Jak zrobić karmel? Podajemy dobry przepis

2018-03-20 15:03

Karmel, czyli złocisty kolor, piękny aromat i słodki smak – to nic innego jak  skrystalizowany cukier. Karmel można wykorzystać jako składnik, ale także i element dekoracji wielu deserów i ciast. Sprawdź, jak zrobić karmel. Podajemy dobry przepis!

Jak zrobić karmel? Podajemy dobry przepis
Autor: thinkstockphotos.com Karmel to nic innego jak odpowiednio podgrzany cukier, który zamienia się w pyszny, aromatyczny sos do deserów

Do przygotowania karmelu potrzebujemy rondla lub patelni o grubym dnie, na którą wysypujemy 1,5 szklanki białego lub brązowego cukru i wlewamy 8 łyżek wody. Całość powoli gotujemy, zwracając uwagę na to, aby cukier zdążył się rozpuścić przed wrzeniem masy – karmel gotujemy na małym ogniu, intensywnie mieszając cukier.

Gdy na masie zaczną pojawiać się bąbelki, przestajemy używać łyżki i karmel mieszamy delikatnie, wykonując koliste ruchy patelnią. Całość powinna mieć jednakowy kolor. Im dłużej przytrzymasz patelnie na ogniu, tym ciemniejszy będzie karmel.

Beszamel - zdobienie wielkanocnych ciasteczek

Karmel bardzo szybko stygnie, ale potrafi spowodować bardzo bolesne oparzenia, dlatego z gotowym karmelem musimy obchodzić się ostrożnie. Gorący karmel możemy wylać na papier do pieczenia, a po wystygnięciu wyciąć z niego formy potrzebne do dekoracji np. deseru. Można także użyć go bezpośrednio jako polewy lub dopiero po dodaniu do niego ciepłej śmietany (ilość według uznania) i dokładnym wymieszaniu.  

Ciekawym pomysłem jest dodanie do cukru jeszcze przed jego rozpuszczeniem odrobiny przypraw (np. cynamonu), łyżki kakao lub masła (to roztapiamy najpierw, a potem dodajemy cukier). Każdy z tych dodatków wpłynie zarówno na smak, jak i wygląd karmelu.

Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE