Pikantna zupa z dyni: przepis na jesienne chłody

2021-03-29
Kornelia Jabulska
Pikantna zupa z dyni
Autor: thinkstockphotos.com Zupa z dyni jest niskokaloryczna, a przy tym znakomicie rozgrzewa
średni
50 min
4

Pikantna zupa z dyni znakomicie rozgrzewa. Taką zupę z powodzeniem można podać w chłodne jesienne wieczory!

SKŁADNIKI

  • 1/2 kg dyni
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (może być z kostki)
  • kostka sera topionego (śmietankowego lub z szynką)
  • mała cebula
  • łyżeczka masła
  • sól
  • biały pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • chili

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię oczyść z nasion, obierz i pokrój w kostkę.
  • Cebulę obierz, posiekaj i chwilę podsmaż na maśle. Dodaj dynię i duś do miękkości.
  • W tym czasie zagotuj bulion, dodaj serek topiony i często mieszając, podgrzewaj na małym ogniu ok. pół godziny. Przestudzoną dynię zmiksuj i wymieszaj z bulionem.
  • Przypraw do smaku solą, białym pieprzem, chili i świeżo startą gałką muszkatołową.
  • Zupę można podawać z grzankami lub pieczywem czosnkowym (kromki bułki posmaruj masłem utartym z czosnkiem i zapiecz w piekarniku).
Kornelia Jabulska