Serniczki z patelni zachwycają smakiem. Wystarczą 4 składniki i 15 minut
Dieta wegetariańska
Pyszne i rozpływające się w ustach małe serniczki z patelni to pomysł na szybkie śniadanie na ciepło. Wystarczą tylko cztery niedrogie składniki i kwadrans, aby je zrobić. Pysznie smakują z dodatkiem świeżych sezonowych owoców, miodu czy naturalnego jogurtu. Poznajcie łatwy i szybki przepis na obłędne serniczki z patelni, które zachwycą smakiem od pierwszego kęsa.
Z czego zrobić serniczki z patelni?
Do przygotowania domowych serniczków z patelni wykorzystuje się proste składniki, których ceny nie są wygórowane. Wszystkie produkty można kupić i w większych, i w mniejszych sklepach spożywczych. Są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Na liście składników znalazły się cztery popularne produkty, które w połączeniu tworzą obłędne serniczki z patelni.
Co więc jest potrzebne do usmażenia pysznych serniczków na śniadanie? Niezbędne są cztery niedrogie produkty:
- ser twarogowy półtłusty
- mąka pszenna
- jajko
- cukier z prawdziwą wanilią
Jak zrobić serniczki z patelni?
Przepis na pyszne i rozpływające się w ustach serniczki smażone na patelni nie jest trudny i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Danie można zrobić rano przed wyjściem do pracy. Wystarczy kwadrans, aby cieszyć się obłędnym śniadaniem z serniczkami w roli głównej.
Przepis na serniczki z patelni, które zachwycają pod każdym względem, został podzielony na poszczególne czynności. Postępując krok po kroku, puszyste serniczki udadzą się za pierwszym razem.
- 1. krok – wyrobienie ciasta z twarogu, jajka, mąki pszennej i cukru z wanilią
- 2. krok – uformowanie serniczków
- 3. krok – usmażenie serniczków na patelni
Z czym podawać serniczki z patelni?
Pulchne serniczki z patelni, w których wyczuwalna jest waniliowa nuta, sprawdzą się na słodkie śniadanie na ciepło. Warto podać do nich różne dodatki, które wzbogacą ich smak i sprawią, że pierwszy posiłek będzie jeszcze bardziej sycący, doda energii i zapewni dobry humor na cały dzień.
Serniczki z patelni doskonale łączą się ze świeżymi sezonowymi owocami. Dobrym dodatkiem jest jogurt naturalny. Serniczki można też skropić syropem klonowym lub miodem. Można posypać je posiekanymi orzechami lub prażonymi płatkami migdałowymi. Łasuchy będą pod wrażeniem, jeżeli serniczki z patelni udekoruje się domową polewą czekoladową.
SKŁADNIKI
- 250 g półtłustego twarogu
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Twaróg przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Wbić jajko i wsypać mąkę oraz cukier z wanilią. Dokładnie wymieszać.
- Blat oprószyć mąką pszenną i przełożyć na niego ciasto. Krótko wyrobić.
- Z ciasta odrywać małe kawałki, formować kulki i rozpłaszczać na okrągłe placki.
- Na patelni rozgrzać olej i roztopić masło. Serniczki smażyć z obu stron, aż nabiorą złotego koloru.
- Podawać na śniadanie z dodatkiem owoców, dżemu, miodu lub naturalnego jogurtu.