Sernik ze śliwkami pod kruszonką
2021-03-29
łatwy
45 min
4
To ciasto to może być prawdziwy hit jesiennego sezonu. Pyszna, delikatna masa serowa, soczyste śliwki i słodka, chrupiąca kruszonka. Podajemy przepis na fantastyczny sernik ze śliwkami i kruszonką.
Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:
SKŁADNIKI
- Spód:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki miękkiej margaryny lub masła
- 3 łyżki cukru
- Masa:
- 4 kostki twarogu
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 1 szklanka cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- oraz
- 700 g śliwek
- Kruszonka:
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki cukru
- 2 łyżki masła
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę przesiać, zmieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojony na małe kawałki tłuszcz i szybko zagnieść ciasto.
- Ciasto włóż do zamrażalki na 30 min, a następnie wylep nim dno formy do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.
- Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć z nich pestki. Składniki kruszonki włożyć do miski i rozcieraj palcami do uzyskania właściwej konsystencji.
- Do miski włóż twaróg, jajka, budyń i cukry. Zmiksuj na gładko i masę wylej na przygotowany wcześniej spód.
- Na wierzchu ułóż śliwki i posyp kruszonką. Piecz ok. godziny w temperaturze 180 st. C.