Sałatka grecka z łososiem. Pyszne połączenie kolorowych warzyw i soczystej pieczonej ryby
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Sałatka grecka jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Nie tylko pysznie smakuje, ale i jest łatwa do samodzielnego przyrządzenia. W tym przepisie do tradycyjnych składników, które składają się na sałatkę grecką, dołączył aromatyczny pieczony łosoś. Oto łatwy, szybki i sprawdzony przepis na sałatkę grecką z łososiem.
Jak zrobić sałatkę grecką z łososiem?
Przepis na sałatkę z rybą w greckich smakach jest łatwy i każdy może ją zrobić bez żadnych problemów. Pierwszym krokiem jest doprawienie i upieczenie łososia. Następnie kroi się warzywa i przekłada do miski. Na wierzchu układa się kawałki pieczonego łososia i ser feta. Przed podaniem sałatkę warto obficie skropić sosem musztardowo-miodowym, który idealnie łączy wszystkie składniki w tej pysznej sałatce.
Przepis na sałatkę grecką z łososiem
- To łatwy i sprawdzony przepis na pyszną sałatkę pełną chrupiących i kolorowych warzyw z dodatkiem soczystego pieczonego łososia.
- Przygotowanie sałatki jest szybkie. Łososia wystarczy natrzeć przyprawami, skropić oliwą z oliwek i od razu upiec. Nie trzeba czekać, aż ostygnie. Jeszcze ciepłą rybę dzieli się na mniejsze kawałki i dodaje do pozostałych składników.
- Lista składników obejmuje produkty, które są łatwo dostępne bez względu na porę roku. Sałatkę grecką można więc robić, kiedy tylko najdzie na nią ochota.
Kiedy podawać sałatkę grecką z łososiem?
Sałatka w greckim stylu z dodatkiem pieczonego łososia to danie, które można serwować przez cały rok. Świetnie smakuje na drugie śniadanie, lekki lunch lub kolację. To również propozycja na przekąskę na imprezę, która zaskoczy smakiem wszystkich gości. Sałatkę grecką z łososiem można też przygotować jako przystawkę przed rodzinnym obiadem.
SKŁADNIKI
- 300 g filetu z łososia
- 1/2 główki sałaty rzymskiej lub lodowej
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 100 g sera feta
- 100 g oliwek
- 1 czerwona papryka
- 1 świeży zielony ogórek
- 1/2 czerwonej cebuli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz
Sos:- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Umytego i osuszonego łososia doprawić kurkumą, papryką, oregano oraz solą i pieprzem. Skropić oliwą i ułożyć w formie do zapiekania. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Następnie usunąć skórkę i podzielić na mniejsze kawałki.
- Przygotować sos. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki i energicznie wymieszać.
- Sałatę porwać dłońmi lub poszatkować i przełożyć do miski. Dodać plasterki ogórka, połówki pomidorków koktajlowych, pokrojoną w kostkę paprykę, pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę i oliwki. Na wierzchu ułożyć kostki fety i kawałki łososia.
- Przed podaniem skropić sosem.