piersi kurczaka w tej wersji. Zaletą tej włoskiej potrawy jest także to, że robi się na jednej patelni.

Jak zrobić pełen smaku szybki obiad na niedzielę? Najlepiej wybrać przepis na pysznego i aromatycznego kurczaka alla pizzaiola. To łatwe danie, które smakuje jak prawdziwej włoskiej trattorii. Cała rodzina będzie pod wrażeniem aromatu i smaku.

  • 1. krok – pokrojenie, doprawienie i podsmażenie kurczaka
  • 2. krok – przygotowanie sosu pomidorowego
  • 3. krok - duszenie kurczaka w sosie pomidorowym
  • 4. krok – nałożenie sera mozzarella i odstawienie kurczaka na 5 minut

SKŁADNIKI

  • 800 g piersi kurczaka
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Piersi kurczaka podzielić na cztery porcje. Doprawić solą i pieprzem z obu stron.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej kurczaka z obu stron, aż zacznie się delikatnie rumienić. Mięso przełożyć na deskę.
  • Na tej samej patelni smażyć przeciśnięty przez praskę czosnek, aż stanie się aromatyczny.
  • Wlać passatę pomidorową i doprawić solą, pieprzem i oregano. Wymieszać i gotować 5 minut. Co jakiś czas mieszać.
  • Do sosu włożyć podsmażonego kurczaka i dusić pod przykryciem około 20 minut.
  • Patelnię zestawić z ognia. Na wierzchu każdego kawałka kurczaka ułożyć po plastrze mozzarelli. Patelnię przykryć i odstawić na 5 minut.
  • Podawać na obiad z makaronem, chlebem z oliwkami lub ciabattą.
KUCHNIA WŁOSKA - dlaczego kochamy włoską kuchni?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej