To najlepszy sernik czekoladowy, jaki jadłam. Bez sera z wiaderka, białego cukru i nerwów

czekoladowy sernik z serka wiejskiego
Autor: Shutterstock
łatwy
15 min
8

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zastanawiacie się, czy serek wiejski nadaje się do sernika? Jeżeli tak, rozwiązanie tego kulinarnego problemu znajdziecie w tym sprawdzonym przepisie. Sernik czekoladowy z serka wiejskiego jest pyszny i dosłownie rozpływa się w ustach. Jego przygotowanie jest łatwe, a efekt końcowy zaskakujący. Oto łatwy przepis na mega czekoladowy sernik z serka wiejskiego.

Czy można upiec sernik z serka wiejskiego?

Serek wiejski zawsze warto mieć pod ręką. Z tego popularnego produktu można upiec mnóstwo znakomitych ciast. Idealnie sprawdza się w domowych sernikach i doskonale zastępuje ser z wiaderka. Sernik z serka wiejskiego to świetny pomysł na lżejszą i mniej kaloryczną wersję tego tradycyjnego wypieku. Naturalny serek wiejski nadaje sernikowi delikatną konsystencję i mniej intensywny smak sera. W czekoladowej odsłonie zachwyca i małych, i dużych.

Jak zrobić czekoladowy sernik z serka wiejskiego?

Sernik czekoladowy z serka wiejskiego jest przepyszny. Przepis na ten słodki wypiek wcale nie jest taki trudny, jak mogłoby się wydawać. Lista składników nie jest długa, a wszystkie produkty można kupić przez cały rok. Sernik jest idealnie słodki, chociaż nie ma w nim ani jednego grama białego cukru. Zamiast niego dodaje się ksylitol, który ma o połowę mniej kalorii. Dzięki temu sernik czekoladowy z serka wiejskiego można wcinać nawet na diecie.

Jak więc zrobić pyszny domowy sernik o smaku czekoladowym z serka wiejskiego? Z tym przepisem jest to łatwe, szybkie i przyjemne. Warto pamiętać, aby po upieczeniu pozostawić sernik w wyłączonym piekarniku przez 10 minut. Dzięki temu wypiek równo opadnie i nie popęka.

  • 1. krok – zmiksowanie serka wiejskiego z jogurtem greckim i jajkami
  • 2. krok – zmiksowanie masy serowej z suchymi składnikami
  • 3. krok – przelanie sernika czekoladowego do formy i upieczenie go w piekarniku

Jak podawać sernik czekoladowy z serka wiejskiego?

Pełen smaku i zdrowia domowy sernik przygotowany z serka wiejskiego o smaku czekolady to perfekcyjny i uniwersalny słodki wypiek. Sprawdzi się na każdą okazję i zachwyci delikatnym smakiem. Można podawać go na różne święta i rodzinne uroczystości. To idealny deser z okazji imienin i urodzin. Sernik warto udekorować fit polewą czekoladową, na którą przepis znajdziecie poniżej.

SKŁADNIKI

  • 400 g serka wiejskiego
  • 400 g gęstego jogurtu greckiego
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • 50 g kakao
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

  • polewa czekoladowa:
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
  • 2 łyżki ksylitolu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do misy miksera przełożyć serek wiejski i jogurt grecki. Wbić jajka i zmiksować na gładko.
  • Wsypać ksylitol, kakao i mąkę ziemniaczaną. Dodać ekstrakt waniliowy. Zmiksować do połączenia składników.
  • Masę przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównać.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C i piec 50 minut.
  • Kiedy czas pieczenia minie, wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik 10 minut. Następnie wyjąć, odstawić do całkowitego ostygnięcia i wstawić do lodówki.
  • Połamaną na mniejsze kawałki czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Mleczko kokosowe przelać do rondelka i podgrzać. Dodać roztopioną czekoladę i ksylitol. Wymieszać, aż powstanie gładka polewa.
  • Podawać udekorowany polewą czekoladową na deser na różne okazje.
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej