Jak zrobić karmel? Podajemy dobry przepis
Karmel, czyli złocisty kolor, piękny aromat i słodki smak – to nic innego jak skrystalizowany cukier. Karmel można wykorzystać jako składnik, ale także i element dekoracji wielu deserów i ciast. Sprawdź, jak zrobić karmel. Podajemy dobry przepis!

Do przygotowania karmelu potrzebujemy rondla lub patelni o grubym dnie, na którą wysypujemy 1,5 szklanki białego lub brązowego cukru i wlewamy 8 łyżek wody. Całość powoli gotujemy, zwracając uwagę na to, aby cukier zdążył się rozpuścić przed wrzeniem masy – karmel gotujemy na małym ogniu, intensywnie mieszając cukier.
Gdy na masie zaczną pojawiać się bąbelki, przestajemy używać łyżki i karmel mieszamy delikatnie, wykonując koliste ruchy patelnią. Całość powinna mieć jednakowy kolor. Im dłużej przytrzymasz patelnie na ogniu, tym ciemniejszy będzie karmel.
Karmel bardzo szybko stygnie, ale potrafi spowodować bardzo bolesne oparzenia, dlatego z gotowym karmelem musimy obchodzić się ostrożnie. Gorący karmel możemy wylać na papier do pieczenia, a po wystygnięciu wyciąć z niego formy potrzebne do dekoracji np. deseru. Można także użyć go bezpośrednio jako polewy lub dopiero po dodaniu do niego ciepłej śmietany (ilość według uznania) i dokładnym wymieszaniu.
Ciekawym pomysłem jest dodanie do cukru jeszcze przed jego rozpuszczeniem odrobiny przypraw (np. cynamonu), łyżki kakao lub masła (to roztapiamy najpierw, a potem dodajemy cukier). Każdy z tych dodatków wpłynie zarówno na smak, jak i wygląd karmelu.