Zupa z jabłek i dyni: 2 dawki zdrowia w jednym
2021-11-02
łatwy
25 min
4
Zupa z jabłek i dyni to nie tylko jesienny hit, którym możesz podbić serca domowników. To także zdrowa dawka witamin i błonnika, substancji odżywczych oraz jesienna "szczepionka" poprawiająca odporność.
SKŁADNIKI
- ok. 30 dkg jabłek
- 50 dkg dyni bez skóry i oczyszczonej z nasion
- 5-6 szklanek wody
- 5 łyżek cukru
- 1/3 szklanki śmietany
- 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
- cynamon (w proszku lub w lasce)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Jabłka ze skórą kroimy na kawałki, tak samo dynię. Zalewamy wrzącą wodą, wrzucamy cynamon.
- Po ugotowaniu do miękkości miksujemy. Do przecieru dodajemy cukier, zagęszczamy rozprowadzoną w zimnej wodzie mąka ziemniaczaną, zagotowujemy i dodajemy śmietanę.
- Podajemy na gorąco z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska