Wędzonego łososia zawijam w plastry ogórka. W kilka minut mam pyszne i oryginalne sushi

sushi z ogórka i łososia
Autor: Shutterstock Bez nori i ryżu. Wyborne sushi zrobisz z ogórka i wędzonego łososia.
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sushi to klasyczne danie kuchni japońskiej. W Polsce znane jest już od wielu lat i wciąż zdobywa nowych fanów. Jeżeli lubicie sushi, sprawdźcie przepis na to azjatyckie danie w nowej i pysznej odsłonie. Robi się je z kilku prostych i łatwo dostępnych składników. Jest gotowe w kwadrans. Oto prosty i ekspresowy przepis na wyborne sushi z ogórka i wędzonego łososia.

Z czym połączyć łososia w sushi?

Tradycyjne japońskie sushi składa się z gotowanego ryżu, wodorostów nori i surowych dodatków takich jak ryby, owoce morza, warzywa czy tofu. W tym przepisie sushi przyrządza się z kilku składników. Na liście potrzebnych produktów na próżno szukać nori czy ryżu. Wykorzystuje się inne składniki, które w połączeniu tworzą tę wyjątkowo dobrą i efektowną przekąskę.

Co jest potrzebne, aby przygotować w domu oryginalne sushi bez ryżu i nori? Lista składników jest krótka i obejmuje takie produkty jak:

  • świeży zielony ogórek
  • wędzony łosoś
  • śmietankowy serek
  • awokado
  • ziarna sezamu
  • przyprawy – sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Czy obierać ogórka do sushi?

W tym prostym przepisie na znaną i lubianą japońską przekąskę główną rolę gra świeży zielony ogórek. Nie trzeba go obierać, a jedynie pokroić na cienkie i długie paski. Najlepiej zrobić to za pomocą obieraczki do warzyw lub mandoliny. W ten sposób łatwo i szybko można uzyskać plastry, które idealnie sprawdzą się do przygotowania tej wersji sushi. Ogórek świetnie zastępuję wodorosty nori, które są obowiązkowym składnikiem tradycyjnego sushi.

Jak zrobić sushi z ogórka i łososia?

Przepis na tę oryginalną wersję sushi jest prosty. Ciekawą przekąskę, która świetnie sprawdzi się na imprezie, robi się łatwo i bardzo szybko. Przygotowanie zajmuje nie więcej niż kwadrans. Kiedy sushi ogórkowe wzbogacone łososiem i awokado jest gotowe, warto schłodzić je w lodówce.

Jak więc robi się pyszne domowe sushi z ogórka i łososia wędzonego? To naprawdę banalny przepis na przekąskę, która zachwyci każde podniebienie.

  • 1. krok – pokrojenie ogórka na długie i cienkie paski
  • 2. krok – ułożenie plastrów ogórka na desce
  • 3. krok – nałożenie serka śmietankowego, łososia i awokado
  • 4. krok – zawinięcie rolady i schłodzenie jej w lodówce
  • 5. krok – pokrojenie rolady na mniejsze kawałki

SKŁADNIKI

  • 1 świeży zielony ogórek
  • 100 g serka śmietankowego
  • 100 g wędzonego łososia
  • 1 awokado
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ogórek pokroić za pomocą obieraczki lub mandoliny na długie paski. Osuszyć ręcznikiem papierowym
  • Plastry ułożyć tak, aby jeden lekko przykrywał drugi.
  • Posmarować śmietankowym serkiem i doprawić solą i pieprzem. Ułożyć wędzonego łososia i awokado pokrojone w paski. Posypać sezamem. Skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
  • Całość zwinąć w roladę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki.
  • Przed podaniem pokroić na porcje.
  • Podawać jako imprezową przekąskę lub na kolację.
Cudowne ogórki – czy warto je jeść, co z nich zrobić?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej