Tę rybę Polacy jedzą za rzadko. Jest zdrowa i można z niej zrobić prawdziwe pyszności
Ma delikatne różowe mięso, delikatny smak i mnóstwo składników odżywczych. Łosoś atlantycki to król ryb morskich, które zalecane są przez lekarzy i dietetyków. Czy łosoś atlantycki jest zdrowy? Dlaczego warto go jeść? Co można zrobić z łososia atlantyckiego? Poznajcie odpowiedzi na te i inne pytania na temat tej pysznej i zdrowej ryby morskiej.
Spis treści
- Jakie właściwości ma łosoś atlantycki?
- Jak kupować łososia atlantyckiego?
- Co można zrobić z łososia atlantyckiego?
- Przepisy na łososia atlantyckiego
Jakie właściwości ma łosoś atlantycki?
Łosoś atlantycki, zwany także szlachetnym, żyje północnych wodach Oceanu Atlantyckiego. Występuje także w Europie w Morzu Białym i Północnym, a nawet w Bałtyku. Wyróżnia się pysznym i delikatnym smakiem, a także wysoką zawartością składników odżywczych. Jest bogaty w pełnowartościowe białko oraz wielonienasycone kwasy tłuszczowe jak omega-3. Jest dobrym źródłem witamin z grupy B, A, D, E i K. Pomaga budować odporność, korzystnie wpływa na pracę mózgu oraz serca, a także zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. To dobra ryba dla osób, które zmagają się z reumatyzmem. Łosoś atlantycki pozytywnie działa na skórę i zapewnia jej piękny wygląd.
Jak kupować łososia atlantyckiego?
Eksperci uważają, że najzdrowsze są łososie atlantyckie, które żyją dziko lub w ekologicznych hodowlach. Najlepiej wybierać ryby pochodzące ze zrównoważonych i certyfikowanych hodowli, które spełniają wszystkie normy. Certyfikaty, takie jak ASC, MSC i BIO, oznaczają, że połów łososia atlantyckiego odbywa się w sposób zrównoważony lub hoduje się go w ekologicznych warunkach.
Jakiego łososia unikać? Rybą, której nie warto spożywać, jest łosoś norweski. Hoduje się go na masową skalę, a warunki nie są korzystne dla ryb. Hodowle są przepełnione, a łososie karmione są niskiej jakości paszami. Często chorują, więc leczy się je antybiotykami. Takie łososie są nie tylko niezdrowe, ale i niesmaczne.
Co można zrobić z łososia atlantyckiego?
Łosoś to pyszna i zdrowa ryba, którą warto jeść częściej. W sklepach dostępny jest łosoś świeży w postaci filetów lub w dzwonkach, marynowany i wędzony. Zaletą tej znakomitej ryby morskiej jest to, że doskonale smakuje w każdej wersji. Można go smażyć, piec w piekarniku czy grillować. Sprawdza się w zupach i sałatkach. Świetnie smakuje jako składnik pasty kanapkowych i przekąsek. Dobrym przykładem jest japońskie sushi czy tatar z łososia. Warto pamiętać, że im krótszy jest czas obróbki termicznej łososia, tym ryba jest bogatsza w składniki odżywcze.
Przepisy na łososia atlantyckiego
Poniżej znajdziecie kilka łatwych i sprawdzonych przepisów na pyszne dania z łososiem atlantyckim w roli głównej. Ta morska i pełna zdrowia ryba to doskonały składnik dań na co dzień oraz efektownych przysmaków, które oczarują wyglądem i wybornym smakiem.
- Łosoś pieczony w ziołach: prosty przepis
- Idealny łosoś z piekarnika. Soczysty i mniej tłusty niż smażony
- Łosoś ze szpinakiem w cieście francuskim – wykwintne danie idealne na specjalne okazje!
- Sałatka grecka z łososiem. Pyszne połączenie kolorowych warzyw i soczystej pieczonej ryby
- Pasta kanapkowa z łososiem. Wystarczą tylko 3 składniki
- Masz 8 minut? To wystarczy na pyszny obiad. Makaron z łososiem i szparagami podbije twoje kubki smakowe
- Sałatka z łososiem, pomidorami i mozzarellą: łatwy przepis
- Wędzonego łososia zawijam w plastry ogórka. W kilka minut mam pyszne i oryginalne sushi
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na dania rybne, które warto jeść przynajmniej dwa razy w tygodniu. Poniżej znajdziesz także quiz o rybach, w którym możesz sprawdzić swoją wiedzę.