Już nie owsianka. Na śniadanie zacznij jeść tę zdrową kaszę
Według lekarzy i dietetyków śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Powinno być nie tylko zdrowe, ale sycące i energetyczne. Właśnie dlatego warto postawić na pyszne i dodające energii proste danie na śniadanie, które robi się z kaszy jaglanej. Dodając do niej kilka prostych składników, łatwo i szybko można wyczarować najlepsze, wyjątkowo smaczne i zdrowe śniadanie. Jak więc zrobić jaglankę?
Spis treści
Kasza jaglana na śniadanie
Kasza jaglana zaliczana jest do jednych z najzdrowszych produktów, które warto jeść na śniadanie. Jest lekkostrawna i bezpieczna dla alergików, ponieważ nie zawiera glutenu. Wykazuje działanie antywirusowe i przeciwzapalne, dlatego warto ją jeść w czasie infekcji i przeziębień. Kasza jaglana pozytywnie wpływa na pamięć i koncentrację. Pomaga obniżyć poziom cholesterolu i usuwa toksyny z organizmu. Poprawia metabolizm i zapobiega odwapnieniu kości.
Kasza jaglana jest skarbnicą witamin i minerałów oraz niezbędnych składników odżywczych. Jest bogata w witaminy z grupy B i E. To dobre źródło magnezu, żelaza, wapnia, fosforu i potasu. Dodatkową zaletą kaszy jaglanej jest to, że zawiera krzemionkę, która doskonale wpływa na włosy, skórę i paznokcie.
Ze względu na wysoką zawartość składników odżywczych i pozytywny wpływ na zdrowie całego organizmu, kaszę jaglaną można jeść nie tylko na obiad. Wzbogacona kilkoma dodatkami pysznie smakuje na śniadanie. Bez obaw można ją jeść na diecie odchudzającej i bezglutenowej.
Jak się robi jaglankę?
Energetyczne śniadanie w postaci jaglanki jest pyszne i sycące. Wbrew pozorom przygotowanie takiego dania jest bardzo łatwe i nie zajmuje wielu godzin w kuchni. Jaglankę można przygotować wieczorem, aby była gotowa do zjedzenia na pierwszy posiłek następnego dnia rano.
Jak więc przygotować pyszną i pełną zdrowia jaglankę na śniadanie? W sieci krąży mnóstwo sprawdzonych przepisów na jaglanki. Wystarczy ugotowaną jaglankę wymieszać z dodatkami i energetyczne śniadanie jest gotowe. Najprostszy przepis na jaglankę polega na wymieszaniu kaszy z suszonymi owocami i odrobiną miodu. Kaszę jaglaną można wzbogacić także świeżymi sezonowymi owocami, orzechami czy nasionami chia. Jeżeli lubicie słodkie śniadania, oprócz miodu sprawdzi się syrop klonowy lub jeden z zamienników białego cukru. Dzięki temu śniadanie będzie nie tylko pyszne, ale i mega zdrowe.
Przepisy na jaglankę
Przygotowanie kaszy jaglanej wzbogaconej pysznymi dodatkami nie jest trudne. Poniżej znajdziecie kilka łatwych i sprawdzonych przepisów na zdrową jaglankę, która doda energii na pierwszą część dnia.
- Wegańska jaglanka śniadaniowa
- Nocna jaglanka z chia i owocami. Niech nie zmyli was nazwa – to pyszna propozycja na śniadanie
- Jaglanka z jabłkiem, cynamonem i mleczkiem kokosowym
- Jaglanka z owocami i bakaliami - zamiast owsianki na śniadanie
- Jaglanka z gruszką
- Jaglanka zapiekana z suszonymi śliwkami i białym serem
- Energetyczne śniadanie: jaglanka z jabłkami
- Jaglanka z borówkami
Zobacz galerię i poznaj sprawdzone przepisy na pyszne śniadania.