Sernik Ambasador z czekoladową kruszonką - najlepsze ciasto na Wielkanoc i nie tylko
![Sernik Ambasador z czekoladową kruszonką - najlepsze ciasto na Wielkanoc](https://cdn.galleries.smcloud.net/t/galleries/gf-YZWZ-QCxk-dTRL_sernik-ambasador-z-czekoladowa-kruszonka-najlepsze-ciasto-na-wielkanoc-664x442.jpg)
Sernik Ambasador to przepyszna propozycja na Wielkanoc i nie tylko. Sernik na spodzie z czekoladowego ciasta z równie czekoladową kruszonką jest obłędnie pyszny. Fantastyczny smak ciasta uzyskujemy dzięki dodatkowi kawy instant, które podkreśla i uwypukla smak kakao. Koniecznie wypróbujcie!
Kombinacja czekoladowego kruchego, chrupiącego ciasta z delikatną, aksamitną masą serową to prawdziwa bomba doznań smakowych. Większość z nas lubi potrawy z kontrapunktem - czyli torty z kwaskową warstwą, która przełamuje słodycz, mięso z owocowymi dodatkami, sałatki z kwaskowym dodatkiem itd. Ten sernik jest doskonałym przykładem takiego zestawiania, które sprawia, że całość jest przepyszna.
Pod przepisem i materiałem wideo znajdziesz galerię z przepisami na sernik w nowej odsłonie, a w niej 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus
SKŁADNIKI
- Na czekoladowy spód i wierzch sernika:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g cukru drobnego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka kawy instant
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 1 jajko
- 1 szczypta soli
- Na masę serową do sernika:
- 750 g twarogu na sernik
- 5 całych jajek (wielkość L)
- 100 g cukru drobnego
- 100 g masła, miękkiego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- oraz blacha o wymiarach 21 x 21 cm lub tortownica o średnicy 24 cm
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotowania zacząć od ciasta na spód i wierzch sernika. W malakserze wyposażonym w noże lub na stolnicy za pomocą noża kuchennego posiekać mąkę, cukier, kakao, kawę w proszku, proszek do pieczenia i szczyptę soli razem z masłem. Gdy uzyskamy konsystencję okruchów chleba, dodać jajko i zagnieść ciasto. Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę posmarowaną tłuszczem. Formę wstawić do lodówki. Drugą połowę owinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
- Pora na masę sernikową. Jajka wybić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Następnie dodawać porcjami miękkie masło i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodawać po trochu twaróg. Na koniec wmieszać budyń w proszku. Białka ubić na pianę. Pianę z białek wmieszać w trzech porcjach do masy sernikowej.
- Masę sernikową wylać na schłodzony spód. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto przechowywane w zamrażarce. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut w temperaturze 180°C. Studzić przy wyłączonym grzaniu i uchylonych drzwiczkach od piekarnika. Przed podaniem pokroić. Smacznego!