Zupa krem z dyni - inspirowana przepisem Magdy Gessler
2021-11-23
łatwy
30 min
4
Zupa krem z dyni według przepisu Magdy Gessler jest gęsta, lekka i niezwykle delikatna. Krem dyniowy Magdy Gessler to idealny przysmak na jesień, gdy rozpoczyna się sezon na dynie. Wtedy można zrobić zupę krem z dyni z rożnych jej gatunków, i delektować się cięgle innym smakiem. A oto, jak krem z dyni proponuje przyrządzić Magda Gessler.
Zobacz przepisy na inne dania z dyni!
Dynia: szybkie dania z dyni - 4 pomysły
Pumpkin pie, czyli placek dyniowy: przepis na kultowe amerykańskie ciasto
SKŁADNIKI
- 1,5 kg dyni
- 200 ml mleka
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 4 ząbki czosnku
- Szczypta gałki muszkatołowej
- 4 garście łuskanych pestek dyni
- Sól morska
- Pieprz biały
- Natka pietruszki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrać i pokroić w kostkę dynię.
- Zalać dynię mlekiem i bulionem. Dodać szczyptę soli i gotować do miękkości.
- Dodać rozdrobniony czosnek, jeszcze chwilę gotować.
- Zmiksować zupę na krem, dodać śmietankę, pieprz i gałkę muszkatołową.
- Krem z dyni podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Jesienna zupa krem z dyni i batatów