Wędzonego łososia zawijam w plastry ogórka. W kilka minut mam pyszne i oryginalne sushi
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Sushi to klasyczne danie kuchni japońskiej. W Polsce znane jest już od wielu lat i wciąż zdobywa nowych fanów. Jeżeli lubicie sushi, sprawdźcie przepis na to azjatyckie danie w nowej i pysznej odsłonie. Robi się je z kilku prostych i łatwo dostępnych składników. Jest gotowe w kwadrans. Oto prosty i ekspresowy przepis na wyborne sushi z ogórka i wędzonego łososia.
Z czym połączyć łososia w sushi?
Tradycyjne japońskie sushi składa się z gotowanego ryżu, wodorostów nori i surowych dodatków takich jak ryby, owoce morza, warzywa czy tofu. W tym przepisie sushi przyrządza się z kilku składników. Na liście potrzebnych produktów na próżno szukać nori czy ryżu. Wykorzystuje się inne składniki, które w połączeniu tworzą tę wyjątkowo dobrą i efektowną przekąskę.
Co jest potrzebne, aby przygotować w domu oryginalne sushi bez ryżu i nori? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:
- świeży zielony ogórek
- wędzony łosoś
- śmietankowy serek
- awokado
- ziarna sezamu
- przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz
Czy obierać ogórka do sushi?
W tym prostym przepisie na znaną i lubianą japońską przekąskę główną rolę gra świeży zielony ogórek. Nie trzeba go obierać, a jedynie pokroić na cienkie i długie paski. Najlepiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny. W ten sposób łatwo i szybko można uzyskać plastry, które idealnie sprawdzą się do przygotowania tej wersji sushi. Ogórek świetnie zastępuję wodorosty nori, które są obowiązkowym składnikiem tradycyjnego sushi.
Jak zrobić sushi z ogórka i łososia?
Przepis na tę oryginalną wersję sushi jest prosty. Ciekawą przekąskę, która świetnie sprawdzi się na imprezie, robi się łatwo i bardzo szybko. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans. Kiedy sushi ogórkowe wzbogacone łososiem i awokado jest gotowe, warto schłodzić je w lodówce.
Jak więc robi się pyszne domowe sushi z ogórka i łososia wędzonego? To naprawdę banalny przepis na przekąskę, która zachwyci każde podniebienie.
- 1. krok – pokrojenie ogórka na długie i cienkie paski
- 2. krok – ułożenie plastrów ogórka na desce
- 3. krok – nałożenie serka śmietankowego, łososia i awokado
- 4. krok – zawinięcie rolady i schłodzenie jej w lodówce
- 5. krok – pokrojenie rolady na mniejsze kawałki
SKŁADNIKI
- 1 świeży zielony ogórek
- 100 g serka śmietankowego
- 100 g wędzonego łososia
- 1 awokado
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ogórek pokroić za pomocą obieraczki lub mandoliny na długie paski. Osuszyć ręcznikiem papierowym
- Plastry ułożyć tak, aby jeden lekko przykrywał drugi.
- Posmarować śmietankowym serkiem i doprawić solą i pieprzem. Ułożyć wędzonego łososia i awokado pokrojone w paski. Posypać sezamem. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
- Całość zwinąć w roladę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
- Przed podaniem pokroić na porcje.
- Podawać jako imprezową przekąskę lub na kolację.