Pikantna zupa z dyni: przepis na jesienne chłody
2021-03-29
średni
50 min
4
Pikantna zupa z dyni znakomicie rozgrzewa. Taką zupę z powodzeniem można podać w chłodne jesienne wieczory!
SKŁADNIKI
- 1/2 kg dyni
- 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
- kostka sera topionego (śmietankowego lub z szynką)
- mała cebula
- łyżeczka masła
- sól
- biały pieprz
- gałka muszkatołowa
- chili
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię oczyść z nasion, obierz i pokrój w kostkę.
- Cebulę obierz, posiekaj i chwilę podsmaż na maśle. Dodaj dynię i duś do miękkości.
- W tym czasie zagotuj bulion, dodaj serek topiony i często mieszając, podgrzewaj na małym ogniu ok. pół godziny. Przestudzoną dynię zmiksuj i wymieszaj z bulionem.
- Przypraw do smaku solą, białym pieprzem, chili i świeżo startą gałką muszkatołową.
- Zupę można podawać z grzankami lub pieczywem czosnkowym (kromki bułki posmaruj masłem utartym z czosnkiem i zapiecz w piekarniku).