Jak nie zepsuć bigosu? Czego nie dodawać do bigosu? [WIDEO]
Bigos - w każdym polskim domu przyrządza się go nieco inaczej, ale to danie "kultowe", więc niezwykle ważne, by smakowało wszystkim jedzącym. Z powodu tej kultowości rzadko się zdarza, żeby bigos był niedobry. Jednak czasem dodanie niektórych przypraw może radykalnie zmienić jego smak. Czego nie dodawać do bigosu?
Spis treści
Dobra kapusta to dobry bigos
Podstawą dobrego bigosu jest smaczna kapusta kiszona. Nie powinna być zbyt kwaśna i słona, jeśli mamy tylko taką, to koniecznie trzeba ją przepłukać. Poprawić smak zbyt kwaśnej kapusty kiszonej może też dodatek kapusty białej, świeżej i surowej, która złagodzi zbyt ostry smak całości. Warto też sprawdzić, czy kapusta kiszona nie pachnie lekko drożdżami lub alkoholem - będzie to oznaczało, że jest do wyrzucenia, bo proces fermentacji poszedł w niewłaściwym kierunku. Taka kapusta nie tylko nie będzie smaczna po ugotowaniu, ale też może spowodować dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego.
Dobry bigos to przyprawy w sam raz
Bigos przyrządzamy w dużym garnku, o grubych ściankach i dnie. Starannie dobieramy dodawane do niego mięsa czy kiełbasy, zwracamy uwagę, aby były świeże. Możemy użyć wielu przypraw, uważajmy tylko, żeby nie przesadzić z ich ilością. Standardowo dodawane do bigosu przyprawy to liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka jałowca, pieprz, kminek i majeranek.
Co do soli - radzimy jej unikać i nie dodawać do samego końca gotowania, gdyż często używane przez nas wędliny czy mięsa są słone i bigos może nie wymagać dosalania. Warto też na wstępie zdecydować, czy wolimy bigos słodszy czy bardziej kwaskowy - do tego pierwszego pasuje dodatek słodkiej kapusty, przecieru pomidorowego, do drugiego wariantu - więcej suszonych śliwek, miód lub powidła śliwkowe. Warto kolejne składniki dodawać pojedynczo, raczej mniej niż za dużo, pozwolić się im pogotować z kapustą jakieś pół godziny, sprawdzić smak i dodać kolejny składnik. W ten sposób unikniemy drastycznych błędów.
Co warto dodać do bigosu?
Bigos gotujemy na wolnym ogniu, bo kapusta łatwo się przypala. Jeśli tak się stanie, szybko przekładamy potrawę do innego garnka, dodajemy korki od wina i gotujemy. Na koniec korki wyjmujemy.
Smak bigosu doskonale poprawia dodanie pokrojonych w paseczki, suszonych grzybków, wcześniej trzeba je namoczyć i obgotować. Możemy też dołożyć pokrojone suszone śliwki. W bogatszej wersji bigosu dodać można też rodzynki oraz czerwone wino. Ale już inne owoce należy dodawać ostrożnie, bo mogą zdominować smak dania.
Galeria: 9 znakomitych i sprawdzonych przez nas przepisów na bigos