Łosoś pieczony w ziołach: prosty przepis
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Łosoś pieczony w ziołach jest bogaty w niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3, konieczne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka.
SKŁADNIKI
- 4 dzwonka łososia
- 2 łyżki soku z cytryny
- pęczek koperku
- łyżka suszonego oregano
- łyżka suszonej bazylii
- 5 łyżek oliwy
- 6 dag masła
- sól
- biały pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dzwonka łososia oczyścić z łusek, opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem.
- Koperek opłukać, osuszyć, posiekać (kilka gałązek zostawić do przybrania).
- Rybę posypać koperkiem i ziołami, polać oliwą, przykryć, wstawić do lodówki na 2 godziny (w tym czasie kilka razy ją obrócić).
- Następnie osączyć z marynaty, przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190ºC. Piec z każdej strony 6-8 minut.
- Przed podaniem rybę obłożyć kawałkami masła i przybrać koperkiem.