Sernik gotowany. Obłędny deser nie tylko na Wielkanoc

sernik gotowany
Autor: Shutterstock Sernik gotowany to zachwycający wielkanocny deser.
łatwy
120 min
12

Sernik gotowany jest pyszny i kremowy. To doskonały pomysł na sernik na Wielkanoc, który oczaruje wyglądem i smakiem. Warstwy aksamitnej masy serowej przełożone są miodowym kruchym ciastem, a wierzch wieńczy kakao oraz owoce. Przepis na sernik przekładany dobrze więc zapisać, ponieważ często będziecie do niego wracać.

Jak zrobić sernik gotowany?

Przygotowanie sernika przekładanego miodowym ciastem zaczyna się od zagniecenia składników na kruche blaty. Następnie trzeba je upiec. Powinny mieć taką średnicę jak forma, w której będą się piekły. Po upieczeniu należy je dobrze ostudzić. Kolejną czynnością jest przygotowanie kremowej masy serowej. Masło uciera się z cukrem, a następnie dodaje po jednym żółtku, twaróg oraz ubitą pianę z białek. Najlepiej wmieszać ją za pomocą łyżki. Masę należy przełożyć do garnka, podgrzewać, wlać mleko z mąką ziemniaczaną i gotować, aż zgęstnienie. Masę odstawia się na kilka minut, aby odparowała. Pozostaje już tylko ułożenie sernika. Do tortownicy wkłada się jeden z blatów i wykłada połowę masy serowej. Przykrywa się drugim blatem i wykłada pozostałą masę serową. Gotowy sernik powinien postać około dwóch godzin w temperaturze pokojowej. Następnie trzeba wstawić go do lodówki na całą noc. Przed podaniem wierzch ciasta można posypać kakao i udekorować owocami.

Przepis na sernik gotowany

  • To dość łatwy przepis na obłędny wielkanocny sernik. Postępując według tego przepisu, uda się za pierwszym razem.
  • Na zrobienie ciasta warto przeznaczyć trochę więcej czasu. Pośpiech nie jest wskazany podczas robienia przekładanego sernika.
  • Lista składników jest podzielona na ciasto i masę serową. Kruche ciasto piecze się z tradycyjnych składników. Do masy serowej potrzeba kilku prostych produktów.
  • Surowe kruche ciasto po zagnieceniu powinno być lekko klejące. Nie należy jednak dosypywać mąki.
  • Kruche blaty można upiec dzień wcześniej. Ostudzone należy zawinąć w folię spożywczą i odstawić w chłodne miejsce, ale nie chować do lodówki.
  • Wszystkie składniki do masy serowej powinny mieć temperaturę pokojową.
  • Do warstwy serowej najlepszy jest twaróg na sernik z wiaderka, który oferują prawie wszystkie sklepy.
  • Masę serową wzbogaci skórka otarta z cytryny lub pomarańczy.
  • Sernik należy przygotować w formie o średnicy około 24 cm.

Jak udekorować sernik gotowany?

Sernik można udekorować, posypując go kakao lub cukrem pudrem. Sprawdzi się też polewa karmelowa lub czekoladowa. Wierzch ciasta będzie się pięknie prezentował, jeżeli ozdobi się go świeżymi lub suszonymi owocami, posiekanymi orzechami lub prażonymi płatkami migdałowymi.

SKŁADNIKI

  • ciasto:
  • 320 g mąki pszennej
  • 60 g miodu
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 40 g kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej

  • masa serowa:
  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 150 g cukru
  • 150 g masła
  • 125 ml mleka
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

  • dodatkowo:
  • kakao
  • owoce

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Masło, miód i cukier przelać do rondelka i podgrzać. Odstawić do lekkiego ostygnięcia, a następnie dodać jajko i ekstrakt waniliowy i wymieszać. Do przesianej z sodą mąki dodać masę i śmietanę. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić je na dwie równe części, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Rozwałkować na dwa blaty o średnicy tortownicy i nakłuć widelcem. Upiec je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  • Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Cały czas ucierając, stopniowo dodawać po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodawać twaróg i miksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną piankę i dodając porcjami wmieszać łyżką w masę.
  • Masę serową przełożyć do garnka i podgrzewać, cały czas mieszając, aż się rozrzedzi i zacznie gotować. Garnek zestawić z ognia, wlać mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną i energicznie wymieszać, aby nie powstały się grudki. Garnek ponownie postawić na ogniu i gotować około 2 minut, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Dodać ekstrakt waniliowy, wymieszać, zestawić z ognia i odstawić, aby masa odparowała.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i włożyć pierwszy blat. Wyłożyć połowę masy serowej i wyrównać. Przykryć drugim blatem, lekko docisnąć i wyłożyć pozostałą masę serową. Wyrównać wierzch i pozostawić na 2 godziny w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na całą noc.
  • Przed podaniem posypać kakao i udekorować owocami.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
więcej