Zaskocz wszystkich tym prostym deserem. Mini serniczki to bomba

Zaskocz wszystkich tym prostym deserem. Mini serniczki to bomba
Autor: Shutterstock.com Zaskocz wszystkich tym prostym deserem. Mini serniczki to bomba
łatwy
15 min
12

Dieta wegetariańska

Masz ochotę na coś słodkiego, ale nie wiesz, co przygotować? Świetnie sprawdzą się te przepyszne mini serniczki jogurtowe. Wychodzą lekkie, kremowe i delikatne. To najlepszy sposób na aromatyczny deser, który jest prosty w przygotowaniu.

Deserki, które rozkochają w sobie każdego. Wystarczy kilka składników

Proste do przygotowania mini serniczki to wspaniały pomysł na aromatyczny deser. Są one lżejszą i bardziej delikatną wersją klasycznego sernika, która idealnie sprawdzi się na podwieczorek, do kawy czy nawet jako elegancki deser. A przygotowanie go nie jest trudne.

Przygotowanie tego deseru w wersji minie to idealny sposób, by można było go zabrać ze sobą. Jeśli chcemy możemy go podawać z najróżniejszymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się z najróżniejszymi owocami, czekoladą czy skórką cytrynowa. Możemy dodać do nich to, na co mamy ochotę.

Co więcej, jeśli chcemy możemy całkowicie pominąć przygotowanie spodu. Wówczas nasze mini serniczki będą jeszcze lżejsze i przygotujemy je jeszcze szybciej. Bez problemu zamienimy również cukier na erytrytol, a jogurt na skyr - możliwości jest całe mnóstwo.

Rozpłyń się w tych delikatnych i lekko waniliowych deserkach, które świetnie komponują się z owocami czy ciekawymi sosami. To wspaniały i prosty pomysł na coś słodkiego, co nie tylko pięknie wygląda, ale obłędnie smakuje.

SKŁADNIKI

  • Na sernik
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego 
  • 2 jajka
  • 80 g cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • Na spód:
  • 100 g herbatników
  • 40 g masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki blendujemy na drobny pył.
  • Mieszamy z rozpuszczonym masłem.
  • Na dno papilotki nakładamy nasz spód i dociskamy łyżeczką.
  • W misce mieszamy jogurt, jajka, cukier, mąkę, wanilię i sól.
  • Całość dokładnie miksujemy na niskich obrotach.
  • Wlewamy masę do foremek.
  • Pieczemy w 160 stopniach przez około 25 minut.
  • Zostawiamy około 10 minut w uchylonym piekarniku.
  • Studzimy i wkładamy do lodówki na min. 2 godziny.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej