Leniwe sushi. Tradycyjne japońskie danie w nowej odsłonie

leniwe sushi
Autor: Shutterstock Leniwe sushi to doskonała przekąska nie tylko dla zabieganych.
łatwy
30 min
6

Dieta bezglutenowa

Ten przepis to nie lada gratka dla fanów kuchni japońskiej. Leniwe sushi to znany i lubiany przysmak z Kraju Kwitnącej Wiśni w nowej odsłonie, która zaskoczy łatwością przygotowania. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga ani wielu godzin, ani wyjątkowych umiejętności. Wyśmienite kulki ryżowe z klasycznymi dodatkami to pomysł na oryginalną przekąskę lub kolację. Zobaczcie, jak zrobić leniwe sushi w domu.

Z czego zrobić leniwe sushi?

Pyszne kulki ryżowe z mnóstwem dodatków przyrządza się z łatwo dostępnych produktów. Chociaż wyglądem leniwe sushi nie przypomina tradycyjnej japońskiej przekąski, smakuje tak samo dobrze. Wykorzystuje się do niego te same produkty, które są podstawą klasycznej wersji.

Lista składników jest dość krótka, a wszystkie produkty można bez problemu kupić w jednym większym sklepie spożywczym. Można je znaleźć na półkach z produktami kuchni świata. Aby przygotować domowe leniwe sushi, potrzebne są więc takie składniki jak:

  • ryż do sushi
  • wędzony łosoś
  • paluszki krabowe
  • wodorosty nori
  • kapusta
  • szczypiorek
  • majonez lub śmietankowy serek
  • ocet ryżowy
  • cukier

Jak zrobić leniwe sushi?

Przepis na pyszną japońską przekąskę w tej oryginalnej odsłonie nie jest skomplikowany. Robi się ją o wiele prościej i szybciej niż według tradycyjnej receptury. Przepis składa się z kilku łatwych kroków. Przygotowanie nie zajmuje też dużo czasu. Trzeba jednak pamiętać, że po przygotowaniu leniwe sushi należy schłodzić w lodówce. Powinno spędzić w niej przynajmniej dwie godziny, a najlepiej całą noc.

Jak więc przygotować sushi w leniwej wersji? Wystarczy postępować według tego sprawdzonego przepisu, a przekąska wyjdzie pierwsza klasa.

  • 1. krok – przepłukanie, ugotowanie i ostudzenie ryżu do sushi
  • 2. krok – zaprawienie ryżu gorącym octem ryżowym z cukrem
  • 3. krok – wymieszanie ryżu z łososiem i paluszkami krabowymi oraz pozostałymi składnikami
  • 4. krok – uformowanie kuleczek
  • 5. krok – schłodzenie leniwego sushi w lodówce

Z czym podawać leniwe sushi?

Te małe ryżowe kulki z wędzonym łososiem i innymi pysznymi dodatkami to pomysł na oryginalną przekąskę. Talerz leniwego sushi zachwyci gości podczas imprezy. Można podać je jako przystawkę przed obiadem w azjatyckim stylu lub zaserwować na kolację.

Leniwe sushi warto wzbogacić różnymi dodatkami, które tradycyjnie podaje się do klasycznej wersji. Smak ryżowych kulek podkręci sos sojowy, chrzan wasabi czy marynowany imbir. Gotowe leniwe sushi można posypać białym lub czarnym sezamem.

SKŁADNIKI

  • 250 g ryżu do sushi
  • 150 g białej lub włoskiej kapusty
  • 100 g łososia wędzonego
  • 100 g paluszków krabowych
  • 3,5 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżki majonezu serka śmietankowego
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka cukru
  • 3 arkusze glonów nori

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ryż zalać zimną wodą i płukać, aż woda stanie się czysta. Wodę należy kilka razy wymienić.
  • Ryż przełożyć do garnka i wlać wodę około 2 cm powyżej jego powierzchni. Zagotować, zmniejszyć ogień do małego i gotować pod przykryciem około 15 minut. Odstawić do ostygnięcia.
  • Do rondelka wlać ocet ryżowy i wsypać cukier. Zagotować i odstawić do ostygnięcia. Następnie wlać do ryżu i wymieszać.
  • Drobno posiekaną kapustę oprószyć solą i ugnieść dłonią. Odstawić na kilka minut, aby kapusta zmiękła.
  • Do ryżu dodać pokrojone w drobną kostkę paluszki krabowe i łososia oraz pocięte na małe kawałeczki wodorosty nori. Wymieszać.
  • Dodać kapustę, majonez lub serek śmietankowy i szczypiorek. Dokładnie wymieszać.
  • Zwilżonymi wodą dłońmi z masy ryżowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na talerzu, a następnie wstawić do lodówki na minimum 2 godziny lub całą noc.
  • Podawać jako przekąskę lub na kolację.
Kuchnia japońska. Sushi dla początkujących
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej