Najlepszy przepis na kotlety mielone z nadzieniem. Odskocz od rutyny
Aromatyczne mielone kotlety z farszem to idealny sposób na ciekawy posiłek. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym aromatycznym daniem. A co najlepsze? Farsz można przygotować taki, na jaki mamy ochotę! Możliwości jest cała gama. Przygotuj aromatyczne kotlety, które posmakują każdemu.
Urozmaić rutynę. Te kotlety zachwycają
Aromatyczne kotlety mielone z niespodzianką to prosta, a przy okazji ciekawa potrawa. To idealny sposób na przerwanie rutyny i "odpicowanie" tradycyjnych kotletów mielonych. Są proste do przygotowania, a smakują wybornie. A najlepsze? Można je "uszyć sobie na miarę". Dodaj co chcesz do swojego farszu.
W Polsce to danie sięga lat 70.-80. XX wieku. To właśnie wtedy zaczęto eksperymentować z mielonym dodając do środka akurat to, co było pod ręką. To wspaniały i prosty sposób na urozmaicenie prostego obiadu, przy którym nie trzeba się bezie zbytnio narobić.
Faszeruj czym masz ochotę. Możliwości jest mnóstwo
Możliwości faszerowanych jest całe mnóstwo. Można klasycznie dodać pieczarki z cebulą i serem. Sprawdzi się również boczek z cebulką czy jajko na twardo. Jeśli chcemy super wypasioną wersję możemy dodać do nich np. ser, kukurydzę, paprykę i odrobinę sosu BBQ do środka.
Jak widać możliwości jest całe mnóstwo. Te kotlety można przygotować tak jak mamy na to ochotę. Wystarczy kilka prostych składników i chwila kreatywnego myślenia. Zachwyć wszystkich tą alternatywą dla tradycji.
SKŁADNIKI
- 500 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 1 jajko
- kawałek czerstwej bułki
- sól, pieprz, czosnek, papryka, majeranek
- Na farsz:
- ok. 200-300 g pieczarek lub szpinaku, warzyw czy innych grzybów
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- 100 g sera tartego
- Dodatkowo:
- bułka tarta
- olej lub inny tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pieczarki i cebulę bardzo drobno kroimy.
- Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i doprawiamy.
- Dodajemy ser i mieszamy dokładnie.
- Bułkę moczymy w wodzie i dobrze odciskamy.
- W misce mieszamy mięso mielone, cebulę, jajko, odciśniętą bułkę i przyprawy.
- Z masy formujemy plaski.
- Na jednym układamy farsz i przykrywamy go drugim.
- Dobrze zalepiamy brzegi, by farsz nie wypłynął,
- Kotlety obtaczamy w bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym tłuszczu