Każda dynia smakuje inaczej. Niektóre w smaku przypominają melony (np. Muscat de Provance), inne przywodzą na myśl słodkie ziemniaki. Wszystkie są mączyste, delikatnie słodkie i piękne.
Jedne z najlepszych odmian to Blue Ballet, Futsu Black, Stripetti (z rodzaju dyń makaronowych, których miąższ po upieczeniu dzieli się na wąskie pasma przypominające swoim wyglądem makaron) oraz Uchiki Kuri, którą po upieczeniu można jeść wraz ze skórą.
Podajemy najlepsze przepisy na pyszne zupy z dyni:
>>> Pikantna zupa z dyni na jesienne chłody [kliknij!]
>>> Zupa z dyni z mleczkiem kokosowym i białym winem [kliknij!]
>>> Zupa krem z dyni z warzywami korzeniowymi [kliknij!]
>>> Krem z dyni: przepis Ewy Wachowicz [kliknij!]
>>> Krem z dyni: przepis Magdy Gessler [kliknij!]
>>> Krem z dyni: przepis Agnieszki Kręglickiej [kliknij!]
>>> Zupa z jabłek i dyni [kliknij!]
>>> Zupa dyniowo-pomarańczowa [kliknij!]