Sernik orzechowy na święta - przepis Anny Starmach
2021-03-29
łatwy
80 min
4
W święta wypróbuj sernik z orzechami według przepisu Anny Starmach, jurorki "MasterChefa", autorki programu telewizyjnego "Pyszne 25". Sernik orzechowy z masą kajmakową to prawdziwe niebo w gębie! Lekki, puszysty, cudownie słodki sernik orzechowy Anny Starmach natychmiast stanie się przebojem świątecznego stołu. Sprawdź, jak go przygotować.
Polecamy także:
Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis
Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami
Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny
Sernik krakowski według Magdy Gessler
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
Sprawdź swoją wiedzę o sernikach i rozwiąż quiz!
SKŁADNIKI
- Spód ciasta:
- 100 g herbatników zwykłych lub czekoladowych
- 50 g zmielonych orzechów włoskich
- 60 g masła
- Masa sernikowa:
- 800 g 3-krotnie zmielonego sera białego
- 200 g serka mascarpone
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 5 jajek
- łyżka cukru waniliowego
- 100 g roztopionej białej czekolady
- 200 ml śmietany kremówki (36-procentowej)
- Wierzch sernika:
- 100 g orzechów włoskich
- 150 g masy kajmakowej (gotowej z puszki)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do przyrządzenia sernika potrzebny jest robot kuchenny. Wymieszaj w nim herbatniki, orzechy włoskie, następnie wlej roztopione masło i całość przełóż do okrągłej tortownicy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Tę masę rozprowadź równo na dnie tortownicy, możesz ją wyrównać na przykład dociskając dnem szklanki.
- W dużej misie wymieszaj kolejno ser biały z serkiem mascarpone, następnie dodaj cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, jajka, śmietanę kremówkę i czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
- Wyrobioną masę serową wlej do tortownicy na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Wstaw do piekarnika na około godzinę. Sernik piecz w temperaturze 180 stopni C. Studź przy nieco otwartych drzwiczkach piekarnika.
- Połówki orzechów włoskich upraż na patelni.
- Na powierzchni sernika rozsmaruj masę kajmakową, udekoruj połówkami orzechów włoskich. Sernik z orzechami powinno się przechowywać w lodówce.