Pasta kanapkowa z łososiem. Wystarczą tylko 3 składniki

pasta z 3 składników
Autor: Shutterstock Pasta kanapkowa z łososiem to pyszne, łatwe i szybkie smarowidło z 3 składników.
łatwy
5 min
2

Dieta bezglutenowa

Jeżeli szukacie pomysłu na pyszną i szybką pastę kanapkową, ten przepis na pewno spełni wasze oczekiwania. Do przyrządzenia tej pasty do chleba wystarczą tylko trzy składniki i pięć minut wolnego czasu. Dzięki temu można ją zrobić nawet rano przed wyjściem z domu.

Jak zrobić pastę kanapkową z łososiem?

Pastę robi się z trzech składników plus przyprawy. Najpierw należy drobno posiekać wędzonego łososia i pokroić w kostkę świeżego zielonego ogórka. Składniki należy wymieszać ze śmietankowym serkiem, doprawić i gotowe.

Z czym podawać pastę kanapkową z łososiem?

Pasta pysznie smakuje jako smarowidło do pieczywa. Można posmarować nią kromki chleba na zakwasie lub zjeść z pełnoziarnistą bułeczką czy chrupiąca bagietką. Świetnie smakuje z ciepłymi tostami. Pasta przyjemnie smakuje jako dip. Można podać ją do świeżych warzyw pokrojonych w słupki lub zaserwować na imprezie z nachosami czy krakersami.

Przepis na pastę kanapkową z łososiem

  • To bardzo łatwy przepis na pyszną pastę śniadaniową. Z jej przygotowanie poradzi sobie każdy.
  • Pastę łososiową do chleba robi się błyskawicznie. Chwila krojenia, chwila mieszania i pyszny dodatek do pieczywa jest gotowy.
  • Na liście składników znajdują się tytułowe trzy produkty, czyli wędzony łosoś, zielony ogórek i kremowy serek. Nie zabrakło też przypraw i kilku kropli soku z cytryny, który nadaje świeżości.
  • Pastę podkręci dodanie posiekanego szczypiorku lub koperku.
  • Smarowidło można zrobić z kremowym serkiem w innym smaku. Sprawdzi się serek z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, szpinaku, chrzanu i ziołowy.

SKŁADNIKI

  • 150 g kremowego serka śmietankowego
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 świeży zielony ogórek
  • kilka kropli soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Łososia drobno posiekać. Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona i pokroić w drobną kostkę.
  • Składniki przełożyć do miseczki i dodać śmietankowy serek. Doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dokładnie wymieszać.
  • Podawać od razu z ulubionym pieczywem.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej