Pasta kanapkowa z łososiem. Wystarczą tylko 3 składniki
Dieta bezglutenowa
Jeżeli szukacie pomysłu na pyszną i szybką pastę kanapkową, ten przepis na pewno spełni wasze oczekiwania. Do przyrządzenia tej pasty do chleba wystarczą tylko trzy składniki i pięć minut wolnego czasu. Dzięki temu można ją zrobić nawet rano przed wyjściem z domu.
Jak zrobić pastę kanapkową z łososiem?
Pastę robi się z trzech składników plus przyprawy. Najpierw należy drobno posiekać wędzonego łososia i pokroić w kostkę świeżego zielonego ogórka. Składniki należy wymieszać ze śmietankowym serkiem, doprawić i gotowe.
Z czym podawać pastę kanapkową z łososiem?
Pasta pysznie smakuje jako smarowidło do pieczywa. Można posmarować nią kromki chleba na zakwasie lub zjeść z pełnoziarnistą bułeczką czy chrupiąca bagietką. Świetnie smakuje z ciepłymi tostami. Pasta przyjemnie smakuje jako dip. Można podać ją do świeżych warzyw pokrojonych w słupki lub zaserwować na imprezie z nachosami czy krakersami.
Przepis na pastę kanapkową z łososiem
- To bardzo łatwy przepis na pyszną pastę śniadaniową. Z jej przygotowanie poradzi sobie każdy.
- Pastę łososiową do chleba robi się błyskawicznie. Chwila krojenia, chwila mieszania i pyszny dodatek do pieczywa jest gotowy.
- Na liście składników znajdują się tytułowe trzy produkty, czyli wędzony łosoś, zielony ogórek i kremowy serek. Nie zabrakło też przypraw i kilku kropli soku z cytryny, który nadaje świeżości.
- Pastę podkręci dodanie posiekanego szczypiorku lub koperku.
- Smarowidło można zrobić z kremowym serkiem w innym smaku. Sprawdzi się serek z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, szpinaku, chrzanu i ziołowy.
SKŁADNIKI
- 150 g kremowego serka śmietankowego
- 100 g wędzonego łososia
- 1 świeży zielony ogórek
- kilka kropli soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Łososia drobno posiekać. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę.
- Składniki przełożyć do miseczki i dodać śmietankowy serek. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.
- Podawać od razu z ulubionym pieczywem.