Chaczapuri: przepis na gruzińskie placki drożdżowe

Chaczapuri: przepis na gruzińskie placki drożdżowe
Autor: Shutterstock Chaczapuri przygotowane na sposób adżarski - z zapiekanym jajkiem
łatwy
40 min
4

Chaczapuri - gruzińskie drożdżowe placki ze smakowitym farszem serowym. Domowe chaczapuri mogą mieć różne kształty, być smażone się na patelni bez dodatku tłuszczu lub pieczone w piecu. Na jeszcze gorące kładzie się kawałek masła i podaje z kwaśną śmietaną. Chaczapuri adżarskie są pieczone w piecu, mają kształt łódki, a na serowy farsz wbija się jajko (lub samo żółtko). Bardzo powszechne są chaczapuri okrągłe, które później kroi się jak pizzę lub po prostu odrywa z nich kawałki placka.

Zobacz też wideo z innym wariantem przepisu:

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej
  • 3/4 szklanki wody
  • 1/3 szklanki mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • łyżka cukru
  •  
  • farsz:
  • 200 g sera białego półtłustego
  • 200 g bryndzy owczej
  • 2 łyżki smażonej cebuli
  •  
  • dodatkowo:
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3-4 łyżki masła
  • 2 łyżki suszonego koperku
  • sól morska
  • 10 ziaren kolorowego pieprzu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Farsz: biały ser połączyć z bryndzą. Dodać roztarte w moździerzu ziarna pieprzu (trochę odłożyć do dekoracji), koperek, sól i smażoną cebulkę.
  • Ciasto: do miski wlać ciepłą wodę i mleko, dodać drożdże, wymieszać, by drożdże się rozpuściły. Wlać olej, wymieszać i przełożyć do miski z mąką. Dodać cukier oraz sól i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i uformować z nich kule. Każdą z nich wałkować na stolnicy, tak aby  środek został grubszy, a brzegi cieńsze.
  • Na środek placków nałożyć po 1/3 farszu, złożyć boki ciasta do środka, dokładnie zlepić i odwrócić na drugą stronę.
  • Placki smażyć na suchej patelni na średnim ogniu. Gotowe są wtedy, gdy, gdy ciasto się zrumieni.
  • Przełożyć placki na talerze, a ich wierzch posmarować masłem i oprószyć rozdrobnionym kolorowym pieprzem i solą. Podawać ze śmietaną.