Sernik po wiedeńsku z ajerkoniakiem - przepis na ciasto nie tylko na Wielkanoc
2023-03-22
łatwy
45 min
8
Kochamy serniki i uwielbiamy ajerkoniak! Jak dobrze, że nasze dwa ulubione przysmaki łączą się w tym cudownym serniku z likierem jajecznym. Sernik po wiedeńsku z domowym advocatem to przepis nie tylko na Wielkanoc. Zawartością alkoholu nie należy się przejmować. Podczas pieczenia etanol wyparuje. Jeśli chcecie wzmocnić smak sernika dla dorosłych, to wierzch pokryjcie bitą śmietaną i polejcie ajerkoniakem.
SKŁADNIKI
- 1 kg twarogu tłustego, trzykrotnie mielonego
- 100 ml ajerkoniaku
- 5 jajek, rozmiar M
- 200 g (1 szklanka) cukru
- 3 opakowania cukru waniliowego
- 80 g (1/2 szklanki) mąki
- 1/4 łyżeczki soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wymieszaj twaróg z ajerkoniakiem.
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj 100 g cukru i 2 saszetki cukru waniliowego. Kontynuuj ubijanie, aż cukier się rozpuści.
- Żółtka ubij oddzielnie ze 100 g cukru na jasną i kremową konsystencję. Dodaj mieszankę do twarogu. Wymieszaj.
- Do masy żółtkowo-twarogowej dodaj mąkę i sól. Wymieszaj. Następnie wmieszaj w masę pianę z białek.
- Masę twarogową wlej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej cukrem tortownicy (o średnicy 24 cm).
- Piecz przez 75 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z funkcją grzania dół lub 140°C z termoobiegiem, w piekarniach gazowych ustaw stopień 2.
- Pozostaw do ostygnięcia w wyłączonym piekarniku na około 30 minut. Wyjmij ciasto z formy i pozwól mu ostygnąć.
- Sernik można oprószyć cukrem pudrem lub pokryć bitą śmietaną i polać ajerkoniakiem dla wzmocnienia smaku.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Zobacz galerię: Sernik w nowej odsłonie - 12 nowoczesnych przepisów na serniki + bonus