Ten przepis zdradził mi gruziński kucharz. Gulasz czaszuszuli zachwyca smakiem i aromatem

gruziński gulasz czaszuszuli
Autor: Shutterstock Gruziński gulasz podbije kubki smakowe całej rodziny. Czaszuszuli to najlepszy obiad na jesień.
łatwy
90 min
4

Dieta bezglutenowa

Kuchnia gruzińska zdobywa coraz więcej fanów w naszym kraju. Potrawy z tego kraju są pyszne, aromatyczne i sycące. Opończ takich przysmaków jak chaczapuri czy chinkali na uwagę zasługuje gruziński gulasz czaszuszuli. To połączenie mięsa, warzyw i aromatycznych przypraw. Oto przepis na tradycyjne danie kuchni gruzińskiej, które łatwo można zrobić w domu.

Czym jest czaszuszuli?

Ten gulasz to danie kuchni gruzińskiej, które smakuje doskonale, a aromat zachwyca. W tłumaczeniu z języka gruzińskiego nazwa oznacza „pikantny”. Tę sycącą potrawę Gruzini przyrządzają, kiedy pogoda nie rozpieszcza. Gulasz czaszuszuli jest rozgrzewający, dlatego idealnie sprawdza się w czasie jesieni i zimy. Do przyrządzenia czaszuszuli wykorzystuje się mięso wołowe i wieprzowe, warzywa i świeże zioła oraz przyprawy, które nadają przyjemnego smaku i apetycznego aromatu, który nęci kubki smakowe już w czasie gotowania.

Jak zrobić czaszuszuli?

Gruziński gulasz jest daniem, które przygotowuje się w jednym garnku lub na dużej patelni z grubym dnem. Przepis na ten przysmak rodem z Gruzji nie jest skomplikowany, ale na przygotowanie warto mieć nieco więcej czasu. Danie powinno się dusić godzinę, co sprawia, że mięso jest miękkie i soczyste i doskonale przechodzi przyprawami. Chociaż na liście składników znalazły się przyprawy, które w Gruzji używa się na co dzień do wielu dań, można je kupić w naszych sklepach. Są dostępne w większych marketach, internetowych delikatesach i sklepach z produktami kuchni świata.

Jak więc przyrządzić pyszny obiad z gruzińskim czaszuszuli w roli głównej? Przepis został podzielony na poszczególne kroki, co znacznie ułatwia pracę.

  • 1. krok – pokrojenie mięsa
  • 2. krok – podsmażenie cebuli z papryką
  • 3. krok – podsmażenie i doprawienie mięsa
  • 4. krok – dodanie pozostałych składników, smażonych i surowych warzyw
  • 5. krok – duszenie gulaszu przez godzinę
  • 6. krok – dodanie pomidorów i reszty dodatków

Jak podawać czaszuszuli?

Pełen smakowitych składników gulasz, na który przepis przywędrował do nas z Gruzji, to doskonała propozycja na rodzinny obiad. Najlepiej smakuje w chłodne dni, więc warto przyrządzać go jesienią i zimą.

W Gruzji porcje czaszuszuli podaje się posypane posiekanymi świeżymi ziołami. Danie zwykle serwuje się z chlebkami pita lub chaczapuri, czyli drożdżowymi plackami z serem. Gruzini nigdy nie podają gulaszu z ziemniakami czy ryżem.

SKŁADNIKI

  • 500 g wołowiny
  • 500 g karkówki
  • 1/3 szklanki wody
  • 5 pomidorów
  • 4 cebule
  • 2 papryki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 pęczek świeżej kolendry
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mielonej słodkiej papryki
  • 1 łyżka suszonej kolendry
  • 1 łyżka sosu adżika
  • 1 łyżka mieszanki przypraw chmeli suneli
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wołowinę i wieprzowinę pokroić w paski i skropić olejem.
  • Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę, aż się zeszkli. 2/3 zdjąć z patelni i przełożyć do miseczki.
  • Do pozostałej na patelni cebuli dodać pokrojoną w kostkę paprykę i smaży, aż stanie się miękka. Podsmażone warzywa zdjąć z patelni i przełożyć do miseczki.
  • Na tej samej patelni smażyć mięso, tak aby paski się ze sobą nie stykały. Smażyć kilka chwil bez mieszania. Następnie mięso przełożyć na drugą stronę i smażyć, aż zacznie się rumienić.
  • Doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, kolendrą i przyprawą chmeli suneli. Dodać koncentrat pomidorowy, sos adżika i podsmażoną cebulę. Wlać wodę i wymieszać. Dusić około godziny, aż mięso stanie się miękkie.
  • Dodać pokrojone na ćwiartki pomidory, cebulę z papryką oraz posiekaną kolendrę, natkę pietruszki i koperek. Wymieszać i dusić około 10 minut.
  • Podawać na obiad z chlebkiem pita.
Beszamel: Wołowina - dlaczego warto jeść wołowinę?
Anna Szulc-Górska
więcej