Sernik Ambasador z czekoladową kruszonką - najlepsze ciasto na Wielkanoc i nie tylko

Sernik Ambasador z czekoladową kruszonką - najlepsze ciasto na Wielkanoc
Autor: Shutterstock.com Sernik Ambasador z czekoladową kruszonką - najlepsze ciasto na Wielkanoc
łatwy
45 min
12

Sernik Ambasador to przepyszna propozycja na Wielkanoc i nie tylko. Sernik na spodzie z czekoladowego ciasta z równie czekoladową kruszonką jest obłędnie pyszny. Fantastyczny smak ciasta uzyskujemy dzięki dodatkowi kawy instant, które podkreśla i uwypukla smak kakao. Koniecznie wypróbujcie! 

Kombinacja czekoladowego kruchego, chrupiącego ciasta z delikatną, aksamitną masą serową to prawdziwa bomba doznań smakowych.  Większość z nas lubi potrawy z kontrapunktem - czyli torty z kwaskową warstwą, która przełamuje słodycz, mięso z owocowymi dodatkami, sałatki z kwaskowym dodatkiem itd. Ten sernik jest doskonałym przykładem takiego zestawiania, które sprawia, że całość jest przepyszna. 

Pod przepisem i materiałem wideo znajdziesz galerię z przepisami na sernik w nowej odsłonie, a w niej 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus

SKŁADNIKI

  • Na czekoladowy spód i wierzch sernika:
  • 200 g mąki pszennej 
  • 100 g cukru drobnego
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka kawy instant
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • Na masę serową do sernika:
  • 750 g twarogu na sernik
  • 5 całych jajek (wielkość L)
  • 100 g cukru drobnego
  • 100 g masła, miękkiego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • oraz blacha o wymiarach 21 x 21 cm lub tortownica o średnicy 24 cm

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotowania zacząć od ciasta na spód i wierzch sernika. W malakserze wyposażonym w noże lub na stolnicy za pomocą noża kuchennego posiekać mąkę, cukier, kakao, kawę w proszku, proszek do pieczenia i szczyptę soli razem z masłem. Gdy uzyskamy konsystencję okruchów chleba, dodać jajko i zagnieść ciasto.  Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę posmarowaną tłuszczem. Formę wstawić do lodówki. Drugą połowę owinąć w folię i włożyć do zamrażarki.
  • Pora na masę sernikową. Jajka wybić, oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Następnie dodawać porcjami miękkie masło i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Do masy dodawać po trochu twaróg. Na koniec wmieszać budyń w proszku. Białka ubić na pianę. Pianę z białek wmieszać w trzech porcjach do masy sernikowej.
  • Masę sernikową wylać na schłodzony spód. Na wierzch zetrzeć na tarce ciasto przechowywane w zamrażarce. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec przez 60 minut w temperaturze 180°C. Studzić przy wyłączonym grzaniu i uchylonych drzwiczkach od piekarnika. Przed podaniem pokroić. Smacznego! 
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej