Ewa Wachowicz robi pyszny sernik z tymi owocami. Piekę go tak samo i zawsze się udaje

sernik ze śliwkami Ewy Wachowicz
Autor: Tat2821/ Shutterstock
łatwy
45 min
8

Dieta wegetariańska

Śliwki to pyszne owoce, które idealnie sprawdzają się w domowych wypiekach. Właśnie teraz, kiedy sezon zmierza ku końcowi, warto wykorzystać je do pysznego domowego sernika, na który przepis opracowała Ewa Wachowicz. Jej ciasto jest tak dobre, że rozpływa się w ustach. Zobaczcie, jak Ewa Wachowicz piecze wyśmienity sernik ze śliwkami i skorzystajcie z jej sprawdzonego przepisu.

Z czego Ewa Wachowicz robi sernik ze śliwkami?

Sernik z dodatkiem śliwek przygotowany według przepisu Ewy Wachowicz jest pyszny i nietrudny. Stanowi połączenie kruchego ciasta z masą serową i śliwkami. Zwieńczeniem sernika jest polewa z białej czekolady, ale nie jest to obowiązkowy element tego smacznego domowego ciasta. Miss Polski wykorzystuje podstawowe produkty, które z łatwością można kupić w wielu sklepach. Śliwki są jeszcze dostępne, więc nie ma na co czekać. Taki pyszny sernik jeszcze dziś może zagościć w waszych domach.

Jakie składniki są potrzebne, aby upiec wyborny sernik śliwkowy Ewy Wachowicz? Lista produktów została podzielona na trzy części. Dzięki temu zakupy i przygotowanie są łatwiejsze i szybsze.

  • składniki do kruchego ciasta – mąka pszenna, masło, cukier puder, śmietana o zawartości tłuszczu 18 proc.
  • składniki do masy serowej – dwukrotnie zmielony twaróg półtłusty, cukier i cukier z wanilią, jajka, budyń waniliowy, śliwki, szczypta soli
  • składniki do polewy – biała czekolada, śmietana kremówka o zawartości tłuszczu 30 proc.

Jak Ewa Wachowicz robi sernik ze śliwkami?

Jak wszystkie przepisy Miss Polski, także ta receptura jest łatwa i sprawdzona. Sernik ze śliwkami zawsze się udaje i smakuje obłędnie. Przepis nie jest skomplikowany, ale wymaga nieco więcej czasu i cierpliwości. Przygotowanie jest podzielone na kilka etapów. Trzymając się przepisu, sernik śliwkowy uda się już za pierwszym razem.

Jak więc upiec sernik z dodatkiem śliwek według przepisu Ewy Wachowicz? Zadanie nie jest trudne i nie wymaga zbyt dużego doświadczenia w pieczeniu serników. Warto pamiętać, aby pod żadnym pozorem nie otwierać drzwiczek piekarnika, kiedy sernik się piecze. Zmiana temperatury może spowodować, że sernik opadnie.

  • 1. etap – przygotowanie i schłodzenie kruchego ciasta
  • 2. etap – podpieczenie kruchego spodu
  • 3. etap – przygotowanie masy serowej
  • 4. etap – ułożenie śliwek na podpieczonym spodzie i zalanie masą serową
  • 5. etap – upieczenie sernika ze śliwkami w piekarniku

Jak Ewa Wachowicz podaje sernik ze śliwkami?

Serniki są ciastami, które zwykle przygotowuje się na różne okazje lub święta. Ten sernik ze śliwkami przygotowany według przepisu Ewy Wachowicz idealnie sprawdzi się na pożegnanie sezonu na te pyszne owoce. Recepturę warto zapisać, ponieważ ten wyśmienity sernik można piec przez całe lato, kiedy śliwki piętrzą się na bazarowych straganach. Ciasto można serwować na każdą okazję. Sernik ze śliwkami Ewy Wachowicz to doskonały deser po rodzinnym obiedzie, który zachwyci apetycznym wyglądem i przepysznym smakiem.

SKŁADNIKI

  • kruche ciasto: 
  • 150 g mąki pszennej 
  • 80 g masła
  • 50 g cukru pudru   
  • 2 łyżki śmietany 18% 

  • masa twarogowa ze śliwkami: 
  • 750 g twarogu półtłustego zmielonego dwa razy
  • 500 g śliwek
  • 200 g cukru  
  • 4 jajka  
  • 1 łyżka cukru waniliowego  
  • 2 łyżki budyniu waniliowego 
  • szczypta soli  

  • polewa: 
  • 150 ml śmietanki 30% 
  • 100 g białej czekolady

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do przesianej mąki wsypać cukier puder i dodać zimne masło. Składniki posiekać i dodać śmietanę. Energicznie wyrobić gładkie ciasto, uformować kulę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
  • Tortownicę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Dno i boki wyłożyć kruchym ciastem. Nakłuć widelcem w kilku miejscach.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec około 15 minut.
  • Żółtka ubić z cukrem i cukrem z wanilią na jasny puch.
  • Dodać zmielony twaróg i wsypać proszek budyniowy. Wymieszać do połączenia składników.
  • Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą serową.
  • Na podpieczonym spodzie ułożyć pokrojone na połówki i pozbawione pestek śliwki. Zalać masą serową. Pozostałe śliwki można ułożyć na wierzchu.
  • Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 1 godziny.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Kiedy sernik stygnie, przygotować polewę. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i wymieszać z ubitą śmietanką. Polewą udekorować sernik.
  • Podawać na deser na różne okazje.
Beszamel - Sernik - polskie dobro narodowe
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej