Kotlety zamieniłam na to pyszne danie jednogarnkowe. Schab po meksykańsku podbije każde podniebienie
Dieta bezglutenowa
Co zrobić ze schabu oprócz kotletów schabowych? Odpowiedź kryje się w tym prostym przepisie. Schab po meksykańsku to pyszne danie jednogarnkowe, które podbije każde podniebienie. Doskonale sprawdzi się w chłodny jesienny dzień, ponieważ znakomicie rozgrzewa i dodaje energii. Zobaczcie, jak łatwo i szybko można zrobić schab po meksykańsku.
Z czego zrobić schab po meksykańsku?
Przepis na pyszny i soczysty schab inspirowany jest kuchnią meksykańską. Do jego przygotowania potrzebne są produkty, które często wykorzystuje się do potraw z tego gorącego kraju. Z łatwością można je kupić w naszych sklepach i są dostępne przez cały rok.
Jakie produkty są więc niezbędne, aby przyrządzić znakomity schab po meksykańsku? Lista składników może wyda się długa, ale jest to danie dla całej rodziny i można zaliczyć je do obiadów na dwa dni.
- bulion – warzywny lub mięsny
- schab bez kości
- produkty w puszkach – krojone pomidory, kukurydza, czerwona fasola, ananas
- warzywa – cebula, czerwona i zielona papryka
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz, czosnek, papryka, kmin rzymski
- olej do smażenia
Jak zrobić schab po meksykańsku?
Przepis na pełen smaku i aromatu schab po meksykańsku nie jest skomplikowany. Przyrządzenie tego wyśmienitego dania nie wymaga też długich godzin w kuchni. Schab warto doprawić i odstawić na pół godziny, aby mięso zyskało wyborny smak i aromat. Zaletą tej potrawy jest także to, że przygotowuje się je w jednym garnku.
Jak więc zrobić pyszny i aromatyczny schab po meksykańsku? Z tym przepisem jest to łatwe i zawsze się udaje. Schab jest miękki i soczysty. Świetnie komponuje się z pozostałymi składnikami, tworząc pełen smaku posiłek dla całej rodziny.
- 1. krok – pokrojenie i doprawienie schabu
- 2. krok – podsmażenie schabu i warzyw
- 3. krok – wlanie bulionu
- 4. krok – dodanie pozostałych składników i przypraw
Jak podawać schab po meksykańsku?
Przepis na miękki i soczysty schab w stylu kuchni meksykańskiej bardzo dobrze sprawdzi się jesienią i zimą. To danie, które rozgrzewa, syci i dodaje energii. Taki obiad zachwyci smakiem i aromatem wszystkich domowników. Aby posiłek był jeszcze bardziej sycący, schab po meksykańsku można podać z ryżem, drobnym makaronem lub pieczywem. Sprawdzą się też meksykańskie tortille. Przed podaniem potrawę można posypać posiekanymi świeżymi ziołami jak kolendra czy natka pietruszki.
SKŁADNIKI
- 1 litr bulionu warzywnego lub mięsnego
- 1 kg schabu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka ananasa w plastrach w syropie
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 cebule
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- olej do smażenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Schab pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, papryką i kminem rzymskim. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
- W dużym garnku rozgrzać olej i smażyć na nim schab około 4 minut. Często mieszać.
- Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę i smażyć, aż się zeszkli.
- Dodać pokrojone w paski papryki oraz odsączonego z syropu i pokrojonego w kostkę ananasa. Smażyć 2 minuty, często mieszając.
- Wlać bulion. Wymieszać i dusić 20 minut.
- Dodać odsączoną i opłukaną czerwoną fasolę, odsączoną kukurydzę i krojone pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i gotować 5 minut.
- Podawać na obiad z ryżem, makaronem lub pieczywem.