Jaglanka zapiekana z suszonymi śliwkami i białym serem
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Jaglanka zapiekana z suszonymi śliwkami i białym serem to pożywne śniadanie lub zdrowy deser. Smaczna zapiekanka na słodko z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym domownikom.
SKŁADNIKI
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- masło
- garść suszonych śliwek
- kostka białego sera
- 1/2 szklanki śmietany
- migdały
- włoskie orzechy
- szczypta cynamonu
- sól
- tarta bułka
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę wypłukać i przelać wrzącą wodą.
- Zagotować mleko z łyżką masła i szczyptą soli i dodać do niego kaszę. Gotować 20 min.
- Kilka śliwek odłożyć do dekoracji, a resztę namoczyć w wodzie, a następnie odcedzić i pokroić w paseczki.
- Orzechy i migdały obrać i posiekać, wymieszać z ugotowaną kasza, śliwkami, pokruszonym twarogiem, cynamonem i cukrem.
- Masę przełożyć do wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą naczynia.
- Polać śmietaną i zapiekać 15 min w temperaturze 200 st.C. Udekorować śliwkami.