Pyszny sernik z rosą to mój wypiek popisowy. Z tym przepisem zawsze wychodzi

sernik z rosą
Autor: Shutterstock Pełen smaku sernik z rosą smakuje wybornie. Zawsze robi wrażenie na gościach.
łatwy
60 min
8

Dieta wegetariańska

Sernik z rosą to wyśmienite ciasto, które zachwyca wyglądem, a po pierwszym kęsie można się w nim zakochać. Pasuje na każdą okazję bez względu na porę roku. Wbrew pozorom jego przygotowanie nie jest skomplikowane, ale wymaga nieco więcej czasu i odrobinę cierpliwości. Zobaczcie, jak robić obłędny sernik z rosą i poznajcie przepis na to znakomite ciasto.

Z czego zrobić sernik z rosą?

Do przygotowania wyśmienitego domowego sernika, którego ozdobą są kropelki rosy, nie są potrzebne wyszukane składniki. Lista została podzielona na trzy części, ponieważ sernik składa się z tylu warstw. Należy więc zaopatrzyć się w produkty do kruchego ciasta na spód, masy serowej i bezy. Wszystkie składniki są łatwo dostępne i można je kupić przez cały rok.

Co jest więc potrzebne, aby upiec pełen smaku sernik z rosą? Te produkty są niezbędne:

  • składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, cukier puder, masło, proszek do pieczenia, jajko i żółtka
  • składniki do masy serowej – zmielony twaróg, mleko, cukier i cukier z wanilią, budyń w proszku, jajka i żółtka, olej
  • składniki do bezy – białka, cukier puder

Jak zrobić sernik z rosą?

Przepis na sernik, którego wierzch pokrywają drobne kropelki przypominające rosę, nie jest trudny. Wymaga jednak trochę więcej czasu. Czynności zostały dokładnie opisane, ale pośpiech i nerwy nie są wskazane.

Aby sernik się udał, a na jego wierzchu pojawiła się rosa, białka i cukier na bezę należy ubijać dość długo. Masa powinna być bardzo gęsta i błyszcząca. Po upieczeniu należy wyjąć sernik z piekarnika i odstawić na godzinę. Po pół godzinie na wierzchu zacznie pojawiać rosa. To właśnie ona sprawia, że sernik prezentuje się zachwycająco niczym z najlepszej cukierni.

Jak więc robi się sernik z rosą w domowych warunkach? Ten wyśmienity słodki wypiek przygotowuje się etapami.

  • 1. etap – wyrobienie i podpieczenie spodu z kruchego ciasta
  • 2. etap – przygotowanie masy serowej, wyłożenie jej na kruchy spód i upieczenie
  • 3. etap – przygotowanie bezy, wyłożenie jej na masę serową i upieczenie
  • 4. etap – odstawienie sernika do ostygnięcia i pojawienia się rosy

Jak podawać sernik z rosą?

Pyszny domowy sernik z kropelkami rosy to doskonały domowy wypiek, który oczaruje wyglądem i smakiem. To uniwersalne ciasto, które sprawdzi się na każdą okazję bez względu na porę roku. To pomysł na deser po rodzinnym obiedzie. Sernik z rosą można serwować je na imieniny i święta. Zastąpi nawet tort urodzinowy. Sernik z rosą to ciasto uniwersalne, które smakuje zawsze i każdemu.

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 60 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Masa serowa:
  • 1 kg zmielonego twarogu
  • 3 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

  • Bezowa pianka:
  • 1 szklanka cukru
  • 6 białek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do miski wsypać mąkę pszenną, proszek do pieczenia i cukier puder. Dodać pokrojone na mniejsze kawałki masło i wymieszać składniki, tak aby powstała kruszonka.
  • Wbić jajko i dodać żółtka. Energicznie wyrobić gładkie ciasto.
  • Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować na placek i przełożyć je do formy. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.
  • Tortownicę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec około 10 minut.
  • Do misy miksera wbić jajka. Wsypać cukier i cukier z wanilią. Zmiksować ja jasny puch.
  • Cały czas miksując, stopniowo dodawać twaróg. Miksować do połączenia składników.
  • Do mleka wsypać proszki budyniowe i dokładnie wymieszać. Delikatnie wlać do masy serowej i zmiksować na niskich obrotach.
  • Wlać olej i krótko zmiksować do połączenie.
  • Masę serową przelać na podpieczony kruchy spód.
  • Formę ponowie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 45 minut.
  • Białka ubić z cukrem na bardzo gęstą i błyszczącą masę. Bezę wyłożyć na masę serową. Wierzch wyrównać lub zrobić wzorki.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C i piec 15 minut.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Kropelki rosy zaczną pojawiać się po około 30 minutach.
Beszamel: Jak zrobić bezy
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej