Najlepszy przepis na kotlety mielone z nadzieniem. Odskocz od rutyny

Najlepszy przepis na kotlety mielone z nadzieniem. Odskocz od rutyny.
Autor: Tatiana Volgutova/ Shutterstock
łatwy
15 min
4

Aromatyczne mielone kotlety z farszem to idealny sposób na ciekawy posiłek. Wystarczy kilka składników, by móc rozkoszować się tym aromatycznym daniem. A co najlepsze? Farsz można przygotować taki, na jaki mamy ochotę! Możliwości jest cała gama. Przygotuj aromatyczne kotlety, które posmakują każdemu.

Urozmaić rutynę. Te kotlety zachwycają

Aromatyczne kotlety mielone z niespodzianką to prosta, a przy okazji ciekawa potrawa. To idealny sposób na przerwanie rutyny i "odpicowanie" tradycyjnych kotletów mielonych. Są proste do przygotowania, a smakują wybornie. A najlepsze? Można je "uszyć sobie na miarę". Dodaj co chcesz do swojego farszu.

W Polsce to danie sięga lat 70.-80. XX wieku. To właśnie wtedy zaczęto eksperymentować z mielonym dodając do środka akurat to, co było pod ręką. To wspaniały i prosty sposób na urozmaicenie prostego obiadu, przy którym nie trzeba się bezie zbytnio narobić.

Faszeruj czym masz ochotę. Możliwości jest mnóstwo

Możliwości faszerowanych jest całe mnóstwo. Można klasycznie dodać pieczarki z cebulą i serem. Sprawdzi się również boczek z cebulką czy jajko na twardo. Jeśli chcemy super wypasioną wersję możemy dodać do nich np. ser, kukurydzę, paprykę i odrobinę sosu BBQ do środka.

Jak widać możliwości jest całe mnóstwo. Te kotlety można przygotować tak jak mamy na to ochotę. Wystarczy kilka prostych składników i chwila kreatywnego myślenia. Zachwyć wszystkich tą alternatywą dla tradycji.

SKŁADNIKI

  • 500 g mięsa mielonego 
  • 1 cebula 
  • 1 jajko
  • kawałek czerstwej bułki
  • sól, pieprz, czosnek, papryka, majeranek
  • Na farsz:
  • ok. 200-300 g pieczarek lub szpinaku, warzyw czy innych grzybów
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • 100 g sera tartego
  • Dodatkowo:
  • bułka tarta
  • olej lub inny tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pieczarki i cebulę bardzo drobno kroimy.
  • Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu i doprawiamy.
  • Dodajemy ser i mieszamy dokładnie.
  • Bułkę moczymy w wodzie i dobrze odciskamy.
  • W misce mieszamy mięso mielone, cebulę, jajko, odciśniętą bułkę i przyprawy.
  • Z masy formujemy plaski.
  • Na jednym układamy farsz i przykrywamy go drugim.
  • Dobrze zalepiamy brzegi, by farsz nie wypłynął,
  • Kotlety obtaczamy w bułce tartej.
  • Smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Beszamel.pl zdradza sekret idealnych MIELONYCH
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej