Nocna jaglanka z chia i owocami. Niech nie zmyli was nazwa – to pyszna propozycja na śniadanie

nocna jaglanka z chia i owocami
Autor: Shutterstock Nocna jaglanka z chia i owocami, czyli jak zrobić pyszne i energetyczne fit śniadanie.
łatwy
10 min
2

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Jaglanka to alternatywa dla tradycyjnej owsianki. Tę jaglankę przyrządza się wieczorem, a zjada następnego dnia. Przepis jest bardzo łatwy, a wykonanie trwa kilka minut. Zobaczcie, jak zrobić pyszne i zdrowe śniadanie. Oto łatwy przepis na nocną jaglankę z chia i owocami.

Jak zrobić nocną jaglankę z chia i owocami?

Przygotowanie jaglanki na śniadanie jest banalnie proste. Płatki jaglane miesza się z nasionami chia i mlekiem. Mieszankę wstawia się do lodówki na całą noc, a następnego dnia rano przekłada do miseczek. Na wierzchu układa się owoce i posypuje prażonymi płatkami migdałowymi. Na osłodę jaglankę można skropić płynnym miodem. Gotowe!

Dlaczego warto zrobić nocną jaglankę z chia i owocami?

  • Przepis na nocną jaglankę jest bardzo prosty. Prawie wszystkie czynności wykonuje się wieczorem, a rano można cieszyć się smakiem pysznych płatków jaglanych z owocami i nasionami chia.
  • Przygotowanie płatków jaglanych trwa kilka minut. Dzięki temu, że jest to nocna jaglanka, śniadanie można zjeść w domu przed wyjściem do pracy.
  • Do zrobienia domowej jaglanki potrzebnych jest tylko pięć produktów oraz świeże owoce. Wszystkie składniki są w sklepach przez cały rok.
  • W sezonie na świeże owoce warto postawić na truskawki, maliny, borówki czy porzeczki. W czasie jesieni i zimy jaglanka pysznie smakuje z jabłkami, gruszkami, bananami czy suszonymi owocami. Można wykorzystać także ananasy i brzoskwinie w syropie.

SKŁADNIKI

  • 8 czubatych łyżek płatków jaglanych
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki miodu
  • 1 czubata łyżka nasion chia
  • 1 łyżka prażonych płatków migdałowych

  • owoce:
  • czerwone porzeczki, czereśnie, borówki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Płatki jaglane wymieszać z nasionami chia.
  • Wlać mleko i wymieszać. Przełożyć do słoiczka i wstawić na noc do lodówki.
  • Rano przełożyć do miseczek. Na wierzchu ułożyć owoce, posypać płatkami migdałowymi i skropić miodem.
  • Podawać od razu.
Kasza jaglana z malinami i pistacjami
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej