Sernik orzechowy na święta - przepis Anny Starmach

2021-03-29
sernik-orzechowy-na-swieta-przepis-anny-starmach.jpg
Autor: photos.com Pyszny sernik z orzechami i masą kajmakową będzie królem świątecznego deseru
łatwy
80 min
4

W święta wypróbuj sernik z orzechami według przepisu Anny Starmach, jurorki "MasterChefa", autorki programu telewizyjnego "Pyszne 25". Sernik orzechowy z masą kajmakową to prawdziwe niebo w gębie! Lekki, puszysty, cudownie słodki sernik orzechowy Anny Starmach natychmiast stanie się przebojem świątecznego stołu. Sprawdź, jak go przygotować. 

Polecamy także:

Sernik na kruchym spodzie  

 Sernik na zimno z serków homogenizowanych - prosty przepis

Sernik na zimno z białą czekoladą i malinami

Sernik z malinowym musem

Sernik na ciasteczkowym spodzie z cynamonem - przepis świąteczny

Sernik krakowski według Magdy Gessler

Jagodowy sernik na zimno

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

Sprawdź swoją wiedzę o sernikach i rozwiąż quiz!

SKŁADNIKI

  • Spód ciasta:
  • 100 g herbatników zwykłych lub czekoladowych
  • 50 g zmielonych orzechów włoskich
  • 60 g masła
  • Masa sernikowa:
  • 800 g 3-krotnie zmielonego sera białego
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • łyżka cukru waniliowego
  • 100 g roztopionej białej czekolady
  • 200 ml śmietany kremówki (36-procentowej)
  • Wierzch sernika:
  • 100 g orzechów włoskich
  • 150 g masy kajmakowej (gotowej z puszki)

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przyrządzenia sernika potrzebny jest robot kuchenny. Wymieszaj w nim herbatniki, orzechy włoskie, następnie wlej roztopione masło i całość przełóż do okrągłej tortownicy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Tę masę rozprowadź równo na dnie tortownicy, możesz ją wyrównać na przykład dociskając dnem szklanki.
  • W dużej misie wymieszaj kolejno ser biały z serkiem mascarpone, następnie dodaj cukier, mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną, jajka, śmietanę kremówkę i czekoladę. Całość dokładnie wymieszaj mikserem.
  • Wyrobioną masę serową wlej do tortownicy na przygotowany wcześniej spód z herbatników. Wstaw do piekarnika na około godzinę. Sernik piecz w temperaturze 180 stopni C. Studź przy nieco otwartych drzwiczkach piekarnika.
  • Połówki orzechów włoskich upraż na patelni.
  • Na powierzchni sernika rozsmaruj masę kajmakową, udekoruj połówkami orzechów włoskich. Sernik z orzechami powinno się przechowywać w lodówce.