Onigiri, sashimi, sushi. Czym się różnią i jak je zrobić?
Onigiri, sashimi, sushi to dania kuchni japońskiej, które znane i lubiane są prawie na całym świecie. Niezwykłą popularność zawdzięczają nie tylko oryginalnemu smakowi, ale i walorom estetycznym. Każda z tych potraw jest pyszna, ale różnią się od siebie składnikami i sposobem przyrządzania. Dowiedz się, jak zrobić te japońskie pyszne dania i z czym je podawać.
Spis treści
- Co to jest onigiri?
- Rodzaje onigiri
- Jak zrobić onigiri?
- Co to jest sashimi?
- Rodzaje sashimi
- Jak zrobić sashimi?
- Z czym podaje się sashimi?
- Co to jest sushi?
- Rodzaje sushi
- Jak zrobić sushi?
- Z czym podawać sushi?
- Onigiri, sashimi i sushi - różnice
Co to jest onigiri?
Onigiri to znana od setek lat japońska przekąska. Nazwa pochodzi z języka japońskiego i oznacza kulę ryżu lub ryż do trzymania. To sycące danie, które je się w domu, zabiera ze sobą na wynos i daje dzieciom zamiast kanapek do szkoły. W Japonii to stały element lunchu w pudełku zwanego bento. Jak jeść onigiri? Je się je rękami jak nasze kanapki.
Pierwsze wzmianki o onigiri pochodzą z III wieku p.n.e. z epoki Yayoi. Już w tamtych czasach ówcześni Japończycy przyrządzali kulki z klejącego ryżu. Obecna wersja popularnej przekąski narodziła się w czasie epoki Edo, kiedy ryż zaczęto zawijać w wodorosty nori. Dzięki temu ryżowe kulki nie rozpadały się i łatwo było je trzymać w dłoniach.
Rodzaje onigiri
Ta japońska przekąska z ryżu może być okrągła, trójkątna lub w kształcie rulonu. W środku kryje smakowite nadzienie. Do wyboru jest kilka tradycyjnych farszy:
- okaka - płatki ryby bonito marynowane w sosie sojowym;
- shiozake - słony łosoś;
- shio kombu - słone wodorosty kombu;
- tarako - solona ikra dorsza;
- umeboshi - marynowane w soli japońskie morele o słono-kwaśnym smaku.
Jak zrobić onigiri?
Przygotowanie onigiri jest dość łatwe. Pierwszym krokiem jest ugotowanie ryżu. Najlepiej sprawdzi się klejący ryż do sushi. Następnie przygotowuje się farsz z wędzonego lub grillowanego łososia, tuńczyka, paluszków krabowych oraz świeżych warzyw. Nadzienie można przygotować z różnych ulubionych składników. Na dłoń nabiera się garść ryżu i nakłada farsz. Przykrywa drugą garścią ryżu i skleja dłońmi. Onigiri formuje się w kwadraty, okręgi, rulony i trójkąty, a od dołu owija wodorostami nori. Dobrze komponuje się z zupą miso oraz zieloną herbatą.
Co to jest sashimi?
Sashimi to sztuka układania, dekorowania i przyprawiania składników. Przyrządzane jest z jak najświeższych surowych ryb, owoców morza i mięsa. Japończycy wykorzystują łososia, tuńczyka, kalmary, koninę i wołowinę oraz drób. Nie brakuje też wersji wege, w których składniki pochodzenia zwierzęcego zastępuje tofu.
Rodzaje sashimi
Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na sashimi. Dania mogą różnić się od siebie produktami i metodą krojenia składników. Do najpopularniejszych rodzajów sashimi należą:
- hira-zukuri - prostokątne cięcie ryb, które mają kształt domina o grubości około 1 cm;
- Ito-zukuri - cienkie krojenie mięsa w plastry o grubości mniej niż 2 mm;
- kaku-zukuri - kwadratowe cięcie mięsa na kawałki o wymiarach 2 x 2 cm;
- uzu-zukuri - cienkie krojenie ryb w plastry, które mają grubość nie większą niż 2 mm i długość około 2 cm.
Jak zrobić sashimi?
Najprostszy jest przepis na sashimi z łososia. Na pół godziny przed robieniem świeżą rybę warto schować do zamrażarki, aby łatwiej się kroiła. Z umytego i osuszonego łososia należy usunąć skórę i ostrym nożem pokroić w kwadraty lub prostokąty.
Z czym podaje się sashimi?
W Japonii sashimi serwuje się na pierwsze główne danie przed potrawami o wyraźnych i intensywnych smakach. Podaje się je w towarzystwie ryżu, zupy miso, sosu sojowego, cytrusowego sosu ponzu, zielonego chrzanu wasabi, a także z japońską rzodkwią daikon, limonką i marynowanym imbirem.
Jak jeść sashimi? Jak każda japońska potraw, tak i ta wymaga wysokiej kultury. Sashimi zawsze je się za pomocą pałeczek. Kawałek chwyta się pałeczkami, macza w sosie lub innych dodatkach i zjada na jeden kęs.
Co to jest sushi?
Dawno temu, zanim sushi podbiło podniebienia mieszkańców innych krajów na świecie, było metodą konserwacji ryb i owoców morza. Składniki obtaczano w ryżu i zakopywano w ziemi, co sprawiało, że mogły przetrwać nawet kilka miesięcy. Po wykopaniu usuwano sfermentowany ryż. W XIX wieku Japończycy zamiast ryżu zaczęli używać octu. Nawet dziś ocet jest ważnym elementem sushi.
Rodzaje sushi
Z czego robi się sushi? Głównymi składnikami sushi są ryby, ryż i wodorosty. Z biegiem lat powstało kilkadziesiąt rodzajów sushi. Różnią się od siebie nie tylko składnikami, ale i sposobem podawania. Najpopularniejsze rodzaje sushi to:
- maki - ryżowa rolka zwinięta w nori i pokrojona na plastry z farszem z warzyw, ryb lub owoców morza;
- nigiri - ryż z plasterkiem ryby lub owocem morza jak kalmar czy ośmiornica;
- hosomaki - odmiana maki z farszem z ryb lub warzyw o grubości od 2 do 3 cm;
- futomaki - ryżowe rolki nadziewane przynajmniej czterema składnikami o średnicy od 4 do 6 cm;
- gunkan maki - łódeczka owinięta nori nadziewana ryżem, rybnym tatarem lub kawiorem;
- inari - kieszonki z cienkich płatków smażonego w głębokim tłuszczu tofu z ryżem;
- oshi - odmiana w kształcie kwadratu przyrządzana w foremce z farszem z nori, ryb i warzyw;
- temaki - rożki z prasowanych nori z ryżem, rybami, owocami morza i warzywami;
- temari - kulka ryżu z ułożonymi na wierzchu innymi składnikami;
- uramaki - ryż znajduje się na zewnątrz, a nori i inne dodatki są w środku.
Jak zrobić sushi?
Oprócz takich składników jak świeże ryby i warzywa, do przyrządzenia sushi będzie potrzebna bambusowa mata. Służy ona do zawijania ryżu i innych składników w wodorosty nori. Przyda się także bardzo ostry nóż bez ząbków. Przepisy na sushi różnią się od siebie w zależności od rodzaju przekąski, składników i sposobu przygotowania.
Na macie należy położyć nori i w około 4/5 ułożyć ryż. Na ryżu układa się dodatki, czyli ryby i warzywa, i zawija w rolkę. Każdą rolkę sushi można zrobić z innym farszem, aby talerz prezentował się kolorowo i efektownie. Brzeg nori warto posmarować wodą, aby gotowe sushi nie rozpadło się jeszcze przed jedzeniem. Rolki kroi się na pół, a potem na trzy lub więcej kawałków. W ten prosty sposób robi się najpopularniejszy rodzaj sushi, czyli maki.
Z czym podawać sushi?
Sushi najładniej prezentuje się, kiedy na talerzu lub desce ułożonych jest kilka jego rodzajów. Do tej potrawy podaje się zazwyczaj sos sojowy, chrzan wasabi i marynowany imbir. Często podaje się przystawki. Wśród nich są takie przysmaki jak tatar z łososia, sashimi czy pierożki gyoza.
Jak jeść sushi? Tę japońską potrawę powinno jeść się pałeczkami. Kawałków sushi nie można nabijać na pałeczki. Należy delikatnie chwycić je końcami japońskich sztućców. Jednak poza Azją może jeść ją palcami.
Onigiri, sashimi i sushi - różnice
Onigiri, sashimi i sushi to potrawy kuchni japońskiej, które różnią się od siebie pod wieloma względami:
- onigiri - to kulki ryżowe wypełnione smacznym farszem podawane jako przekąska w formie kanapki;
- sashimi - to sposób krojenia i podawania surowych ryb i mięsa oraz pierwsze danie główne, które serwuje się z ryżem i zupą miso i innymi dodatkami;
- sushi - to zawinięty w wodorosty nori ryż z surowymi lub wędzonymi rybami, owocami morza, tofu i warzywami.
Zobacz wideo i dowiedz się, jak zrobić sushi.