Wołowinę przyrządzam tylko według tego przepisu. Burgundzki gulasz to mnóstwo smaku i aromatu

gulasz po burgundzku
Autor: Shutterstock Zamiast piec, zrób w jednym garnku. Gulasz burgundzki zachwyci nawet najwybredniejszych.
łatwy
260 min
6

Gulasz burgundzki to odmiana znanej potrawy kuchni francuskiej, czyli Boeuf Bourguignon. Danie jest pyszne, aromatyczne i smakuje jak z najlepszej restauracji. Zrobi wrażenie na każdym, kto go spróbuje. Poznajcie prosty przepis na wyjątkowy gulasz burgundzki, który przyrządza się w garnku.

Z czego zrobić gulasz burgundzki?

Do przyrządzenia znakomitego gulaszu po burgundzku potrzebne są składniki, które można kupić w wielu sklepach. Chociaż jest to tradycyjne danie kuchni francuskiej, produkty są łatwo dostępne przez cały rok. Danie przyrządza się z wołowiny, wędzonego boczku, cebuli, marchewki i pieczarek. Potrzebny jest także bulion wołowy oraz koncentrat pomidorowy, czosnek i przyprawy.

Obowiązkowym składnikiem gulaszu burgundzkiego jest czerwone wino. Dzięki niemu danie zyskuje głęboki smak, a mięso staje się miękkie i kruche. Jakie wino do gulaszu po burgundzku wybrać? Przyrządzając danie według tego sprawdzonego przepisu, najlepiej wybrać wino czerwone wytrawne lub półwytrawne.

Jak zrobić gulasz burgundzki?

Przepis na gulasz po burgundzku nie jest skomplikowany. Należy jednak pamiętać, że przygotowanie wymaga czasu. Długie gotowanie sprawia, że wołowina staje się miękka i krucha. W sumie na przyrządzenie gulaszu burgundzkiego trzeba mieć nieco ponad dwie godziny.

Przepis na domowy gulasz po burgundzku jest prosty. Danie uda się już za pierwszym razem pod jednym warunkiem. Trzeba przestrzegać zaleceń i trzymać się kolejnych kroków podanych w przepisie.

  • 1. krok – podsmażenie boczku
  • 2. krok – podsmażenie wołowiny
  • 3. krok – podsmażenie warzyw
  • 4. krok – przełożenie do garnka boczku, wołowiny oraz warzyw i wlanie czerwonego wina oraz bulionu i pozostałych składników
  • 5. krok – podsmażenie pieczarek i dodanie ich do gulaszu
  • 6. krok – zagęszczenie gulaszu mąką

Jak podawać gulasz burgundzki?

Pełen smaku i aromatu gulasz po burgundzku gotowany w garnku to danie łatwe i efektowne. Jest nie tylko pyszne, ale i sycące. Świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad w chłodny dzień. Najpierw zachwyci aromatem, a po chwili oczaruje znakomitym smakiem. Można je podawać na różne okazje i święta. Dobrze smakuje z chlebem, bagietką lub ziemniakami w formie purèe. Gulasz burgundzki warto posypać posiekaną natką pietruszki.

SKŁADNIKI

  • 1 kg wołowiny
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 1 szklanka wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina
  • 200 g wędzonego boczku
  • 200 g pieczarek
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 marchew
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 liść laurowy
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mocno rozgrzać patelnię i smażyć na niej pokrojony w kostkę boczek, aż wytopi się tłuszcz. Boczek przełożyć do garnka.
  • Na tej samej patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim pokrojoną w kostkę lub paski wołowinę, aż zacznie się rumienić. Przełożyć do garnka z boczkiem.
  • Na tej samej patelni roztopić 1 łyżkę masła i smażyć na nim pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli. Dodać obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz posiekany czosnek. Smażyć, aż warzywa nieco zmiękną. Cały czas mieszać.
  • Podsmażone warzywa przełożyć do garnka z boczkiem i mięsem. Wlać wino i zagotować.
  • Wlać bulion warzywny i dodać liść laurowy, gałązki tymianku oraz koncentrat pomidorowy. Zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować pod przykryciem około 90 minut.
  • Na patelni roztopić pozostałe masło i smażyć na nim pokrojone w plasterki lub w kostkę pieczarki, aż zaczną się rumienić, a woda odparuje. Dodać do gulaszu i gotować 30 minut.
  • Wodę wymieszać z mąką i wlać do garnka. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż gulasz zgęstnieje, cały czas mieszając.
  • Podawać na ciepło na obiad z chlebem lub ziemniakami.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej