Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim. Eleganckie danie na wyjątkowe okazje

łosoś w cieście francuskim
Autor: Shutterstock Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim zrobi wrażenie na gościach.
łatwy
60 min
4

Dieta wegetariańska

To pyszne i efektowne danie to pomysł na wykwintny obiad. Łosoś ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim nie tylko oczaruje wyglądem, ale i zachwyci smakiem. Danie nie jest trudne i nie wymaga żadnych nadprzyrodzonych umiejętności kulinarnych. Zobaczcie, jak zrobić obłędnego łososia w cieście francuskim.

Jak zrobić łososia ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim?

Przyrządzenie tego pysznego dania zaczyna się od posmażenia na maśle szpinaku z czosnkiem. Następnie na cieście francuskim układa się szpinak, plastry sera feta oraz łososia, którego warto doprawić solą i pieprzem cytrynowym. Ciasto francuskie zawija się, tak aby przykryło rybę, smakuje roztrzepanym jajkiem i wstawia do piekarnika na 30 minut. Gotowe!

Przepis na łososia ze szpinakiem zapiekany w cieście francuskim

  • Przepis na zapiekaną rybę ze szpinakiem jest prosty, a efekt końcowy obłędny. To danie zachwyci każdego.
  • Czas przygotowania to niecała godzina, z czego łosoś piecze się około 30 minut.
  • Oprócz tytułowych produktów na liście składników znalazł się grecki ser feta, masło, czosnek i jajko oraz przyprawy.
  • Ciasto francuskie powinno mieć temperaturę pokojową. Dzięki temu nie popęka w czasie rozwijania.
  • Ser feta zastąpi ricotta lub mozzarella.
  • Zamiast szpinaku sprawdzi się posiekany jarmuż.
  • Smażony szpinak można wzbogacić, dodając mielone chili, gałkę muszkatołową czy suszone zioła jak bazylia i oregano.

SKŁADNIKI

  • 400 g świeżego filetu z łososia bez skóry
  • 375 g ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 100 g sera typu feta
  • 1 jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Na patelni roztopić masło i smażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek i szpinak. Mieszać i smażyć, aż szpinak zwiędnie i nabierze intensywnie zielonego koloru. Patelnię zdjąć z ognia i odstawić.
  • Ciasto francuskie rozwinąć. Dłuższe brzegi ciasta naciąć, tak aby powstały paski, a środek pozostawić nienacięty. Na środek ciasta równomiernie nałożyć szpinak z czosnkiem oraz pokrojony w plastry ser feta. Na wierzchu ułożyć łososia i doprawić solą i pieprzem cytrynowym.
  • Paseczki ciasta złożyć w jodełkę, tak aby przykryły rybę. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec 35 minut, aż ciasto zacznie się rumienić.
  • Wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje i podawać od razu w towarzystwie chrupiącej surówki.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
więcej