Drobiowe mielone nadziewane serem: przepis na kotlety jak z dzieciństwa

Drobiowe mielone nadziewane serem: przepis na kotlety jak z dzieciństwa
Autor: Shutterstock.com Drobiowe mielone nadziewane serem: przepis na kotlety jak z dzieciństwa
łatwy
30 min
4

Drobiowe mielone nadziewane serem to przepis na kotlety z mojego dzieciństwa. Należę do pokolenia, które dorastały karmione przydziałami na kartki. Matki stawały na rzęsach, żeby zaspokoić nasz potrzeby żywieniowe. Stąd sprytne kotlety drobiowe z serowym nadzieniem. Spróbuj koniecznie i daj znać w komentarzu, czy smakowały!

SKŁADNIKI

  • 900 g mięsa mielonego z filetu drobiowego
  • 200 ml śmietany 18-22%
  • 150 g czerstwej bułki
  • 100 g masła
  • 100 g sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
  • 3-5 łyżek tartej bułki do panierowania
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Bułkę pokroić na kawałki, zalać śmietaną i odstawić. Masło rozpuścić i ostudzić.
  • Mielone mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną bułkę razem ze śmietaną, stopione masło, sól i pieprz.
  • Wszystko razem wymieszać, a potem wyrabiać jeszcze około 1 minuty.
  • Miskę przykryć folią lub pokrywką i wstawić do lodówki na 20 minut.
  • Z ochłodzonej masy mięsnej zwilżonymi wodą dłońmi formować okrągły placuszek. Na środku placuszka ułożyć kostkę sera. Zakleić szczelnie i utoczyć owalny kotlet. 
  • Kotlety panierować w bułce tartej. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 
  • Piec w temperaturze 180°C z funkcją termoobiegu przez 20 minut. 
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne

Co zrobić z mięsa mielonego? Sprawdź 15 patentów na mielone mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej