Zupa krem z dyni: przepis Agnieszki Kręglickiej
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Ta zupa dyniowa na pewno będzie domowym hitem w sezonie jesiennym. Zobacz, jak zrobić pyszną zupę krem z dyni według przepisu Agnieszki Kręglickiej, znanej restauratorki i krytyka kulinarnego.
Sprawdź nasze przepisy na inne dania z dyni!
Pierogi z dynią: ciekawy pomysł na dynię
Lekka sałatka z dynią i fetą: prosty i szybki przepis!
Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:
SKŁADNIKI
- 500 g miąższu dyni
- 2 ziemniaki
- mała cebula
- ząbek czosnku
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
- łyżeczka przyprawy curry
- sól
- pieprz
- cukier
- 4 łyżki oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw trzeba pokroić w kostkę cebulę i posiekać czosnek, a następnie zeszklić je na oliwie.
- Dodać dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę, lekko obsmażając.
- Dodać przyprawę curry i wszystko wymieszać.
- Po około 5 minutach należy wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
- Następnie całość należy zmiksować i doprawić do smaku. Gotowe!