Jaglanka zapiekana z suszonymi śliwkami i białym serem

2021-03-29
Jaglanka zapiekana z suszonymi śliwkami i białym serem
Autor: Shutterstock Jaglana zapiekanka to pomysł na zdrowy deser.
łatwy
40 min
4

Jaglanka zapiekana z suszonymi śliwkami i białym serem to pożywne śniadanie lub zdrowy deser. Smaczna zapiekanka na słodko z pewnością przypadnie do gustu nie tylko najmłodszym domownikom.

SKŁADNIKI

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • masło
  • garść suszonych śliwek
  • kostka białego sera
  • 1/2 szklanki śmietany
  • migdały
  • włoskie orzechy
  • szczypta cynamonu
  • sól
  • tarta bułka

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kaszę wypłukać i przelać wrzącą wodą. 
  • Zagotować mleko z łyżką masła i szczyptą soli i dodać do niego kaszę. Gotować 20 min.
  • Kilka śliwek odłożyć do dekoracji, a resztę namoczyć w wodzie, a następnie odcedzić i pokroić w paseczki.
  • Orzechy i migdały obrać i posiekać, wymieszać z ugotowaną kasza, śliwkami, pokruszonym twarogiem, cynamonem  i cukrem.
  • Masę przełożyć do wysmarowanego tłuszczem i oprószonego bułką tartą naczynia.
  • Polać śmietaną i zapiekać 15 min w temperaturze 200 st.C. Udekorować śliwkami.