Energetyczne śniadanie: kasza jaglana z jabłkami [przepis]
2022-04-05
łatwy
25 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zdrowy tryb życia jest ostatnio jednym z głównych tematów. Każdy głowi się, co robić, by tak jeść, żeby nie przytyć i mieć energię. Okazuje się, że podstawą jest syte śniadanie - np. kasza jaglana z jabłkami. Podajemy prosty przepis! W 100 g takiego śniadania mamy około 250 kalorii.
SKŁADNIKI
- szklanka kaszy jaglanej
- szczypta soli
- soczyste jabłko
- łyżka masła klarowanego lub wegańskiego zamiennika
- łyżka soku z cytryny
- łyżka miodu lub syropu klonowego
- ulubione przyprawy, np. cynamon, kardamon, imbir
- jogurt naturalny (opcjonalnie) lub roślinny zamiennik
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do garnka nalewamy dwie szklanki wody i dodajemy szczyptę soli - w tym musimy ugotować kaszę.
- Jabłka kroimy w plastry i podduszamy w drugim garnku z odrobiną wody z masłem. Dodajemy sok z cytryny.
- Mieszamy z ugotowaną kaszą i przyprawiamy wybranymi przez nas przyprawami, może być np. tylko cynamon.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Lewandowska w swoich wypowiedziach podkreśla, że podstawą idealnej sylwetki w 80 procentach jest zdrowa dieta, a 20 procent to ćwiczenia. Syte śniadanie zapewnia zaś energię na cały dzień - organizm nie jest "wygłodzony", przez co je się o wiele mniej! Szybkim i sycącym śniadaniem jest np. kasza jaglana z jabłkami.