Makowiec, ciasto z makiem, tort makowy: TOP 10 najlepszych przepisów na święta!

Makowiec, ciasto z makiem, tort makowy: TOP 10 najlepszych przepisów na święta!

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Cieniutkie puszyste ciasto i doskonałe nadzienie z maku, rodzynek i orzechów

Makowiec, ciasto z makiem, tort makowy to wszystko doskonałe ciasta na Boże Narodzenie. Mak tradycyjnie gości na wigilijnych stołach, jako symbol dobrej wróżby. Drobne nasionka maku symbolizują pomnożenie wszelkich dóbr w tysiącach i setkach tysięcy. 

Po pierwsze, masa makowa

Masę makową można kupić gotową, ale zawsze najsmaczniejsza jest ta robiona w domu. Przygotowanie masy makowej na makowiec jest dość pracochłonne, ale warto poświęcić jej trochę czasu. 

Masa makowa na makowiec

 

Przygotowywanie maku: mak na makowiec i kutię

 

 

 

 

 

 

Makowiec

Tradycyjna strucla makowa z ciasta drożdżowego, bogato napełniona masą makową to jedno z najpyszniejszych dań kuchni polskiej. 

 

Makowiec w cieście drożdżowym

Makowiec w cieście drożdżowym - prosty przepis na Boże Narodzenie

 

 

 

 

 

Makowiec krucho-drożdżowy

Makowiec w cieście krucho-drożdżowym

 

 

 

 

 

 

Makowiec według Magdy Gessler

Makowiec zawijany według Magdy Gessler

 

 

 

 

 

 

Makowiec według Ewy Wachowicz

Makowiec według Ewy Wachowicz

Ciasto z makiem

Świąteczną struclę można zastąpić ciastem z makiem. Oto kilka wybornych pomysłów.

Makowiec dla zapracowanych

Makowiec: przepis dla zapracowanych. Idealny na bożonarodzeniowy stół!

 

 

 

 

 

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście: przepis na Boże Narodzenie

 

 

 

 

 

Makowiec bez drożdży i zawijania

Makowiec bez drożdży i zawijania: dobry przepis na ciasto z makiem

 

 

 

 

 

Makowiec bezglutenowy

Makowiec bez ciasta, bezglutenowy

 

 

 

 

 

 

Tort makowy

Jeśli jesteście fanami pieczenia warto pokusić się o nieco więcej inwencji i przygotować dla bliskich fantastyczny tort makowy.

Tort makowy

 

Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie i nie tylko

 

 

 

 

 

 

 

Jak udekorować makowce?

Makowce dekorujemy cukrem pudrem, lukrem lub polewami czekoladowymi. Wierzch posypujemy surowym makiem, bakaliami i orzechami. 

Gorące ciasta najlepiej dekorować lukrem z cukru pudru, który momentalnie zastyga. Zimne lukrem gotowanym lub masą cukrową. 

Lukier i prosta dekoracja robi wrażenie

 

Lukier z cukru pudru - najłatwiejszy przepis

 

 

 

 

Polewa czekoladowa z 4 składnikówPolewa czekoladowa do ciast i tortów: łatwy przepis z kakao i jeszcze 3 składników

 

 

 

 

Lśniąca niczym lustro polewa lustrzanaPolewa czekoladowa lustrzana do tortów: przepis na wyjątkowo lśniącą polewę czekoladową

 

 

 

 

 

 

Ocena: 4,4