Co zrobić, aby sernik nie pękał? Ten trik uratuje popękany sernik

2023-03-27 12:04

Sernik jest jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych ciast, które pasuje na każdą okazję. To obowiązkowy słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia i Wielkanoc. Oczywiście najlepszy sernik to ten domowy. Jak więc upiec rozpływający się w ustach sernik, aby nie popękał?

co zrobić, aby sernik nie popękał?
Autor: Shutterstock Co zrobić, aby sernik nie pękał? Unikaj tych błędów, a sernik będzie perfekcyjny.

Dlaczego sernik pęka?

Perfekcyjny sernik jest delikatny, kremowy i gładki. Wierzch powinien być równy, a w cieście nie może być grudek. Powinien składać się z produktów jak najświeższych i dobrej jakości. Ważna jest kolejność dodawania kolejnych składników, czas pieczenia i sposób studzenia. Zdarza się jednak, że mimo stosowania się do przepisu, sernik popękał, co nie wygląda zbyt apetycznie. Dlaczego tak się dzieje i jak temu zapobiec?

Składniki na sernik

Wszystkie składniki potrzebne do upieczenia sernika powinny mieć temperaturę pokojową. Dlatego trzeba pamiętać, aby twaróg, jajka i inne produkty przechowywane w niskiej temperaturze wcześniej wyjąć z lodówki. Wszystkie składniki powinny mieć tę samą temperaturę i nie mogą być zimne.

Ser na sernik

Głównym składnikiem ciasta jest ser. Najlepsze są tłuste twarogi. Gotowy twaróg na sernik można kupić w sklepie. Ser na sernik w wiaderku został już zmielony, jest gładki i od razu można wymieszać go z pozostałymi składnikami. W tym artykule podpowiadamy, jaki twaróg na sernik wybrać.

Twaróg można też zmielić własnoręcznie. Trzeba to zrobić przynajmniej dwa razy, a najlepiej trzy. Ser można zmielić za pomocą maszynki. Istnieje także prosta metoda na mielenie twarogu bez maszynki.

Pieczenie sernika

Aby wierzch sernika był gładki i nie było na nim żadnych pęknięć, ciasto trzeba piec w odpowiedniej temperaturze. Za popękaną powierzchnię może odpowiadać zbyt wysoka temperatura w piekarniku lub termoobieg. Najlepsze serniki piecze się w średniej temperaturze i przez nieco dłuższy czas. Dzięki temu sernik będzie równo wyrastać, a ryzyko pęknięć będzie o wiele niższe. Pod tortownicą warto umieścić drugą formę z wodą. Para wodna sprawi, że sernik będzie aksamitny. Kiedy minie czas pieczenia, najlepiej zostawić sernik w gorącym, ale już wyłączonym piekarniku. Ten sposób pomoże uniknąć nie tylko szybkiego opadnięcia sernika, ale i wszelakich pęknięć.

Jak uratować popękany sernik?

Jeżeli jednak powierzchnia sernika popękała w czasie pieczenia, ciasto można jeszcze uratować. Ostudzony sernik należy posmarować śmietaną wymieszaną z cukrem, a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 stopni i zapiekać przez około 12 minut. Wysoka temperatura sprawi, że pęknięcia znikną, a wierzch sernika stanie się gładki i równy.

Przepisy na sernik

Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe