Chaczapuri: przepis na gruzińskie placki drożdżowe
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Chaczapuri - gruzińskie drożdżowe placki ze smakowitym farszem serowym. Domowe chaczapuri mogą mieć różne kształty, być smażone się na patelni bez dodatku tłuszczu lub pieczone w piecu. Na jeszcze gorące kładzie się kawałek masła i podaje z kwaśną śmietaną. Chaczapuri adżarskie są pieczone w piecu, mają kształt łódki, a na serowy farsz wbija się jajko (lub samo żółtko). Bardzo powszechne są chaczapuri okrągłe, które później kroi się jak pizzę lub po prostu odrywa z nich kawałki placka.
Zobacz też wideo z innym wariantem przepisu:
SKŁADNIKI
- ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 3/4 szklanki wody
- 1/3 szklanki mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 100 ml oleju rzepakowego
- łyżka cukru
- farsz:
- 200 g sera białego półtłustego
- 200 g bryndzy owczej
- 2 łyżki smażonej cebuli
- dodatkowo:
- 200 ml śmietany 18%
- 3-4 łyżki masła
- 2 łyżki suszonego koperku
- sól morska
- 10 ziaren kolorowego pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Farsz: biały ser połączyć z bryndzą. Dodać roztarte w moździerzu ziarna pieprzu (trochę odłożyć do dekoracji), koperek, sól i smażoną cebulkę.
- Ciasto: do miski wlać ciepłą wodę i mleko, dodać drożdże, wymieszać, by drożdże się rozpuściły. Wlać olej, wymieszać i przełożyć do miski z mąką. Dodać cukier oraz sól i zagnieść ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części i uformować z nich kule. Każdą z nich wałkować na stolnicy, tak aby środek został grubszy, a brzegi cieńsze.
- Na środek placków nałożyć po 1/3 farszu, złożyć boki ciasta do środka, dokładnie zlepić i odwrócić na drugą stronę.
- Placki smażyć na suchej patelni na średnim ogniu. Gotowe są wtedy, gdy, gdy ciasto się zrumieni.
- Przełożyć placki na talerze, a ich wierzch posmarować masłem i oprószyć rozdrobnionym kolorowym pieprzem i solą. Podawać ze śmietaną.