Kuchnia gruzińska - czego warto spróbować w gruzińskiej restauracji?
Polacy pokochali Gruzję, co widać po rosnącej liczbie restauracji gruzińskich. Kuszą one smakiem i zapachem rozmaitych dań, które mogą być zaskoczeniem dla osoby, która udaje się ich skosztować po raz pierwszy. Sprawdź, co warto zjeść w gruzińskiej restauracji.
Spis treści
Specyfika kuchni gruzińskiej
Tradycyjna kuchnia gruzińska jest jedyna w swoim rodzaju - sycąca i aromatyczna. Gruziński posiłek składa się z przekąski (rzadko kiedy podaje się zupy), dania głównego i deseru. Na przystawkę koniecznie trzeba spróbować chaczapuri, czyli gruzińską pizzę. Jest to placek drożdżowy nadziewany serami. Mięsolubni mogą sięgnąć po kupdari - placek nadziewany mięsem. Pyszne są też roladki z bakłażana albo z papryki pastą orzechową i granatem.
Zobacz przepis: Chaczapuri - przepis na gruzińskie placki drożdżowe,
Danie główne
Na danie główne warto wybrać chinkali - soczyste sakiewki z ciasta pierogowego, nadziewane mięsem i rosołem, paprykę faszerowaną mięsem w sosie pomidorowym (tolma paprykowa), czy gruzińskie gołąbki z liści winogron z sosem jogurtowym (tolma). Smaczne jest też czaszuszuli - karkówka duszona w sosie lub papryka nadziewana baraniną.
Przeczytaj też: Co to jest chinkali?
Zobacz przepis: Faszerowana papryka po kaukasku. Jak zrobić oryginalną faszerowaną paprykę?
Deser
Koniecznie też trzeba sięgnąć po deser - ciasto miodowe albo czurczchelę, czyli orzechy zatopione w cieście z winogron. Taką ucztę warto popić pysznym gruzińskim winem, np. czerwonym pirosmani.