Sernik ze śliwkami pod kruszonką

2021-02-10
Sernik ze śliwkami pod kruszonką
Autor: Shutterstock Sernik ze śliwkami i kruszonką to prawdziwy hit jesieni.
łatwy
45 min
4

To ciasto to może być prawdziwy hit jesiennego sezonu. Pyszna, delikatna masa serowa, soczyste śliwki i słodka, chrupiąca kruszonka. Podajemy przepis na fantastyczny sernik ze śliwkami i kruszonką.

Składniki

Spód:

1/2 szklanki mąki pszennej

2 łyżki kakao

szczypta proszku do pieczenia

2 czubate łyżki miękkiej margaryny lub masła

3 łyżki cukru

 

Masa:

4 kostki twarogu

2 jajka

1 budyń waniliowy

1 szklanka cukru

1 opakowanie cukru wanilinowego

oraz

700 g śliwek

 

Kruszonka:

1/2 szklanki mąki pszennej

1/3 szklanki cukru

2 łyżki masła

 

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Mąkę przesiać, zmieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojony na małe kawałki tłuszcz i szybko zagnieść ciasto.

Ciasto włóż do zamrażalki na 30 min, a następnie wylep nim dno formy do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.

Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć z nich pestki. Składniki kruszonki włożyć  do miski i rozcieraj palcami do uzyskania właściwej konsystencji.

Do miski włóż twaróg, jajka, budyń i cukry. Zmiksuj na gładko i masę wylej na przygotowany wcześniej spód.

Na wierzchu ułóż śliwki i posyp kruszonką. Piecz ok. godziny w temperaturze 180 st. C.

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki: