Nie muszę wybierać pomiędzy sernikiem a szarlotką. Wystarczy ten przepis

Dieta wegetariańska
Sernik w jesiennym stylu to doskonały pomysł na słodką przekąskę. Tym razem jednak zostawimy dynie w spokoju i zwrócimy wzrok ku innym darom jesieni - jabłkom. Ten aromatyczny sernik cynamonowo-jabłkowy to idealny środek dla dwóch uwielbianych deserów. A jego przygotowanie nie powinni sprawić problemów.
Dwa ciasta w jednym. Rozkoszuj się ich smakiem
Szarlotka i sernik to bez wątpienia dwa z ulubionych ciast Polaków. A co jeśli powiemy wam, że wcale nie trzeba wybierać? Z tym przepisem przygotujemy przepyszny i prosty sernik jabłkowo-cynamonowy, który rozkocha nas w sobie tym perfekcyjnym połączeniem.
Jest to idealne połączenie kremowej aksamitnej masy serowej z soczystymi jabłkami i pięknie pachnącym cynamonem. Choć lista składników może się wydawać przerażająca, to na szczęście samo przygotowanie naszego sernika nie powinno sprawiać nikomu większych problemów.
O tym pamiętaj podczas pieczenia. Najważniejsze wskazówki
Jest to jednak sernik, więc warto pamiętać o kilku najważniejszych wskazówkach. Przede wszystkim najlepiej sięgać po składniki w temperaturze pokojowej. Następnie ważne jest mikoswanie - powinniśmy robić to krótko, by zbytnio się nie napowietrzył.
No i niestety - studzenie. Jeśli będziemy robić to powoli nasz sernik nie opadnie i cały czas będzie miał kremową i puszystą konsystencję. Choć czekanie, by spróbować nasz wypiek, może być żmudne i dłużące się - jest to naprawdę tego warte!
SKŁADNIKI
- Spód:
- 200 g herbatników
- 80 g roztopionego masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu sernikowego
- 200 g cukru
- 4 jajka
- 200 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
- Warstwa jabłkowa:
- 4–5 jabłek
- 3 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 20 g masła
- Kruszonka:
- 60 g masła
- 100 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Herbatniki mielimy na piasek i mieszamy z masłem i cynamonem.
- Wykładamy do tortownicy i dokładnie dociskamy.
- Wkładamy na 15 minut do lodówki.
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło, dodajmy jabłka, cukier, sok z cytryny i cynamon.
- Całość podsmażamy, aż jabłka zmiękną.
- Ser miksujemy z cukrem.
- Stopniowo dodajemy jajka.
- Wlewamy śmietankę, mąkę, wanilię i sól.
- Krótko miksujemy.
- Połowę masy serowej wylewamy na spód.
- Wykładamy jabłka, a następnie resztę masy serowej.
- Mąkę, cukier, cynamon i masło rozcieramy palcami.
- Posypujemy masę kruszonką.
- Pieczemy około 65 minut w 170 stopniach.
- Piekarnik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aż przestygnie.
- Schładzamy w lodówce minimum 4 godziny.