Sernik ze śliwkami pod kruszonką

2021-03-29
Sernik ze śliwkami pod kruszonką
Autor: Shutterstock Sernik ze śliwkami i kruszonką to prawdziwy hit jesieni.
łatwy
45 min
4

To ciasto to może być prawdziwy hit jesiennego sezonu. Pyszna, delikatna masa serowa, soczyste śliwki i słodka, chrupiąca kruszonka. Podajemy przepis na fantastyczny sernik ze śliwkami i kruszonką.

Zobacz wideo, dlaczego kochamy serniki:

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki miękkiej margaryny lub masła
  • 3 łyżki cukru
  •  
  • Masa:
  • 4 kostki twarogu
  • 2 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 szklanka cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • oraz
  • 700 g śliwek
  •  
  • Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki masła
  •  

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę przesiać, zmieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodać pokrojony na małe kawałki tłuszcz i szybko zagnieść ciasto.
  • Ciasto włóż do zamrażalki na 30 min, a następnie wylep nim dno formy do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.
  • Śliwki umyć, przepołowić i wyjąć z nich pestki. Składniki kruszonki włożyć  do miski i rozcieraj palcami do uzyskania właściwej konsystencji.
  • Do miski włóż twaróg, jajka, budyń i cukry. Zmiksuj na gładko i masę wylej na przygotowany wcześniej spód.
  • Na wierzchu ułóż śliwki i posyp kruszonką. Piecz ok. godziny w temperaturze 180 st. C.