Bigos szlachecki według Magdy Gessler. Doskonały przepis na święta i każdą wyjątkową okazję!
Bigos szlachecki Magdy Gessler to kwintesencja smaku. Jest kwaskowy, aromatyczny, z wędzonymi śliwkami, grzybami i dziczyzną, która dodaje charakteru. Jest mniej tłusta i bardziej wyrazista niż mięso zwierząt hodowlanych. Jaki jest klucz do sukcesu? Dobry garnek z grubym dnem i głęboka patelnia. Sprawdź, jak przygotować wyjątkowy świąteczny bigos Magdy Gessler.
i
Dieta bezglutenowa
Bigos szlachecki - sprawdzony przepis Magdy Gessler
Świąteczny bigos przygotowany według przepisu Magdy Gessler to mnóstwo smaki aromatu. Jego przygotowanie nie jest trudne, a wrażenia smakowe są obłędne. Taki bigos na Boże Narodzenie podbije kubki smakowe każdego członka rodziny.
Jak wzbogacić bigos?
Bigos zyska jeszcze lepszy smak, jeśli po Bożym Narodzeniu dodamy do niego resztki pieczonego mięsa, schabu, szynki, a także resztki wędlin (jednak pamiętajmy, że bigos to nie śmietnik, nie wrzucamy do niego niczego czego świeżość budzi nasze wątpliwości). Dzięki temu na sylwestra i Nowy Rok uzyskamy bigos o najbogatszym smaku.
Do ugotowanego bigosu możemy podczas każdego odgrzewania dodać kawałek świeżej kiełbasy, ponacinanej jak do smażenia. W trakcie odgrzewania kiełbasa dobrze się ogrzeje. Tak podgrzaną kiełbasę i bigos możemy serwować z ziemniakami z wody lub świeżym pieczywem - spokojnie nada się na lunch lub obiad.
Gotowy bigos możemy zamrozić lub przełożyć do szczelnie zamykanych słoików i zawekować. Jak to zrobić prawidłowo, przeczytasz tu: Bigos do słoików - jak zawekować bigos na później?
Sprawdź:
- Kalendarz przygotowań świątecznych: jak przygotować się do Wigilii i Świąt?
- Jak przechować potrawy przygotowane na święta
- Jak wykorzystać jedzenie, które zostało po świętach
- Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach
Tych potraw nie może zabraknąć na świątecznym stole:
- Jak zrobić pyszny pasztet na święta?
- Kapusta z grochem - przepis inspirowany przez Magdę Gessler
- Prosty barszcz czerwony: oryginalny przepis
- Barszcz wigilijny - przepis według Magdy Gessler
- Świąteczny piernik - jak zrobić pyszny piernik na Święta Bożego Narodzenia?
- Tort makowy: sprawdzony przepis na Boże Narodzenie
W galerii pod materiałem wideo znajdziesz inne przepisy na bigos!
SKŁADNIKI
- 500 g kiszonej kapusty
- 350-400 g słodkiej (białej) kapusty
- 2 średnie lub 3 małe cebule
- 6-8 śliwek wędzonych (najlepiej nowosądeckich)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 400 g różnego rodzaju mięsa (powinna się w nim znaleźć dziczyzna)
- 2 kiełbaski z dzika (albo wieprzowe, jeśli nie uda się dostać)
- 6-8 kapeluszy suszonych borowików
- szklanka zagotowanego kwasu z kapusty
- olej rzepakowy
- słonina lub przerośnięty boczek do wyłożenia garnka
- przyprawy: sól, pieprz, olej rzepakowy, liście laurowe (2-3), ziele angielskie (2-3), ziarenka jałowca (3-4), cukier (do smaku), kminek (1-2 łyżeczki) – ułatwi trawienie
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Borowiki opłukać, zalać ciepłą przegotowaną wodą, zostawić na noc lub przynajmniej kilka godzin do namoczenia. Namoczyć również śliwki, tak by trochę zmiękły.
- Mięso pokrojone w kostkę obsmażyć na niewielkiej ilości oleju w głębokiej patelni, chwilę poddusić. Kiszonej kapusty najlepiej w ogóle nie płukać, chyba że jest bardzo kwaśna - wtedy wystarczy jeden raz.
- Słodką kapustę drobno poszatkować (bez zewnętrznych liści i grubych głąbów).
- Drobno posiekać cebulę i zeszklić ją na patelni po mięsie, Dodać przyprawy, chwilę przesmażyć, dodać kiszoną kapustę, zagotować, można dodać trochę wody.
- Słodka kapustę włożyć do dużego garnka, doprawić kminkiem, dodać mięso i chwilę gotować pod przykryciem – kapusta szybciej zmięknie. Dodać posiekane borowiki i śliwki wraz ze wszystkimi płynami, w których się moczyły. Gotować, co jakiś czas mieszając.
- Przygotować osobny garnek - najlepiej wyłożyć go słoniną albo przerośniętym boczkiem. Dzięki temu zyskamy gwarancję, że bigos się nie przypali! Umieścić w nim zawartość patelni oraz garnka z kapustą. Dolać zagotowany kwas z kapusty, doprawić solą i pieprzem do smaku, ewentualnie posłodzić. Gotować 2-2,5 godziny, często mieszając.
- Bigos szybko schłodzić, codziennie gotować przez około 30 minut. Bigos jest najlepszy po 4-5 dniach gotowania