Sernik po wiedeńsku z ajerkoniakiem - przepis na ciasto nie tylko na Wielkanoc

Sernik po wiedeńsku z ajerkoniakiem - przepis na ciasto nie tylko na Wielkanoc
Autor: Shutterstock.com Sernik po wiedeńsku z ajerkoniakiem - przepis na ciasto nie tylko na Wielkanoc
łatwy
45 min
8

Kochamy serniki i uwielbiamy ajerkoniak! Jak dobrze, że nasze dwa ulubione przysmaki łączą się w tym cudownym serniku z likierem jajecznym. Sernik po wiedeńsku z domowym advocatem to przepis nie tylko na Wielkanoc. Zawartością alkoholu nie należy się przejmować. Podczas pieczenia etanol wyparuje. Jeśli chcecie wzmocnić smak sernika dla dorosłych to wierzch pokryjcie bitą śmietaną i polejcie ajerkoniakem.

SKŁADNIKI

  • 1 kg twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 5 jajek, rozmiar M
  • 200 g (1 szklanka) cukru
  • 3 opakowania cukru waniliowego
  • 80 g (1/2 szklanki) mąki
  • 1/4 łyżeczki soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wymieszaj twaróg z ajerkoniakiem.
  • Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj 100 g cukru i 2 saszetki cukru waniliowego. Kontynuuj ubijanie, aż cukier się rozpuści.
  • Żółtka ubij oddzielnie ze 100 g cukru na jasną i kremową konsystencję. Dodaj mieszankę do twarogu. Wymieszaj.
  • Do masy żółtkowo-twarogowej dodaj mąkę i sól. Wymieszaj. Następnie wmieszaj w masę pianę z białek.
  • Masę twarogową wlej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej cukrem tortownicy (o średnicy 24 cm).
  • Piecz przez 75 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z funkcją grzania dół lub 140°C z termoobiegiem, w piekarniach gazowych ustaw stopień 2.  
  • Pozostaw do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku na około 30 minut. Wyjmij ciasto z formy i pozwól mu ostygnąć.
  • Sernik można oprószyć cukrem pudrem lub pokryć bitą śmietaną i polać ajerkoniakiem dla wzmocnienia smaku. 
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe

Sernik w nowej odsłonie - 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej