Nocna jaglanka z chia i owocami. Niech nie zmyli was nazwa – to pyszna propozycja na śniadanie
2023-07-05
łatwy
10 min
2
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Jaglanka to alternatywa dla tradycyjnej owsianki. Tę jaglankę przyrządza się wieczorem, a zjada następnego dnia. Przepis jest bardzo łatwy, a wykonanie trwa kilka minut. Zobaczcie, jak zrobić pyszne i zdrowe śniadanie. Oto łatwy przepis na nocną jaglankę z chia i owocami.
Jak zrobić nocną jaglankę z chia i owocami?
Przygotowanie jaglanki na śniadanie jest banalnie proste. Płatki jaglane miesza się z nasionami chia i mlekiem. Mieszankę wstawia się do lodówki na całą noc, a następnego dnia rano przekłada do miseczek. Na wierzchu układa się owoce i posypuje prażonymi płatkami migdałowymi. Na osłodę jaglankę można skropić płynnym miodem. Gotowe!
Dlaczego warto zrobić nocną jaglankę z chia i owocami?
- Przepis na nocną jaglankę jest bardzo prosty. Prawie wszystkie czynności wykonuje się wieczorem, a rano można cieszyć się smakiem pysznych płatków jaglanych z owocami i nasionami chia.
- Przygotowanie płatków jaglanych trwa kilka minut. Dzięki temu, że jest to nocna jaglanka, śniadanie można zjeść w domu przed wyjściem do pracy.
- Do zrobienia domowej jaglanki potrzebnych jest tylko pięć produktów oraz świeże owoce. Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok.
- W sezonie na świeże owoce warto postawić na truskawki, maliny, borówki czy porzeczki. W czasie jesieni i zimy jaglanka pysznie smakuje z jabłkami, gruszkami, bananami czy suszonymi owocami. Można wykorzystać także ananasy i brzoskwinie w syropie.
SKŁADNIKI
- 8 czubatych łyżek płatków jaglanych
- 300 ml mleka
- 2 łyżki miodu
- 1 czubata łyżka nasion chia
- 1 łyżka prażonych płatków migdałowych
owoce:- czerwone porzeczki, czereśnie, borówki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki jaglane wymieszać z nasionami chia.
- Wlać mleko i wymieszać. Przełożyć do słoiczka i wstawić na noc do lodówki.
- Rano przełożyć do miseczek. Na wierzchu ułożyć owoce, posypać płatkami migdałowymi i skropić miodem.
- Podawać od razu.
Kasza jaglana z malinami i pistacjami