Szarlotka w 10 minut. Prosty przepis na szybkie ciasto z jabłkami

szarlotka w 10 minut
Autor: Shutterstock Tę pyszną szarlotkę robi się w 10 minut, a jej smak zachwyca.
łatwy
10 min
12

Dieta wegetariańska

Internet pełen jest przepisów na szarlotki, czyli pyszne ciasta z jabłkami. Do tego zacnego grona właśnie dołączył przepis na szarlotkę na szybko. Jej przygotowanie jest tak proste, że nawet najmłodsi upieką ją na piątkę z plusem. Dzięki temu, że robi się ją błyskawicznie, szarlotkę można upiec nawet w ostatniej chwili. Poznajcie łatwy przepis na obłędną szarlotkę w 10 minut.

Z czego zrobić szarlotkę w 10 minut?

Do przygotowania domowego ciasta potrzebne są tradycyjne składniki. Na liście znalazła się więc mąka pszenna, masło, cukier i cukier z wanilią, jajka, mleko, proszek do pieczenia oraz słodkie jabłka. Wszystkie produkty są w sklepach przez cały rok, dlatego pyszną szybką szarlotkę można piec na okrągło.

Jak zrobić szarlotkę w 10 minut?

Przepis na szarlotkę na szybko jest prosty i nie wymaga żadnych dodatkowych umiejętności. Ciasto przygotowuje się za pomocą miksera. Postępując według przepisu krok po kroku, pyszny słodki wypiek z dodatkiem owoców uda się już za pierwszym razem.

Jak więc zrobić pyszną i szybką szarlotkę?

  • 1. krok – utarcie masła z cukrem i cukrem z wanilią
  • 2. krok – zmiksowanie składników z mąką i proszkiem do pieczenia oraz mlekiem
  • 3. krok – wymieszanie masy z ubitymi na sztywno białkami
  • 4. krok – przelanie ciasta do formy i ułożenie kawałków jabłek
  • 5. krok – upieczenie szybkiej szarlotki

Jak podawać szarlotkę w 10 minut?

Pyszna i błyskawiczna do zrobienia szarlotka to ciasto uniwersalne. Można ją piec przez cały rok i podawać na rożne okazje. Bez okazji też będzie smakować wyśmienicie. Sprawdzi się na deser po rodzinnym obiedzie. To pyszny słodki wypiek na święta Bożego Narodzenia i Wielkanocy. Szybką szarlotkę można upiec na imieniny, urodziny czy kinder party.

Porcje ciasta z jabłkami wzbogaci bita śmietana lub kulka domowych lodów waniliowych. Szarlotkę w 10 minut można też udekorować polewą czekoladową lub lukrem cytrynowym. Pysznie smakuje delikatnie oprószona cukrem pudrem.

SKŁADNIKI

  • 220 g mąki pszennej
  • 200 g cukru
  • 170 g masła
  • 100 ml mleka
  • 2 duże jabłka
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pokrojone na mniejsze kawałki masło utrzeć z cukrem i cukrem z wanilią na puch.
  • Cały czas ucierając, dodawać po jednym żółtku.
  • Stopniowo wsypywać mąkę z proszkiem do pieczenia i wlać mleko. Miksować do połączenia składników.
  • Białka ubić na sztywno szczyptą soli i delikatnie wymieszać z ciastem.
  • Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać wierzch i ułożyć na nim obrane i pokrojone na mniejsze kawałki jabłka, wciskając je w ciasto.
  • Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni C i piec około 55 minut, do suchego patyczka.
  • Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
  • Przed podaniem pokroić na porcje i oprószyć cukrem pudrem.
Beszamel: Jabłka - Dlaczego są zdrowe, czemu warto jeść jabłka?
Anna Szulc-Górska
więcej