Szarlotka w 10 minut. Prosty przepis na szybkie ciasto z jabłkami
Dieta wegetariańska
Internet pełen jest przepisów na szarlotki, czyli pyszne ciasta z jabłkami. Do tego zacnego grona właśnie dołączył przepis na szarlotkę na szybko. Jej przygotowanie jest tak proste, że nawet najmłodsi upieką ją na piątkę z plusem. Dzięki temu, że robi się ją błyskawicznie, szarlotkę można upiec nawet w ostatniej chwili. Poznajcie łatwy przepis na obłędną szarlotkę w 10 minut.
Z czego zrobić szarlotkę w 10 minut?
Do przygotowania domowego ciasta potrzebne są tradycyjne składniki. Na liście znalazła się więc mąka pszenna, masło, cukier i cukier z wanilią, jajka, mleko, proszek do pieczenia oraz słodkie jabłka. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok, dlatego pyszną szybką szarlotkę można piec na okrągło.
Jak zrobić szarlotkę w 10 minut?
Przepis na szarlotkę na szybko jest prosty i nie wymaga żadnych dodatkowych umiejętności. Ciasto przygotowuje się za pomocą miksera. Postępując według przepisu krok po kroku, pyszny słodki wypiek z dodatkiem owoców uda się już za pierwszym razem.
Jak więc zrobić pyszną i szybką szarlotkę?
- 1. krok – utarcie masła z cukrem i cukrem z wanilią
- 2. krok – zmiksowanie składników z mąką i proszkiem do pieczenia oraz mlekiem
- 3. krok – wymieszanie masy z ubitymi na sztywno białkami
- 4. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie kawałków jabłek
- 5. krok – upieczenie szybkiej szarlotki
Jak podawać szarlotkę w 10 minut?
Pyszna i błyskawiczna do zrobienia szarlotka to ciasto uniwersalne. Można ją piec przez cały rok i podawać na rożne okazje. Bez okazji też będzie smakować wyśmienicie. Sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie. To pyszny słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Szybką szarlotkę można upiec na imieniny, urodziny czy kinder party.
Porcje ciasta z jabłkami wzbogaci bita śmietana lub kulka domowych lodów waniliowych. Szarlotkę w 10 minut można też udekorować polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym. Pysznie smakuje delikatnie oprószona cukrem pudrem.
SKŁADNIKI
- 220 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 170 g masła
- 100 ml mleka
- 2 duże jabłka
- 4 jajka
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokrojone na mniejsze kawałki masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puch.
- Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku.
- Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Miksować do połączenia składników.
- Białka ubić na sztywno szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.
- Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i ułożyć na nim obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, wciskając je w ciasto.
- Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 55 minut, do suchego patyczka.
- Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
- Przed podaniem pokroić na porcje i oprószyć cukrem pudrem.