Nie muszę wybierać pomiędzy sernikiem a szarlotką. Wystarczy ten przepis

Nie muszę wybierać pomiędzy sernikiem a szarlotką. Wystarczy ten przepis
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
12

Dieta wegetariańska

Sernik w jesiennym stylu to doskonały pomysł na słodką przekąskę. Tym razem jednak zostawimy dynie w spokoju i zwrócimy wzrok ku innym darom jesieni - jabłkom. Ten aromatyczny sernik cynamonowo-jabłkowy to idealny środek dla dwóch uwielbianych deserów. A jego przygotowanie nie powinni sprawić problemów.

Dwa ciasta w jednym. Rozkoszuj się ich smakiem

Szarlotka i sernik to bez wątpienia dwa z ulubionych ciast Polaków. A co jeśli powiemy wam, że wcale nie trzeba wybierać? Z tym przepisem przygotujemy przepyszny i prosty sernik jabłkowo-cynamonowy, który rozkocha nas w sobie tym perfekcyjnym połączeniem.

Jest to idealne połączenie kremowej aksamitnej masy serowej z soczystymi jabłkami i pięknie pachnącym cynamonem. Choć lista składników może się wydawać przerażająca, to na szczęście samo przygotowanie naszego sernika nie powinno sprawiać nikomu większych problemów.

O tym pamiętaj podczas pieczenia. Najważniejsze wskazówki

Jest to jednak sernik, więc warto pamiętać o kilku najważniejszych wskazówkach. Przede wszystkim najlepiej sięgać po składniki w temperaturze pokojowej. Następnie ważne jest mikoswanie - powinniśmy robić to krótko, by zbytnio się nie napowietrzył.

No i niestety - studzenie. Jeśli będziemy robić to powoli nasz sernik nie opadnie i cały czas będzie miał kremową i puszystą konsystencję. Choć czekanie, by spróbować nasz wypiek, może być żmudne i dłużące się - jest to naprawdę tego warte!

SKŁADNIKI

  • Spód:
  • 200 g herbatników
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Masa serowa:
  • 1 kg twarogu sernikowego
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • Warstwa jabłkowa:
  • 4–5 jabłek
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 20 g masła
  • Kruszonka:
  • 60 g masła
  • 100 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Herbatniki mielimy na piasek i mieszamy z masłem i cynamonem.
  • Wykładamy do tortownicy i dokładnie dociskamy.
  • Wkładamy na 15 minut do lodówki.
  • Jabłka obieramy i kroimy w kostkę.
  • Na patelni rozpuszczamy masło, dodajmy jabłka, cukier, sok z cytryny i cynamon. 
  • Całość podsmażamy, aż jabłka zmiękną.
  • Ser miksujemy z cukrem.
  • Stopniowo dodajemy jajka.
  • Wlewamy śmietankę, mąkę, wanilię i sól.
  • Krótko miksujemy.
  • Połowę masy serowej wylewamy na spód.
  • Wykładamy jabłka, a następnie resztę masy serowej.
  • Mąkę, cukier, cynamon i masło rozcieramy palcami.
  • Posypujemy masę kruszonką.
  • Pieczemy około 65 minut w 170 stopniach.
  • Piekarnik zostawiamy w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami aż przestygnie.
  • Schładzamy w lodówce minimum 4 godziny.
Sernik na zimno
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej