Faszerowana papryka po kaukasku. Jak zrobić oryginalną faszerowaną paprykę?

2021-03-29
faszerowana-papryka-po-kaukasku-jak-zrobic-oryginalna-faszerowana-papryke.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Faszerowana papryka - doskonały pomysł na danie główne.
średni
30 min
4

Papryka idealnie nadaje się do faszerowania - np. mielonym mięsem. Gdy trwa sezon na paprykę - warto podać ją faszerowaną po kaukasku. Oto przepis na faszerowaną paprykę dla fanów oryginalnych połączeń smakowych.

SKŁADNIKI

  • 8 strąków papryki
  • 20 dag mielonej wołowiny i baraniny
  • 4 łyżki ryżu ugotowanego na sypko
  • 2 czerwone cebule
  • 1 jajko
  • 4 pomidory
  • 2 łyżki grubo siekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki margaryny
  • 2 szklanki rosołu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 opakowania jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • szczypta tymianku
  • szczypta cząbru
  • posiekany koperek
  • posiekana natka pietruszki
  • kilka listów mięty
  • szczypta cukru
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Papryki umyć, odsączyć, ściąć wierzchołki, delikatnie oczyścić z pestek i białych włókien, tak aby nie uszkodzić strąków.
  • Posypać wewnątrz solą i pieprzem.
  • Cebulę obrać i drobno posiekać.
  • Listki mięty umyć i posiekać.
  • Do mięsa wbić jajko, dodać ryż, połowę zieleniny, zioła, cebulę, orzechy, cukier, przyprawy i wymieszać.
  • Pomidory umyć, pokroić na plastry.
  • Strąki papryki napełnić mięsną masą.
  • W naczyniu do zapiekania ustawić papryki farszem do góry.
  • Ponakrywać plasterkami pomidorów i czapeczkami z wierzchołków papryki, dodać margarynę i podlać rosołem.
  • Dodać sok i skórkę z cytryny, resztę pomidorów, pozostałą zieleninę, pieprz i sól.
  • Zapiekać pod przykryciem około 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po 20 minutach zapiekania polać jogurtem wymieszanym z solą.
  • Podawać z białym pieczywem.