Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim. Eleganckie danie na wyjątkowe okazje
2024-03-04
łatwy
60 min
4
Dieta wegetariańska
To pyszne i efektowne danie to pomysł na wykwintny obiad. Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim nie tylko oczaruje wyglądem, ale i zachwyci smakiem. Danie nie jest trudne i nie wymaga żadnych nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Zobaczcie, jak zrobić obłędnego łososia w cieście francuskim.
Jak zrobić łososia ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim?
Przyrządzenie tego pysznego dania zaczyna się od posmażenia na maśle szpinaku z czosnkiem. Następnie na cieście francuskim układa się szpinak, plastry sera feta oraz łososia, którego warto doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Ciasto francuskie zawija się, tak aby przykryło rybę, smakuje roztrzepanym jajkiem i wstawia do piekarnika na 30 minut. Gotowe!
Przepis na łososia ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim
- Przepis na zapiekaną rybę ze szpinakiem jest prosty, a efekt końcowy obłędny. To danie zachwyci każdego.
- Czas przygotowania to niecała godzina, z czego łosoś piecze się około 30 minut.
- Oprócz tytułowych produktów na liście składników znalazł się grecki ser feta, masło, czosnek i jajko oraz przyprawy.
- Ciasto francuskie powinno mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu nie popęka w czasie rozwijania.
- Ser feta zastąpi ricotta lub mozzarella.
- Zamiast szpinaku sprawdzi się posiekany jarmuż.
- Smażony szpinak można wzbogacić, dodając mielone chili, gałkę muszkatołową czy suszone zioła jak bazylia i oregano.
SKŁADNIKI
- 400 g świeżego filetu z łososia bez skóry
- 375 g ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej
- 200 g świeżego szpinaku
- 100 g sera typu feta
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na patelni roztopić masło i smażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszać i smażyć, aż szpinak zwiędnie i nabierze intensywnie zielonego koloru. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić.
- Ciasto francuskie rozwinąć. Dłuższe brzegi ciasta naciąć, tak aby powstały paski, a środek pozostawić nienacięty. Na środek ciasta równomiernie nałożyć szpinak z czosnkiem oraz pokrojony w plastry ser feta. Na wierzchu ułożyć łososia i doprawić solą i pieprzem cytrynowym.
- Paseczki ciasta złożyć w jodełkę, tak aby przykryły rybę. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 35 minut, aż ciasto zacznie się rumienić.
- Wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i podawać od razu w towarzystwie chrupiącej surówki.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?