Drobiowe mielone nadziewane serem: przepis na kotlety jak z dzieciństwa
2022-03-19
łatwy
30 min
4
Drobiowe mielone nadziewane serem to przepis na kotlety z mojego dzieciństwa. Należę do pokolenia, które dorastały karmione przydziałami na kartki. Matki stawały na rzęsach, żeby zaspokoić nasz potrzeby żywieniowe. Stąd sprytne kotlety drobiowe z serowym nadzieniem. Spróbuj koniecznie i daj znać w komentarzu, czy smakowały!
SKŁADNIKI
- 900 g mięsa mielonego z filetu drobiowego
- 200 ml śmietany 18-22%
- 150 g czerstwej bułki
- 100 g masła
- 100 g sera mozzarella, pokrojonego w kostkę
- 3-5 łyżek tartej bułki do panierowania
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Bułkę pokroić na kawałki, zalać śmietaną i odstawić. Masło rozpuścić i ostudzić.
- Mielone mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną bułkę razem ze śmietaną, stopione masło, sól i pieprz.
- Wszystko razem wymieszać, a potem wyrabiać jeszcze około 1 minuty.
- Miskę przykryć folią lub pokrywką i wstawić do lodówki na 20 minut.
- Z ochłodzonej masy mięsnej zwilżonymi wodą dłońmi formować okrągły placuszek. Na środku placuszka ułożyć kostkę sera. Zakleić szczelnie i utoczyć owalny kotlet.
- Kotlety panierować w bułce tartej. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w temperaturze 180°C z funkcją termoobiegu przez 20 minut.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne