To najlepszy sernik czekoladowy, jaki jadłam. Bez sera z wiaderka, białego cukru i nerwów

Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zastanawiacie się, czy serek wiejski nadaje się do sernika? Jeżeli tak, rozwiązanie tego kulinarnego problemu znajdziecie w tym sprawdzonym przepisie. Sernik czekoladowy z serka wiejskiego jest pyszny i dosłownie rozpływa się w ustach. Jego przygotowanie jest łatwe, a efekt końcowy zaskakujący. Oto łatwy przepis na mega czekoladowy sernik z serka wiejskiego.
Czy można upiec sernik z serka wiejskiego?
Serek wiejski zawsze warto mieć pod ręką. Z tego popularnego produktu można upiec mnóstwo znakomitych ciast. Idealnie sprawdza się w domowych sernikach i doskonale zastępuje ser z wiaderka. Sernik z serka wiejskiego to świetny pomysł na lżejszą i mniej kaloryczną wersję tego tradycyjnego wypieku. Naturalny serek wiejski nadaje sernikowi delikatną konsystencję i mniej intensywny smak sera. W czekoladowej odsłonie zachwyca i małych, i dużych.
Jak zrobić czekoladowy sernik z serka wiejskiego?
Sernik czekoladowy z serka wiejskiego jest przepyszny. Przepis na ten słodki wypiek wcale nie jest taki trudny, jak mogłoby się wydawać. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty można kupić przez cały rok. Sernik jest idealnie słodki, chociaż nie ma w nim ani jednego grama białego cukru. Zamiast niego dodaje się ksylitol, który ma o połowę mniej kalorii. Dzięki temu sernik czekoladowy z serka wiejskiego można wcinać nawet na diecie.
Jak więc zrobić pyszny domowy sernik o smaku czekoladowym z serka wiejskiego? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Warto pamiętać, aby po upieczeniu pozostawić sernik w wyłączonym piekarniku przez 10 minut. Dzięki temu wypiek równo opadnie i nie popęka.
- 1. krok – zmiksowanie serka wiejskiego z jogurtem greckim i jajkami
- 2. krok – zmiksowanie masy serowej z suchymi składnikami
- 3. krok – przelanie sernika czekoladowego do formy i upieczenie go w piekarniku
Jak podawać sernik czekoladowy z serka wiejskiego?
Pełen smaku i zdrowia domowy sernik przygotowany z serka wiejskiego o smaku czekolady to perfekcyjny i uniwersalny słodki wypiek. Sprawdzi się na każdą okazję i zachwyci delikatnym smakiem. Można podawać go na różne święta i rodzinne uroczystości. To idealny deser z okazji imienin i urodzin. Sernik warto udekorować fit polewą czekoladową, na którą przepis znajdziecie poniżej.
SKŁADNIKI
- 400 g serka wiejskiego
- 400 g gęstego jogurtu greckiego
- 3/4 szklanki ksylitolu
- 50 g kakao
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 4 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
polewa czekoladowa:- 50 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki mleczka kokosowego
- 2 łyżki ksylitolu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do misy miksera przełożyć serek wiejski i jogurt grecki. Wbić jajka i zmiksować na gładko.
- Wsypać ksylitol, kakao i mąkę ziemniaczaną. Dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia składników.
- Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 50 minut.
- Kiedy czas pieczenia minie, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik 10 minut. Następnie wyjąć, odstawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić do lodówki.
- Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Mleczko kokosowe przelać do rondelka i podgrzać. Dodać roztopioną czekoladę i ksylitol. Wymieszać, aż powstanie gładka polewa.
- Podawać udekorowany polewą czekoladową na deser na różne okazje.