Kotlety zamieniłam na to pyszne danie jednogarnkowe. Schab po meksykańsku podbije każde podniebienie

schab po meksykańsku
Autor: Maslova Valentina/ Shutterstock Tak się robi schab po meksykańsku. To danie rozgrzewa i poprawia humor w pochmurny jesienny dzień.
łatwy
45 min
8

Dieta bezglutenowa

Co zrobić ze schabu oprócz kotletów schabowych? Odpowiedź kryje się w tym prostym przepisie. Schab po meksykańsku to pyszne danie jednogarnkowe, które podbije każde podniebienie. Doskonale sprawdzi się w chłodny jesienny dzień, ponieważ znakomicie rozgrzewa i dodaje energii. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić schab po meksykańsku.

Z czego zrobić schab po meksykańsku?

Przepis na pyszny i soczysty schab inspirowany jest kuchnią meksykańską. Do jego przygotowania potrzebne są produkty, które często wykorzystuje się do potraw z tego gorącego kraju. Z łatwością można je kupić w naszych sklepach i są dostępne przez cały rok.

Jakie produkty są więc niezbędne, aby przyrządzić znakomity schab po meksykańsku? Lista składników może wyda się długa, ale jest to danie dla całej rodziny i można zaliczyć je do obiadów na dwa dni.

  • bulion – warzywny lub mięsny
  • schab bez kości
  • produkty w puszkach – krojone pomidory, kukurydza, czerwona fasola, ananas
  • warzywa – cebula, czerwona i zielona papryka
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek, papryka, kmin rzymski
  • olej do smażenia

Jak zrobić schab po meksykańsku?

Przepis na pełen smaku i aromatu schab po meksykańsku nie jest skomplikowany. Przyrządzenie tego wyśmienitego dania nie wymaga też długich godzin w kuchni. Schab warto doprawić i odstawić na pół godziny, aby mięso zyskało wyborny smak i aromat. Zaletą tej potrawy jest także to, że przygotowuje się je w jednym garnku.

Jak więc zrobić pyszny i aromatyczny schab po meksykańsku? Z tym przepisem jest to łatwe i zawsze się udaje. Schab jest miękki i soczysty. Świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami, tworząc pełen smaku posiłek dla całej rodziny.

  • 1. krok – pokrojenie i doprawienie schabu
  • 2. krok – podsmażenie schabu i warzyw
  • 3. krok – wlanie bulionu
  • 4. krok – dodanie pozostałych składników i przypraw

Jak podawać schab po meksykańsku?

Przepis na miękki i soczysty schab w stylu kuchni meksykańskiej bardzo dobrze sprawdzi się jesienią i zimą. To danie, które rozgrzewa, syci i dodaje energii. Taki obiad zachwyci smakiem i aromatem wszystkich domowników. Aby posiłek był jeszcze bardziej sycący, schab po meksykańsku można podać z ryżem, drobnym makaronem lub pieczywem. Sprawdzą się też meksykańskie tortille. Przed podaniem potrawę można posypać posiekanymi świeżymi ziołami jak kolendra czy natka pietruszki.

SKŁADNIKI

  • 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 kg schabu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka ananasa w plastrach w syropie
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 cebule
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Schab pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i kminem rzymskim. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • W dużym garnku rozgrzać olej i smażyć na nim schab około 4 minut. Często mieszać.
  • Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
  • Dodać pokrojone w paski papryki oraz odsączonego z syropu i pokrojonego w kostkę ananasa. Smażyć 2 minuty, często mieszając.
  • Wlać bulion. Wymieszać i dusić 20 minut.
  • Dodać odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę, odsączoną kukurydzę i krojone pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować 5 minut.
  • Podawać na obiad z ryżem, makaronem lub pieczywem.
Wieprzowina: wartość odżywcza, zastosowanie kulinarne
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej