Zupa dyniowo-pomarańczowa: idealna na przyjęcie i nie tylko!
2021-03-27
łatwy
35 min
4
Niektóre dania obiadowe mogą z powodzeniem odgrywać rolę deserów albo potraw serwowanych dostojnym gościom. Do takich potraw na pewno należy zupa dyniowa z dodatkiem soku pomarańczowego. Pokochają ją mali i duzi.
SKŁADNIKI
- ok. 2 kg dojrzałej dyni,
- opakowanie groszku ptysiowego,
- szklanka soku pomarańczowego,
- szklanka bulionu warzywnego,
- ok. 250 g obranych pestek z dyni,
- sól i pieprz.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zaczynamy od dyni. Trzeba wykroić z niej miąższ, pokroić go na nieduże kostki (sześciany o boku mniej więcej 2 cm), a następnie ugotować. Można do tego celu wykorzystać tradycyjny garnek z wodą lub nowoczesny parowar, ważne, aby dynia zrobiła się miękka.
- Następnie należy zmiksować ją za pomocą blendera i doprawić solą i pieprzem. Do większego garnka wlać szklankę ugotowanego wcześniej bulionu warzywnego, szklankę swojego ulubionego soku pomarańczowego oraz mus z dyni i gotować wszystko na małym ogniu przez dziesięć-dwanaście minut.
- Doskonałym dodatkiem do zupy dyniowej są pestki z dyni (oczywiście obrane) podsmażone przez chwilę na patelni bez dodatku tłuszczu (jako że same są bogatym źródłem tłuszczu).
- Zupa najlepiej smakuje właśnie podawana z pestkami oraz z groszkiem ptysiowym.